close
CímlapEgyetemi életCentenáriumi zenemű

Centenáriumi zenemű

2023. szeptember 01.

Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző kifejezetten a PTE Centenáriumára írt darabja ma este, a Pannon Filharmonikusok és a PTE Egyetemi Kar előadásában debütál a Kodály Központban, a Liszt-díjas Kocsár Balázs vezénylésével.

Szeptember elseje a Magyar Felsőoktatás Napja, Pécs városának ünnepe, és a PTE is ezen a napon nyitja a tanévet. Keresve sem lehetett volna ünnepibb alkalmat találni arra, hogy az egyetemi és városi polgárok közösen hallgathassák meg először a pécsi felsőoktatás 2023-ban ünnepelt századik évfordulójának tiszteletére írt darabot.
A próbák a Kodály Központban zajlottak: a Pannon Filharmonikusok zenészei és a PTE vegyes karának énekesei Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester vezénylete alatt készültek a bemutatóra. A próbák különlegességéhez markánsan hozzájárult az is, hogy azokon Vajda János zeneszerző is részt vett. A darab egy-egy része után/alatt a két művész egyeztetett is, a zenekar ilyenkor meg-megállt, majd újra nekilendült és eljátszotta az előadóművészeti és a zeneszerzői intenciók friss kompromisszumát.

A zenemű Weöres Sándor A teljesség felé című művén alapul. Az irodalmi szöveg a zeneszerző szerint - annak ellenére, hogy Weöres minden más verse olyannyira ritmikus, hogy megzenésítésért kiált - igazi kihívást jelentett. A végeredmény  kortárs és modern,  szerethető mű lett, dinamikus részei és melódiája már a próbákra besurrant hallgatókat is elbűvölték. 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni