close
CímlapEgyetemi életCsúcsgépek a PTE MIK-en

Csúcsgépek a PTE MIK-en

2021. április 23.

Korszerű, a 21. századi oktatási igényeket kielégítő, vadonatúj számítógépekkel szerelt fel egy informatikai tantermet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) egy, a karral szorosan együttműködő vállalat. Az ExxonMobil Üzletsegítő Központ Magyarország Kft. 17 db kiváló teljesítményű számítógépet vásárolt az intézménynek, amelyek akár önálló hálózatban is képesek működni, így speciális tematikák oktatására is alkalmasak. Emellett könnyen illeszkednek a PTE MIK Rendszer- és Szoftvertechnológiai és a Műszaki Informatika Tanszékeken végzett, az egyetemi oktatást támogató méréseknél használt mérőeszközökhöz – az együttműködés révén ezek fejlesztését is tervezik a jövőben. A karral szoros kapcsolatot ápoló vállalat az anyagi támogatás mellett projektekhez való csatlakozási lehetőséget is biztosít a hallgatóknak, akik így már az egyetemi éveik alatt szert tehetnek munkatapasztalatra.

A kar néhány éve indított idegennyelvű képzést mérnök-informatikus BSc és MSc szakokon, ezek teljesítésének feltétele, hogy a hallgatók gyakornoki programban vegyenek részt egy-egy vállalkozásnál. Többen az ExxonMobilnál töltötték a szakmai gyakorlatukat, ahol megismerhették a céges kultúrát, a világcég támasztotta elvárásokat, mint ahogy a cég is kedvező képet alakított ki a hallgatók tudásszintjéről, képességeiről. Két éve egy, a kar által szervezett programozóverseny adott újabb okot a kapcsolódásra, majd a vállalat felajánlotta, hogy teljeskörűen berendezi az oktatási intézmény egyik számítógépes termét. Az újonnan vásárolt 17 csúcsminőségű számítógéppel felszerelt helyiséget úgy alakították ki, hogy akár általános jellegű informatikai ismereteket, akár speciális tantárgyakat is lehessen benne oktatni. Az oktatóterem számítógépes hálózata teljesen elszeparálható az egyetemi hálózattól, és a továbbfejlesztés lehetőségét is magában hordozza: további eszközöket, így hálózati eszközöket, vagy az egyetemi kutatásokat kiszolgáló mérőeszközöket is lehet hozzá csatlakoztatni.

„Az informatika a közvélekedéssel ellentétben roppant eszközigényes iparág vagy technológia.

A PTE MIK-en zajló informatikai képzés eszközorientált, különböző mérőeszközöket, technikai eszközöket biztosítunk a hallgatók számára. Néha a feladatok elvégzéséhez jelentősebb teljesítményű számítógépekre is szükség van, hiszen virtuális gépekkel, nagyobb összekapcsolt rendszerekkel dolgozunk, vagy ezek fejlesztésében veszünk részt. Mérőeszközöket vagy vezérlőeszközöket használunk, esetleg nagy számítógépeket vagy felhőket, és ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmény képes legyen kiszolgálni a piaci szereplők igényeit, folyamatos eszközfejlesztésre van szükség.  Jelenleg egy olyan ipari forradalom zajlik, mint a maga idejében a gőzgép feltalálása volt, csak ma a gépeket a számítógépek jelentik. Egy alapszámítógépet nagyon sok mindenre fel lehet programozni. Akár egy autó vezérlését irányítja egy számítógép, de egy mesterséges intelligenciával orvosi adatok után is kutathat, ez mind fejlett alaptechnológiát igényel. A forradalom ma az alkalmazások keresésében és feltalálásában van” – fogalmaz prof. dr. Iványi Péter, a Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék vezetője, a Mérnökinformatikus BSc- és MSc-képzések szakfelelőse. 

A PTE MIK és a versenyszférában működő vállalatok együttműködése többrétegű: amellett, hogy a cégek gépek, eszközök, felszerelések beszerzésével támogatják a minél magasabb szintű oktatást, szakembereik előadásokat tartanak a hallgatóknak, illetve meghívják őket projektekben való közös munkára. Egyes cégek külső tanszéket működtetnek a karon, munkatársaik beágyazódnak az egyetemi képzésbe, órákat tartanak, projekteket hoznak. A kar oktatói igyekeznek úgy összeállítani a kurzusok tartalmát, hogy a mély szakmai tudás mellett a hallgatók soft skilljeit – így például projektmenedzsment, kommunikáció – is fejlesszék.

„Vállalatonként eltérő, hogy az adott módszertanból mit és hogyan használnak, milyen technikákat vezetnek be. Ezek a részletek azonban kifejezetten fontosak a munkavállalók számára, és éppen ezeken a területeken fejlődnek sokat a hallgatók egy-egy szakmai gyakorlat alatt.

Azt tapasztaljuk, hogy ha egy hallgató egy félévet eltölt egy vállalatnál, megváltozik a munkához, a tanuláshoz való hozzáállása, céltudatosabb lesz, jobban tudja, hogy mit akar.

Az ilyen kapcsolatok hozadéka az is, hogy még a tanulási szándék is megerősödik bennük” – mondja prof. dr. Iványi Péter.

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni