close
CímlapEgyetemi életCsaládbarát újítások!

Családbarát újítások!

2022. június 09.

Családbarát Kórházi Innovációs díjat kapott a PTE Klinikai Központja. Az elismerést június 2-án adták Siófokon, a Magyar Kórházszövetség XXXIV. kongresszusán. A PTE elsősorban azzal vívta ki az elismerést, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt arra törekedett, hogy a dolgozók mentális, fizikai, szociális jólétét javítsa.

 

A Magyar Kórházszövetség, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018 óta minden évben értékeli a hazai egészségügyi ellátási intézmények családbarátságát. Az ebből a célból kiírt pályázaton mindig nagy a verseny, egyre több kórház mutatja be fejlesztéseit az emberibb kiszolgálás és a rugalmas munkavégzési formák terén. A szakmai zsűrit Mészáros Magdolna (a Magyar Kórházszövetség ápolási igazgatója) és Ujvári Enikő (a Három királyfi, három királylány Mozgalom alelnöke) vezette.

2022-ben tizenegy kórház mutatta be pályaművében tavalyi fejlesztéseit. A 2021-es újításokért járó Családbarát Kórházi Innovációs díjban két másik intézmény mellett részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja.

Az elismerés azért is különösen értékes, mert a koronavírus által nehezített pályán kellett a PTE Klinikai Központ munkatársainak hivatásukban helyt állniuk. Elsősorban ennek megkönnyítésére vezetett be különböző munkaügyi intézkedéseket a PTE KK vezetése.

Különös figyelmet fordítottak az életkoruk, élethelyzetük (várandósság, fennálló krónikus betegség) miatt kockázatosabb munkavállalói csoportba tartozó munkavállalókra.
A dolgozók közvetlen segítésén túl a szélesebb értelemben vett nagyközönséget is megmozgatták: a „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futóversenytől kezdve a több mint 700 fő részvételével rendezett Családi Korinap és Mikulás ünnepségen át a több száz fős évközbeni kulturális programokig, családi sporteseményekig (futóversenyek, kerékpártúrák, teke, túrák).

Ügyeltek arra is, hogy a klinikákon a környezet is családbarát legyen: pelenkázókat, gyermeksarkokat alakítottak ki, önkéntes civil szervezetek révén is programokat tartottak. Az oltópontokon pedig játékokat, rajzeszközöket biztosítottak, illetve az oltóorvos „varázsspray”-je segítette és segíti ma is a félelem oldását a gyermekekben. A Szülészeti Klinikán a COVID fertőzések esetén is biztosították az „aranyórán” túl a szülő és újszülött együttlétét.

A PTE Klinikai Központja az ország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, a családbarát szemlélet pedig egyre inkább a PTE Brand része, mely égisze alatt 2022-ben is újításokra készül a PTE .

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni