close
CímlapEgyetemi életIdegtudományok és középiskolás tehetségek

Idegtudományok és középiskolás tehetségek

2024. április 15.

Tíz tehetséges, az idegtudományok iránt érdeklődő középiskolás mérette meg magát a Brain Bee verseny magyar döntőjében, melyet a PTE ÁOK Dékáni Tanácstermében tartották április 6-án. Az esemény a PTE ÁOK, a PTE Idegtudományi Centrum és a Magyar Idegtudományi Társaság szervezésében jött létre.

Ez volt a harmadik ilyen esemény Magyarországon, a nemzetközi döntőre online kerül majd sor októberben. „A szervezők szerették volna elérni, hogy a döntőn való részvételnek ne legyen gátja az utazási költség, ezért választották a az online formát. A legjobb öt helyezett számára viszont Next Generation elnevezéssel egy külön, személyes találkozást szerveznek. A nemzetközi verseny átalakulásához igazodva a magyar forduló is megújult: a mai, országos forduló első három helyezettje 125.000, 100.000 és 75 000 Forint értékű bónt kap” - mondta el dr. Kemény Ágnes, a magyar döntő egyik szervezője. Hozzátette: „A megváltozott felvételi rendszer lehetővé teszi, hogy a felsőoktatási intézmények plusz pontokat ismerhessenek el. Ennek mentén

a PTE ÁOK 15, 10 és 5 plusz pontot ad a  dobogón végzettek felvételi pontszámaihoz.

A szóbelit idén – és immár harmadszorra – rendezték Pécsett, jövőre várhatóan vándorolni fog a helyszín.
„Örülök, hogy itt vagytok, annak pedig kifejezetten, hogy vannak visszatérők is köztetek. Már az is óriási dolog, hogy ebbe a fordulóba bejutottatok, ezt a végeredménytől függetlenül ne feledjétek el” – üdvözölte a diákokat dr. Helyes Zsuzsanna, a PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet vezetője, Vida István professzorral együtt a magyar Brain Bee ötletgazdája.  Hozzátette: „Két éve él Magyarország a lehetőséggel, hogy részt lehet venni ezen a versenyen, és

külön öröm, hogy a nemzetközi versenyben eddig a magyar középiskolások mindig benne voltak az első tíz helyezettben.”

A diákokat dr. Hernádi István (PTE IC és MITT) is köszöntötte, eredményes versenyt kívánva. 
Motivációként Zsoldos Tamás, a tavalyi magyar nyertes tartott előadást, Me and the Brain Bee címmel. Ő 2023-ban 8. lett a nemzetközi megmérettetésen. „Kemény verseny volt” – mesélte Zsoldos Tamás, aki ma már a Semmelweis elsőéves orvostanhallgatója. Ismertette, mire, főleg milyen típusú kérdésekre számíthat majd a nyertes a versenyen, és elmondta, hogy

nemcsak szakmai és tudományos lehetőségekhez jutott a Brain Bee révén (köztük egy amszterdami konferenciarészvétellel), de új barátokat is szerzett, sőt, elsőéves egyetemi hallgatóként az Új nemzeti kiválóság programba is bekerült, ami financiális szempontból jelent segítséget. Kutatást is folytat, mely az emlékekkel áll kapcsolatban.

Többféle kihívás állt a diákok előtt a nap folyamán, de végig közvetlen stílusban, kollégaként bántak velük az ország elismert idegtudósai – ez talán oldotta is a feszültséget. 
A pécsi döntőbe idén is az ország több részéről érkeztek a legjobbak: szegediek, szombathelyiek, budapestiek, de több pécsi is volt.

A harmadik helyezett Dinnyés Olivér, a második Bősze Boldizsár, az idei Brain Bee magyar fordulójának nyertese pedig Csirmaz Benedek lett!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni