close
CímlapEgyetemi életBoldog 10. születésnapot, Egészségtudományi Szakkollégium!

Boldog 10. születésnapot, Egészségtudományi Szakkollégium!

2024. február 22.

Jubileumi Szakkollégiumi Konferenciát rendezett február 22-én a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Szakkollégiuma. A esemény apropója az, hogy a szakkollégium a 2023/2024-es tanévben ünnepli fennállásának 10 éves évfordulóját. A rendezvényre, melynek megvalósítását a PTE HSZK támogatta, a PTE ETK Nagyelőadójában került sor. 

Dr. Figler Mária professzor asszony, az Egészségtudományi Szakkollégium elnöke köszöntötte elsőként az egybegyűlteket: az ETSZK történelmében évről évre haladva idézte fel azok neveit, akiknek a szakkollégium sokat köszönhet. Hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy az ETSZK az elmúlt tíz esztendő alatt sikerrel alakított ki magas színvonalú együttműködéseket, jelentős kapcsolatokat.
„Ünnepelni jöttünk, a mai rendezvény egyfajta születésnapi zsúr” – mondta dr. Ács Pongrác, az ETK dékánja. Hozzátette:

„A szakkollégium lehetőség azoknak a hallgatóknak, akik egy kicsit többet szeretnének, mint amit az iskolapadokban kapni tudnak” – mondta el a PTE ETK dékánja, majd hozzátette: „A minőség és a mennyiség közötti különbség a legmarkánsabban a szakkollégiumokban tud megmutatkozni.”

„Szívügyem a tehetséggondozás” – vágott bele köszöntőjébe dr. Fedeles Tamás, oktatási rektorhelyettes. Elmondta: ha valaki a tudomány iránt elkötelezett, szüksége van egy olyan közösségre, melynek keretei között kutatásokat folytathat, hiszen a diszkussziók, viták viszik előre a munkát, és a közösség erején túl mentorokra is számíthatnak a szakkollégisták. Az Egészségtudományi Szakkollégium kapcsán Figler Mária professzor asszony szerepét emelte ki. Hozzátette: „A csapatjáték nagyon fontos, innovatív megoldások születhetnek, amik akár nemzetközi szinten is versenyképessé válhatnak.” A közösség erejét is kiemelte: „Emberi kapcsolataink is szilárdabbá válnak, és örömmel látom, hogy nemcsak az Egészségtudományi Szakkollégium tagjai, hanem más szakkollégiumok is jelen vannak a rendezvényen, ami azt is mutatja, hogy a hálózatosodás is elkezdődött.”
A Hallgatói Szolgáltató Központ részéről gratulált az Egészségtudományi Szakkollégiumnak Koltai Arnold, az egység vezetője. „Bízom a további, szoros együttműködésben! Kiemelkedő összegyetemi szinten is, hogy az Egészségtudományi Szakkollégium létszáma 80-90 fő, pozitívnak tartom, hogy sokan választják az ETK-n a szakkollégiumi létet” – mondta el Koltai Arnold. A HSZK vezetője arról is beszámolt, hogy

„egy új tehetséggondozási stratégia mentén új források nyíltak meg a szakkollégiumok előtt, mely olyan perspektívákat nyitott, ami az elmúlt 30 évben példátlan! Két és fél év alatt 420 millió Forintot tudtunk tehetséggondozásra fordítani.”

Závodi Bence, a HSZK irodavezető-helyettese a PTE szakkollégiumairól adott részletes tájékoztatást. Kiderült:

a Pécsi Tudományegyetemen 19 szakkollégium működik, ebből 3 egyetemi és 16 kari, karközi kapcsolatokkal. Ez összesen 700 szakkollégistát jelent.

A 2022-es támogatásirendszer-változás megerősítette a toborzási rendszert, így már közel ezer főnek tudott az egyetem a tehetséggondozás keretében ösztöndíjat biztosítani. Závodi Bence néhány jó példát is kiemelt, egyebek között említette a Grastyán Endre Szakkollégium helytörténethez kapcsolódó kooperatív társasjáték-fejlesztését, melyet 3 millióval; a háromnapos, országos szakkollégiumi találkozót, melyet 5 millió forinttal támogatott a HSZK.

Dr. Pusztafalvi Henriette és dr. Pakai Annamária egyetemi docensek, elnökhelyettesek mutatták be az Egészségtudományi Szakkollégium történetét, felépítését, fontosabb programjait. Mint kiderült, a hallgatók kezdeményezésére indult el tíz éve egy filmklub a Laterum Kollégiumban, melyek dr. Barcsi Tamás tanárúr vezetésével zajlottak. A szakkollégium ezekből az estékből nőtte ki magát, az SzMSz-t dr. Figler Mária professzor asszony és dr. Polyák Éva dolgozták ki. Felidéztek szakmai konferenciákat, kirándulásokat, és olyan fotókat is mutattak, illetve olyan történeteket meséltek el, melyek alátámasztják, mennyire pezsgő a szakkollégiumi élet.
Trixler Bettina és Sántics-Kajos Luca a hallgatói oldalról közelítve mutatták be a szervezetet. Az egyik szép momentuma előadásuknak az volt, amikor kiderült, hogy

a már végzett „szakkollégiumi alumni” mentori hálózatokba kapcsolódik be.

Az is elhangzott, hogy a szakkollégiumba meghallgatások után lehet bekerülni, de folyamatos online jelentkezési felület áll rendelkezésre a csatlakozni vágyók számára.

„Talpra PTE-sek, vár a szakkoli!”

– lelkesítette a jelenlévőket Trixler Bettina. A sok-sok élménydús program felvillantása után azt is aláhúzta: „minden jóból kijut a közösségnek.”
Ezután partner, és leendő partner szakkollégiumok bemutatkozására került sor. A Gyógyszerésztudományi Kar Cholnoky Szakkollégiumot, mely idén szeptemberben ünnepli majd fennállásának tizedik évfordulóját, Ángyán Virág Diána diák elnök mutatta be. Az orvoskar Romhányi György Szakkollégiumának életét Peresztegi Míra Zsófia marketing referens mutatta be – ők 2016. óta működnek. Peresztegi Míra Zsófia azt is elmondta, idén nagy dobásra készülnek: március 1–3. között megrendezik a II. Romhányi György konferenciát, melyen először a szakkollégium életében lesz egy interdiszciplináris szekció is.
A Pécsi Püspöki  Hittudományi Főiskola XXIII. János Szakkollégium volt a legfiatalabb a jelenlévők között: 2023 októberében alakult. Jellemzője, hogy tagjai nem egy egyetemhez vagy szakhoz kötődnek, hanem Krisztus és a benne való hit köti össze őket. Dr. Szalay Mátyás, a szakkollégium vezetője elmondta: „Mentorainknak fő feladata, hogy rávilágítsanak arra, hogy a sokrétű szakterületek hogyan kapcsolódnak a hithez.” Bemutatkozott a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium is, melyet 2012 szeptemberében alapított az egyházmegye. Ez voltaképpen egy különleges, ötven fős lakóközösség, a tagok 8 apartmanházban laknak együtt. Mivel Szombathelyen több felsőoktatási intézménynek vannak kihelyezett képzési központjai, több egyetemre járók laknak itt közösen - a legtöbben a PTE vagy az ELTE hallgatói. Bemutatkozott a nagyváradi Partium Katolikus Egyetem szakkolégiuma is, a Partiumi Tehetséggondozó és Karriertanácsadó Központról Tóth István és Nagy Péter hallgatók árultak el részleteket.
A program délelőtti szekcióját együttműködési szerződések aláírása zárta. A PTE-s Cholnoky és Romhányi Szakkollégiumokkal megújította korábbi dekrétumát az Egészségtudományi Szakkollégium, a Pécsi Püspöki  Hittudományi Főiskola XXIII. János Szakkollégiummal pedig megállapodást kötött. A szerződések révén konferenciák, szimpóziumok részvételi lehetősége, közös rendezvények szervezése, együttműködések kidolgozása, közös pályázati tevékenység, egyes kurzusok kölcsönös elfogadása válik lehetségessé.

Az esemény egy Jubileumi Tanulmánykötet bemutatásával zárult, melyet  dr. Figler Mária és dr. Pusztafalvi Henriette szerkesztett,

majd dr. Bódis József, az UQA elnöke köszöntötte a résztvevőket. "Nem feltétlenül szükséges a szakkollégiumokat, a TDK-t és az OTDK-t egymástól elkülöníteni, hiszen a tehetséggondozásról szól mind” - mondta dr. Bódis József, majd így folytatta: “Önmagában a tehetség áldott jó dolog, de sokra nem lehet menni vele, ha nem dolgozik szorgalmasan valaki. Magam is éppen a SZKK-ból érkeztem ide, ahol pályázatot írtunk. Pályázni pedig kell, mégpedig azért, hogy lehetősége legyen a hallgatóknak megízlelni a tudomány valódi ízét. Lényeges, hogy érezze az ember, hogy olyan közegben van, ahol sok okos ember veszi körbe, ugyanakkor hülyeségeket is elmondhat. Hadd mondjak erre egy példát! A 2. rektori ciklusom előtti kampány során az egyik szakkollégiumban jártam. Arra gondoltam, az egyetemmel kapcsolatos terveim helyett inkább egy tudományos kérdést dobok fel a hallgatóknak, mégpedig úgy, hogy ne tudjak felkészülni rá előzetesen, mert így nagyobb a valószínűsége az eredeti gondolatoknak. Végül a a lombikbébi program kapcsán osztottam meg velük egy, az embrió fényvédelmével kapcsolatos ötletemet, és erre az egyik szakkollégista fiú azt mondta: miért nem próbálkozom infrasugarakkal?

Bevallom, én erre előtte nem gondoltam. Pedig mára ebből az okos visszajelzésből önálló kutatási irány, sőt, eszközfejlesztés indult el! Hát ilyen egy szakkollégium!”

- zárta a konferenciát dr. Bódis József.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni