close
CímlapEgyetemi életDr. Kemenesi Gábor veszi át a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetését

Dr. Kemenesi Gábor veszi át a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetését

2024. február 29.

Dr. habil. Kemenesi Gábor veszi át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratóriumának (VNL) vezetését, folytatva mentora, Prof. Dr. Jakab Ferenc munkáját.

Kemenesi Gábor, ismert és elismert virológus több mint másfél évtizedes tapasztalattal rendelkezik a biológiai biztonsági laboratóriumi munkában és az emberiséget veszélyeztető vírusok kutatásában. Korábban, mint a VNL tudományos igazgatóhelyettese, kulcsszerepet játszott a laboratórium nemzetközi kapcsolatainak erősítésében és hazai, illetve nemzetközi láthatóságának növelésében, Dél-Ázsiától a Balkánon át Amerikáig. Igazgatóként a korábban megfogalmazott célok, valamint mentora, Prof. Dr. Jakab Ferenc által meghatározott irányelvek mentén kívánja irányítani a szervezetet.
A Virológiai Nemzeti Laboratórium munkája a kezdetektől mentor–tanítvány rendszerben működik, ez biztosítja a labor folyamatos működését és a hazai biobiztonság hatékony szolgálatát.
A PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium 2020 szeptemberében kezdte meg működését a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban, ezt követően vált önálló szervezeti egységgé. A pécsi virológusok munkája a koronavírus-járvány alatt vált országos szinten is ismertté. A laboratórium a már meglévő, modern virológiai laboratóriumi facilitásra építve széles spektrumú alap- és alkalmazott kutatási kísérleteket végez. Ez részben az új, felbukkanó fertőző betegségek felderítését, illetve ezek és a már ismert virális fertőzések mechanizmusának jobb megismerését, megértését, ennek következtében pedig az ellenük való védekezés hatékonyabb módjának kifejlesztését célozzák. Jelenleg négy tematikus kutatócsoport elégíti ki a járványok korának és a globális pandémiás felkészülésnek teljeskörű vizsgálati igényeit. A laboratórium egyedi jellegét adja, hogy a VNL üzemeltetésében működik hazánk egyetlen kutatási célú BLS-4, azaz legmagasabb biobiztonsági szintű laboratóriuma. Európában egyedülálló módon egy ehhez kapcsolt képzési centrum is rendelkezésre áll, amely ellátja hazánk és a teljes régió biobiztonságának szolgálatát.

PTE

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni