close
CímlapEgyetemi élet“Nem vagyok az a típus, aki feladja.”

“Nem vagyok az a típus, aki feladja.”

2021. június 17.

A koronavírus-járvány közepén nyitott saját patikát Németországban dr. Pék Péter, aki a PTE ÁOK gyógyszerész szakán végzett 2015-ben. Saját termékeken is dolgozik! És nemcsak a gondolkodásmódja ível át a nemzeti kereteken...

Hova jártál iskolába? Mindig gyógyszerész akartál lenni?
Pécsen születtem ‘85-ben, Hidasra, majd Harkányba jártam iskolába, és a pécsi Leőwey gimiben érettségiztem. Eredetileg sportoló szerettem volna lenni, a foci volt a mindenem! A Fradiban és PMFC-ben is játszottam rövidebb ideig, de egy sérülés közbejött.
Akkor döntöttem el, hogy beiratkozom az egyetemre. Mindenképpen az orvosira szerettem volna jönni, a sorrendet anno így jelöltem meg: orvos, fogorvos, gyógyszerész. Egy ponttal csúsztam le a fogorvosiról, de utólag örülök ennek, mert a kezdeti nehézségek után helyt tudtam állni a gyógyszerészképzésben.

Miért ezt a pályát választottad? Mehettél volna bármilyen más irányba.
Mikor Hidason laktuk,

együtt jártuk édesapámmal a mezőket, és gyógynövényeket gyűjtöttünk. Ez megfogott.

A nagybátyám, dr. Pék Gábor - aki egyébként szintén Pécsett végzett - remek ortopéd sebész volt. Ő sajnos már nincs köztünk. De talán kicsit ő is befolyásolt. Gyógyszerész előttem nem volt még a családban.

Milyen volt a képzés?
Nagyon nehéz! Nem tartozom a butábbak közé, de szerintem ez egyik legnehezebb szak. Folyamatosan tanulnunk kellett. Csak ötödévre kezdtem látni a fényt az alagút végén. A sportolói múltam is segített abban, hogy végig tudtam csinálni. Nem vagyok az a típus, aki feladja. Ugyanakkor olyan dolgokat tanultunk, olyan mélységben és olyan széles spektrumban, aminek a munkaerőpiacon jó, ha az 1%-át használom.

Mihez kezdtél, amikor végeztél?
Az első állásinterjúm Szigetváron volt, de olyan nevetséges összeget ajánlottak, hogy még aznap írtam 50 helyre Németországba, és 50 pozitív választ kaptam. Azt sem tudtam, mi fán terem a német munkavállalás, de hamar belejöttem. El kellett fogadtatnom a magyar diplomámat, ami viszonylag egyszerű volt. Novemberre már német gyógyszerész voltam. Stuttgartban kezdtem: az ottani patikában a legmodernebb eszközökkel dolgoztam, de nagyon messze voltam a páromtól. Passau környékére költöztem, ott egy kis patikában dolgoztam, és összegyűjtöttem annyi információt és bátorságot, hogy tavaly június elején átvettem Freilassing-ban az Alpen Gyógyszertárat.

Aztán beütött a koronavírus: júniustól októberig jól ment a üzlet, de aztán lezárták a határokat és a sétáló utcákban minden boltot, kivéve a patikát - ez rányomta a bélyegét a munkánkra, nem volt leányálom. Döntenünk kellett: vagy Amerikába költözünk és újrakezdjük, vagy előre menekülünk, és veszünk még egy patikát, ami viszont jól megy. Aztán arra gondoltam:

8 családért felelek, nem adhatom fel pár hónap után.

Így a covid-járvány közepén, idén áprilisban átvettem Laufenben a Kloster gyógyszertárat is. Van egy honlapunk, amit próbálunk interaktívvá tenni, például WhatsApp-on tudnak rendelni a betegek, vagy lehet konzultációt kérni videókonferencián. A gyógyszertárakban igyekszem a natúr, pure irányba állítani a kínálatot, és az alternatív terápia felé is kacsingatunk.
Pár hónapja már elérhető egy saját termékünk is, amin rengeteget dolgoztunk. Nagy munka lesz, de mindenképpen saját termékpalettát szeretnék létrehozni, és a nevem alatt futó weboldalon (www.drpek.de) forgalmazni.

Mit lehet tudni a saját termékedről?
Ez egy gyomorkeserű. Segíti az emésztést, javítja az étvágyat, gyulladáscsökkentő, csökkenti a puffadást, és enyhíti a gyomorsavas refluxot. Az egyik előző munkahelyemen a főnököm hasonló céllal dolgozott ki egy receptet, de más összetevőkből, mint amiket én használok. Szerintem az enyém hatékonyabb. Nagy az ilyen szerekre a kereslet, így egyszerre tudok az embereknek és a patikának is segíteni.

Magyarországon sem kapható a svédkeserűn kívül más gyomorkeserű - az én termékem pedig más hatású.

Emiatt magyar exportban is gondolkodom. A következő lépés várhatóan ennek az elixírnek az alkoholmentes változata lesz, de azt remélem, hamarosan több saját termékkel tudok előállni.

Úgy tudom, a párodat (Panyi Cyntiát, aki 2019-ben végzett a PTE ÁOK-n - szerk.) is a PTE-n ismerted meg.
Így van: Cyntia Amerikában nőtt föl, és a pécsi orvosira jelentkezett. Harmadévben találkoztunk a könyvtárban, és azóta együtt vagyunk. 2019 nyarán kapta meg a diplomáját. Gondolkodtunk azon, hogy Amerikába költözzünk-e, de végül Németországnak adtunk esélyt.

Elkezdett németül tanulni, másfél év alatt eljutott a középszintig, és folyamatban van a diplomája elfogadtatása. Közben megvettük az Alpen Apotékát, és belevágtunk a lecsóba. Együtt dolgozunk, rengeteg energiát teszünk bele, és úgy gondolom, ennek lassan, de érezhető is az eredménye. Talán pár év múlva ő is a saját szakmájában fog dolgozni, addig erősíti a csapatot.

Szeptemberre várjuk az első gyermekünket, aki igazi világpolgár lesz: magyar-amerikai baba, aki Salzburgban születik majd!

Kinek szurkolsz a foci EB-n? Követed még a focit egyáltalán?
Hogyne követném! Itt a patikában is felállítottam egy vásznat az irodámban, hogy az ügyelet alatt is tudjam nézni a meccseket.
Természetesen a magyaroknak szurkolok, és remélem, megverjük a németeket (nevet). Szerintem tovább tudunk jutni a csoportból, és azt gondolom, hogy a harmadik helyet meg tudjuk csípni - a belgák fognak tudni megállítani minket. Angliának nem mindig szokott kijönni a lépés, és persze soha nem lehet tudni, mi hogyan alakul, de szerintem ezt az EB-t Anglia nyeri majd.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni