close

Brain Bee

2022. május 27.

Az idegtudomány áll a Brain Bee elnevezésű, nemzetközi, középiskolásoknak meghirdetett verseny középpontjában. A megmérettetést huszonnégy éve találták ki, a célja a tehetségek felfedezése mellett az, hogy felhívja a figyelmet az idegtudományok eredményeire. Magyarországon először idén hirdették meg a versenyt. A rendezvény védnöke Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna (PTE Szentágothai János Kutatóközpont Idegtudományi Centrum). A verseny szervezőbizottságának elnökét, dr. Kemény Ágnest (PTE Szentágothai János Kutatóközpont Idegtudományi Centrum) kérdeztem.

Mit kell tudni a BrainBee versenyről?
A BrainBee egy nemzetközi megmérettetés, mely nemzeti fordulókon alapul. Van egy közös referenciapont minden versenyző számára, mely voltaképpen megadja azt a szakirodalmat, amire a verseny kérdései épülnek (Ezek: “The Brain: An Introduction to Functional Neuroanatomy” és  “Essential Neuroscience” 3rd Edition by Siegal and Sapru  -a szerk). Az adott országokban a hazai szervezők kérdéssorai különböznek, de ami még közös: írásbeli és szóbeli fordulón is bizonyítaniuk kell a diákoknak a tudásukat.

Magyarországon most lesz az első ilyen megmérettetés.
Így van, ez lesz az első alkalom! A szervezés nehézségét is ez adta, hiszen a nulláról kellett felépítenünk a versenyt, és olyan segítőket toborozni, akik kellő szakmai tudással rendelkeznek, és szívesen segítenek abban, hogy a BrainBee révén hozzájáruljanak az utánpótlásneveléshez.

Hányan jelentkeztek?
Bevallom, szkeptikus voltam, hogy mennyire lesz erre igény hazánkban, hiszen az idegtudomány már önmagában is bonyolult egy tizenéves számára, mert a középiskolai anyagban alig van idegrendszerrel kapcsolatos rész, és ezt csak tetézi, hogy a tudásról angol nyelven kell a résztvevőknek számot adniuk.

Nagy öröm, hogy 37-en jelentkeztek idén! Ráadásul az ország minden tájáról érkeztek regisztrációk, Szeged, Debrecen, Balatonfüred, Szombathely, és még sorolhatnám.

A legtöbben kéttannyelvű gimnáziumok diákjai, de nem feltétlenül, mert például Budapestről több olyan intézmény tanulói jelentkeztek, ahol nem angol nyelven zajlik az oktatás.

Hogyan zajlik maga a verseny?
Két fordulót szervezünk a magyar nemzeti verseny keretében. Az írásbeli áprilisban, online formában zajlott. A Socrative online feladatkitöltő programban kellett vizsgázniuk, 40 kérdésre 45 perc állt a rendelkezésükre. E téren segítséget is kaptunk: Vida Imre professzor megosztotta velük a BrainBee németországi versenyein szerzett értékes tapasztalatait.
Mivel a jelentkezőknek csekély idejük volt a felkészülésre - a verseny kiírása idén február végén indult - ezúttal inkább az anyag visszakérdezésére koncentráltunk. Legközelebb biztosan lesz a feladatok között olyan is, mely a megszerzett tudás alkalmazási lehetőségeire is fókuszálnak.  Azok, akik jövőre jelentkeznek majd, már tudni fogják, mely könyvekből készüljenek, ami az első fecskéinknek még nem adatott meg. Idén a legjobb tesztkitöltő 67,5%-ot ért el, a legrosszabb eredmény 30 % körül alakult.
Nagyon szupernek tartom a 67,5%-os eredményt! És bevallom, nagyon szurkoltam mindannyiuknak, pedig személyesen még nem ismerem őket!
A szóbeli fordulóra május 28-án kerül sor, és ezt személyes jelenléttel rendezzük a Szentágothai Kutatóközpontban.

Miért lehet érdekes az idegtudomány egy középiskolás számára?
Azt gondolom, hogy

az agy és idegrendszer működésének megértése komplex, de izgalmas feladat, ráadásul egy dinamikusan fejlődő tudományról van szó.

A nemzetközi tapasztalatokból kiindulva azt gondolom, leginkább olyan középiskolások érdeklődnek, akiket a biológiai vagy az élettudományi pálya vonz.
Középiskolásként remek lehetőség a verseny arra, hogy megmutathassák magukat. A nemzetközi verseny egy nagy konferencia, a FENS égisze alatt zajlik, ahol ha valaki jól teljesít az idegtudósok színe előtt, akár neves egyetemekre, vagy nyári kurzusokra is bekerülhet.

Miért lehet érdekes a BrainBee az idegtudósok számára?
Megtalálhatjuk a tudományra fogékony gyerekeket, és oda tudunk figyelni a tehetségesekre.

Mit kap a nemzetközi, és mit nyer az első magyar nemzeti BrainBee legjobbja?
Három helyezést osztunk ki. Az elsőt pedig regisztráljuk a nemzetközi fordulóra, melyet a  FENS konferenciának keretében tartanak majd, Párizsban, július 9-12 között. Ott is három helyezést hirdetnek a verseny végén, ami komoly pénzjutalommal és elismertséggel jár. Vannak olyan országok, ahol a helyezésért plusz pont jár egyetemi felvételinél. Utóbbit Magyarországon még nem tudtuk kijárni, de elkezdtük a szervezésnek ezt az ágát is.
A magyar nyertesre visszatérve: mivel az idei nemzetközi verseny online valósul meg, a nyertes diák teljesítményét mi mindenképpen egy párizsi úttal szeretnénk honorálni.

Van/Lenne esélye megnyerni egy ilyen világversenyt egy magyar fiatalnak?
Számos középeurópai ország csatlakozott már a versenyhez, és jó eredménnyel szerepelnek a fiataljaik. A legutóbbi versenyen például egy lengyel diák nyerte a nemzetközi fordulót.

Bízom benne, hogy akit tovább tudunk juttatni, annak van esélye. Az idegtudomány területén Magyarország elismert, ami jó beugró.

A versenyek szervezésében és lebonyolításában közreműködnek: 
Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Idegtudományi Centrum, Debreceni Egyetem (a Neurotech EU europai egyetem tagjaként) , Általános Orvostudományi Kar, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet  Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Élettani Intézet  Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Anatómiai Intézet  Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Neurológiai Klinika  Pécsi Tudományegyetem Grastyán Endre Transzlációs Kutatóközpont  Magyar Idegtudományi Társaság

A cikk címlapképe a 2017-ben, Pécsett rendezett FENS konferencián készült.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni