close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértEDUC - Nemzetközi eszmecsere a PTE-n

EDUC - Nemzetközi eszmecsere a PTE-n

Az EDUC konzorcium nyolc tagegyeteme ezúttal május 9-11 között Pécsett megrendezett szemináriumának célja a nemzetköziesítésben részt vevő irodák kapcsolatainak szorosabbra fűzése, valamint közös diplomaprogramokról, kutatási projektekről szóló eszmecsere. A Párizs-Nanterre-i Egyetem által koordinált munka a PTE Szenátusi termében hibrid formában zajlik.

A kétnapos értekezés a nemzetköziesítési stratégiák alkalmazásáról, megvalósíthatóságáról, az eddig elért eredményekről szóló beszámolókkal vette kezdetét május 10-én, valamint előre tekintve az EDUC következő szakaszára, a nemzetközesítés helyének és szerepének meghatározása került a fókuszba. A szövetségen belüli együttműködés további serkentését is célul tűzte ki a nyolc európai tagegyetem, immár norvég és spanyol tagokkal kiegészülve.

“Az EDUC kifutó, első szakaszának egy nagyon fontos szemináriuma vette kezdetét,

ami a tagegyetemek különböző, elsősorban nemzetközi kapcsolatokkal, nemzetköziesítéssel foglalkozó irodáit próbálja meg még inkább közelíteni egymáshoz” – emelte ki dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának vezetője, majd hozzátette: “az elmúlt két és fél évben már sok ilyen szemináriumra került sor, amit a nanterre-i kollegák koordinálnak, és mi most helyet adtunk nekik egy utolsó, záró fizikai mobilitásként. Két irányból építkezik ez a mostani tanácskozás, a nemzetköziesítési stratégiák létjogosultságán és azok megvalósíthatóságán túl kimondottan fókuszálunk arra, amire dr. Miseta Attila rektor is utalt a köszöntőjében, hogy hogyan lehet kimunkálni közös diplomaprogramokat és a partnerek között különböző fajtájú, kimondottan a kurrikulumokat közelítő programokat, amelyek lehetnek joint, double, multiple degree programok. Ez a fő célkitűzése az EDUC 2-es szakasznak, hogy nem csupán egy nagy, virtuális kampusz jöjjön létre, amin dolgoztunk az elmúlt időszakban, hanem ténylegesen kézzel fogható, kiajánlható, közös képzések is, valamint ehhez kapcsolódóan közös kutatási projektek is megfoghatóvá váljanak.”

Az EDUC konzorcium első szakasza a végéhez közelít, az együttműködés sikerei nyomán mindenképpen a további közös munka a cél: “Az EDUC 2 pályázat beadásra került, és most a nyáron tudjuk meg az eredményt. Ha minden jól megy, akkor ősztől folytatódhat az EDUC a második szakasszal. Beadtunk az Európai Bizottsághoz egy három hónapos hosszabbítási kérelmet az EDUC 1-re, hogy legyen egy jó felkészülés a következő szakaszra. Ez azt jelenti, hogy ez az év az első szakasz lecsengetésével, és rögtön a második szakaszba átlépéssel fog folytatódni” - ismertette dr. Tarrósy István. A hibrid konferencia második napján a kettős diplomaszerzés gyakorlatainak, jó tapasztalatainak megvitatásával folytatták a partnerek a tanácskozást.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni