close
CímlapEgyetemi életCentenáriumi koccintás

Centenáriumi koccintás

2023. december 12.

Exkluzív eseményre voltak hivatalosak a PTE központi Instagram fiókján zajló kvízsorozat nyertesei: a 98., 99., és 100. alkalommal ugyanis nem kérdéssor, hanem jelenléti sorsolás várta azokat a nyerteseket, akik december 11-én személyesen is ellátogattak a Szenátusi tanácsterembe.

Dr. Fedeles Tamás rektorhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket. Röviden ismertette a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésének körülményeit, melyek nem mindennapi állhatatosságot követeltek mind a költöző, mind a befogadó részéről. A Centenáriumi ünnepségek révén az egyetem történetének ezzel a kiemelt időszakával igyekeztek megismertetni az egyetem polgárait és a régió lakosait. Ennek érdekében számos videó, reklámanyag, interjú született, és - a karokkal és a hallgatói önkormányzatokkal szorosan együttműködve - a legkülönbözőbb felületeken informálták a szélesebb értelemben vett nagyközönséget a Centenárium programjairól. Ezek egyike volt a Centenáriumi kvíz is.
Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a kvízek ún. sztorik formájában láttak napvilágot, vagyis interaktívak voltak, de 24 óra elteltével eltűntek. A sorsolások nyerteseit közvetlenül értesítették a szervezők, és a helyes válaszokat hétről hétre „highlights”-ban rögzítették.

„A Centenárniumi kvíznek hamar kialakult egy biztos követői bázisa: a játékosok harmada a kérdéssorok 2021-es indulása óta követte és játszott a kvízeken!”

mondta el Győrffy Zoltán.
A kapcsolati igazgató elmondta: a játékot a KIG két munkatársa, Harka Éva és Pálfi Melinda kezelték és menedzselték a 2021-es kezdéstől. Azt is hozzátette, hogy várhatóan a tavaszi szemeszterben is folytatódnak az instás kvízek, már nem a centenáriumhoz, ám olykor az egyetemtörténethez azért kapcsolódva.
Lengvári István, a PTE Egyetemi Levéltár vezetőjének köszöntőjét Acél Róbert levéltáros olvasta fel. A szervezet számos programot koordinált a Centenáriumi ünnepségsorozat időtartama alatt, a közösségi médiás játékhoz leginkább az Iratpillanatok című sorozatukkal járultak hozzá, mely egy-egy, az egyetem elmúlt száz évéből kiragadott érdekes iratot mutatott be. Több olyan kérdés volt, mely e sorozatra épült. A különleges évforduló az Egyetemi Levéltár számára sem zárul le 2023-mal – több kötetüknek, melyek a centenárium kapcsán születtek, csak a jövő év elején várható a bemutatója, érdemes nyomon követni tevékenységüket!
A PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztály részéről annak vezetője, Dezső Krisztina felidézte az egység Centenárium kapcsán megvalósított nagyobb projektjeit - egyebek között a városi egyetemtörténeti sétát, vagy a minden karon nagy sikert aratott, munkatársakat rollupokon bemutató kiállítás-sorozatot. A közelmúltban megújult egyetemtörténeti kiállítás megtekintésére is meghívott minden jelenlévőt. Az instás kvízekhez a TGYO-blog is markánsan hozzájárult, a játékosokkal való informális beszélgetésekből kiderült, hogy

az egyik legnehezebb kérdés (Látható-e a Széchenyi téri Dzsámi a Dr. Halasy-Nagy József Aula szekkóján?)

éppen erre a blogra épült. 
A 98. ajándékcsomagot - mely egy, a Frey cukrászda által felajánlott karácsonyi csomag volt - Milisits Eszter nyerte, a 99. (ami egy gamer egér volt)  gazdája Vörös Attila, a 100. - egy Instaxot tartalmazó - csomag szerencsés nyertese  pedig Gábor Réka lett. Mindhárom  nyertes kapott egy-egy példányt a PTE Egyetemi Levéltár Egykor és ma című kötetéből.
A kilencvenhét online nyertes közül huszonöten ünnepeltek narancslével/PTE-s centenáriumi gyöngyözőborral koccintva a Szenátusi tanácsteremben. a koccintás apropóját dr. Fedeles Tamás fogalmazta meg:

Éljen soká a Pécsi Tudományegyetem!

Szívből gratulálunk mindenkinek!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni