close
Címlap3. Az egészség és a jóllétDupla pécsi siker az Év Gyógyszerészhallgatója versenyen

Dupla pécsi siker az Év Gyógyszerészhallgatója versenyen

A dobogó első és harmadik fokára is pécsi gyógyszerészhallgató állhatott az „Év Gyógyszerészhallgatója” szakmai versenyen, melynek március 22-én zajlott az országos fordulója Budapesten. A PTE Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói immáron másodszor hoztak el kettőt a három előkelő helyezésből. Varga Viktória az első, Sánta Viktória harmadik lett!

A megmérettetésnek az alapgondolata a Gyógyszerészhallgatók Nemzetközi Szövetségétől (International Pharmaceutical Students’ Federation, IPSF) származik, melyet a hazai  viszonyokra a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete, a HUPSA adaptált. A verseny negyed- és ötödéves hallgatóknak szól. A leendő gyógyszerészek a megmérettetés előtt megkapják az aktuális témakört - ez idén a COPD és az asztma volt -, melyre több hetük van készülni. Első körben a négy gyógyszerész-képzőhely saját házi versenyén mérik össze tudásukat a hallgatók, majd a tavaszi félévben zajlik az országos verseny, melyben két beteg kijelölt témakörhöz kapcsolódó problémájával kell foglalkozni, expediálni a számára felírt és saját kérés szerinti gyógyszereket, a gyógyszerkiadás „jó gyakorlatának” minél teljesebben eleget téve. A betegek szerepét rendszerint vállalkozó kedvű fiatal orvos és/vagy gyógyszerész kollégák játszák. A versenyt hagyományosan a négy kar felkért oktatói és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT), valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara munkatársai pontozzák. A PTE GYTK-t évek óta dr. Télessy István gyógyszerész, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetének és Klinikai Központi Gyógyszertárának címzetes egyetemi docense képviseli a megmérettetésen.


Filipszki Gábor (II. helyezett, Semmelweis Egyetem, Varga Viktória (I. helyezett, PTE, és Sánta Viktória (III. helyezett, PTE)

Leuralták a dobogót a pécsi gyógyszerészhallgatók

A 2024-es megmérettetés pécsi sikereket hozott, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar három hallgatója indult a versenyen, közülük ketten dobogósok lettek: Varga Viktória az első, míg Sánta Viktória a harmadik helyet szerezte meg.

„A hallgatók rendkívül odatették magukat, szabadidejükben egy úgymond hagyományos skilleket kívánó, felkészülést igénylő versenyen sikerrel szerepeltek. Oktatójukként nagyon büszke vagyok rájuk!” – mondta el dr. Vida Róbert György egyetemi adjunktus, a PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet munkatársa, a diákok felkészítő tanára.
Hozzátette: az „Év Gyógyszerészhallgatója” versenyen a kezdetektől képviselteti magát a pécsi gyógyszerészképzés.

„Reméljük, több pécsi hallgatónak is meghozzuk a kedvét a gyógyszerészi tanácsadás, kommunikáció, gondozás és klinikai területek, rendezvények iránt”

– fűzte hozzá dr. Vida Róbert György.

Aprólékos felkészülés és komplex helyzetek megoldása vezetett a sikerhez
„Felkészülésem során a szakmai irányelvekre koncentráltam, igyekeztem megszerezni a legjobb és a napjainkban leginkább helytálló tudást” – árulta el az első helyet megszerző Varga Viktória ötödéves pécsi gyógyszerészhallgató. „Az inhalátorok használatához YouTube videókat néztem, hogy a lehető legjobban tudjam prezentálni a készülékeket, ha ilyen szituációra kerül sor. Továbbá rengeteg cikket olvastam szakmai oldalakon az asztmáról és COPD-ről. Dr. Vida Róberttel több felkészítő óránk is volt, átbeszéltük az irányelveket, kommunikációs stratégiákat, emellett olyan fontosabb dolgokra is felhívta a figyelmünket, mint például a gyógyszermellékhatások, interakciók, kiadható OTC szerek” – mondta. Hozzátette, hogy

a felkészítés minőségét mutatja az is, hogy a PTE Gyógyszerésztudományi Kar immáron második alkalommal szerzett meg kettőt a verseny dobogós helyeiből.

A versenyen két szituációs feladat várt, előre betanított színészekkel, akik a betegeket alakították (dr. Kelly Sára és dr. Fang Simon - a szerk.). Mindegyikük rendkívül komplex helyzetet hozott, résen kellett lenni, hogy a sok recept közül megtaláljuk, melyik okozhatja az adott beteg mellékhatásait vagy épp a terápiájának sikertelenségét” – tette hozzá.

„Amikor kimondták a nevem, először fel sem fogtam”
A megmérettetésen harmadik helyet szerző Sánta Viktória negyedéves gyógyszerészhallgató elmondta, hogy az online és személyes felkészítő órák során rengeteg szituációt gyakoroltak az adott témakörben – asztma, légúti megbetegedések, allergia, nátha, COPD -, teljesen úgy, mintha csak egy valós gyógyszertári szituációról lenne szó. „A felkészítés során dr. Vida Róbert játszotta a különböző pácienseket, mi pedig a gyógyszerészt. Tanárunk kiemelt hangsúlyt fektetett az empatikus kommunikációra, valamint azokra a kérdésekre, amik előrébb visznek minket adott szituáció megoldásában” – hangsúlyozta. „A helyszínen sorszámot húztunk, ez alapján osztottak be minket, hogy ki mikor kezd. Én húztam az egyest, én voltam az első!

Maga a részvétel is hatalmas megtiszteltetés volt, amikor pedig kimondták a nevem, hogy harmadik helyezést értem el, először fel sem fogtam. Mérhetetlen nagy öröm töltött el!

Szeretném megköszönni a felkészítést dr. Vida Róbertnek, illetve a családomnak és csoporttársaimnak a biztatást és a szurkolást” – fogalmazott Sánta Viktória.

Harta Viktor

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni