close
CímlapEgyetemi életDigitális innováció a Kancellária Munkabiztonsági Koordinációs Osztályától

Digitális innováció a Kancellária Munkabiztonsági Koordinációs Osztályától

2023. május 11.

A PTE elismerésben részesült az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” Partnerségi Program által meghirdetett „Biztonságos Munkahely” elnevezésű pályázat keretén belül. A díjátadóra április 27-én került sor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A háttérben egy, a munkahelyi balesetek kapcsán létrehozott digitális innováció áll. A részletekről Jankó Mariannát, a PTE ÜBI Kancellária Munkabiztonsági Koordinációs Osztály vezetőjét kérdeztük.

„Egy munkahelyi baleset-bejelentő alkalmazás létrehozását kezdtük meg tavaly, az Innovációs és Informatikai Igazgatósággal együttműködve. A Pécsi Tudományegyetem rendkívül sok, területileg, és szakmailag is heterogén szervezeti egységek összessége. A klinikai, akadémiai, közoktatási, kutatási és szolgáltató részen dolgozó munkavállalók egységes, megfelelő munkabiztonsági feltételeit megszervezni, összehangolni nagy kihívást jelent a Munkabiztonsági Koordinációs Osztály számára a különböző munkavédelmi folyamatoknál. A baleseti események, sérülések, rosszullétek, munkabalesetek rögzítése, a szükséges információk mielőbbi megfelelő helyre juttatása is ilyen feladat.

Szerettük volna jobban átlátni az egységeknél történt sérülések jellegét és volumenét, hogy egy központi rendszerben rögzítve szembesülni tudjunk azokkal a problémákkal, amik korábban papírra vetve, az intézeteknél adminisztrálva, nagyobb késéssel jutottak a szakmai felügyeletet ellátó kollégák tudomására.

Ráadásul az írásos dokumentáció a munkavédelmi kollégák számára sem volt közvetlenül és valós időben, teljes Egyetemet tekintve hozzáférhető az adatállomány” – mondta el Jankó Marianna. Hozzátette: „Mivel a digitalizációhoz nem állt rendelkezésünkre meglévő informatikai rendszer, így adta magát, hogy kifejezetten e területre vonatkozóan fejlesztésbe vágjunk: a technikai hátteret az IIIG biztosította, a szakmai hátteret pedig a Munkabiztonsági Koordinációs Osztály. Nagyfokú együttműködésre volt szükség a szervezeti egységekkel, az ő aktivizációjukra is szükség volt, csak ennek köszönhetően tudtuk pár hónap alatt zökkenőmentesen megkezdeni az alkalmazás használatát.”
Az alkalmazás egyszerűsíti és egységesíti a munkabalesetek bejelentését, kivizsgálását, nyilvántartását a kb. 8500 fő munkavállalót foglalkoztató egyetemen.

Lehetővé teszi a munkabalesetek hatékonyabb kivizsgálását is, ezzel pedig a hasonló balesetek megelőzését is segíti, ugyanakkor csökkenti a munkavállalók adminisztrációs terheit.

Az oldal kezelése jogosultsághoz kötött, zárt rendszerben működik: a munkahelyi vezető vagy az általa kijelölt személy jogosult a használatára.
„Nagyobb rálátást ad a számunkra, hiszen az olyan jellegű sérülések is láthatóvá válnak a rendszerben, melyek nem járnak munkaidő-kieséssel/táppénzzel, emiatt eddig nem tudtunk róluk - most viszont

megvizsgáljuk ezeket az eseteket, felfejtjük az ok-okozati összefüggéseket, és prevenciós céllal meghozzuk a szükséges intézkedéseket”

– szögezi le Jankó Marianna.
Az alkalmazást 2023 januárjától használják, de már most számos olyan esetre derült fény a digitális adatok elemzéséből, melyek kapcsán a Munkabiztonsági Koordinációs Osztály intézkedni tudott annak érdekében, hogy a jövőbeni balesetek lehetőségét csökkentse. „A betegellátás területén előfordulnak tűszúrásos balesetek. A napokban egy orvostanhallgató injekciós tűvel narancsolajat szívott fel, ám használata közben a szemébe fröccsent az olaj. Szerencsére a hallgatónak nem esett baja, de az esemény megtörtént, és az új alkalmazásban is rögzítésre került. A munkafolyamat helyszíni megtekintése alkalmával kiderült, hogy a jelenlegi munkavédelmi előírásoknak konkrétan e folyamatra vonatkozóan eddig nem volt része a védőszemüveg kötelező használata. Előírtuk, ezentúl használniuk kell. Ha nem lépünk, lehet, hogy egy következő esetnél súlyosabb következmények állnak elő, és akár hosszú időre kiesett volna a munkából. Ezzel az előírással mindezt meg tudtuk előzni.
Mondok még egy hasonló esetet! A fűnyírást végző kollégák pajzsot viselnek az arcuk előtt, ez előírás. A nyesedék szétterülését akadályozó ponyvát tartó személy számára viszont eddig nem volt kötelezően előírva a pajzs használata. Egy apró sérüléssel járó bejelentés révén derült ki, hogy erre is szükség lenne - amint láttuk a rendszerben, intézkedtünk, ezentúl az ilyen típusú balesetek is elkerülhetők” –
tájékoztat Jankó Marianna.
A PTE szakemberei

nem tudnak arról, hogy ehhez hasonló munkahelyi baleset-bejelentő alkalmazást működne máshol az országban

– a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elismerése ennek is köszönhető.
„Még nem minden működik teljesen hibátlanul, a bejelentőkkel folyamatosan konzultálva fejlesztjük a rendszert, amely várhatóan bővülni fog szolgáltatásait tekintve, pl. az üzemi (és úti)balesetek hasonló rendszerű nyilvántartásával. A rendszer fejlesztése közben történő egyeztetések és oktatások miatt, a projektben résztvevő egységek és bejelentő munkavállalók munkavédelmi tudása mélyült, ebből adódóan a munkavédelemhez való hozzáállásuk is előrelépést és segítséget jelent az egyetemünk mindennapjai során” - mondta el Jankó Marianna.
Tejszínhab a tortán, hogy az alkalmazásnak köszönhetően nincs szükség a papíralapú dokumentációra, ami a PTE környezetvédelmi céljaival is egybecseng.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni