close
CímlapEgyetemi életEgyetem a cégek szolgálatában

Egyetem a cégek szolgálatában

2020. február 05.

Az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat nyitórendezvénye alkalmából együttműködési megállapodást írt alá a magyar ötletek, innovációk, találmányok felkarolására, fejlesztésére, hasznosítására, tudás- és technológia-transzferre szakosodott állami tulajdonú vállalat, a Valor Hungariae Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem február 5-én. A kooperáció célja a magyar újítások sikerességének növelése, az egyetemen születő innovatív megoldások és találmányok piacra jutásának támogatása.  

A Valor Hungariae Zrt. 100%-ban állami tulajdonú profitorientált vállalat, a tulajdonosi jogokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium gyakorolja, és mint ilyen, a hazai innovációs ökoszisztéma meghatározó szereplője, a piacon egyedülállóan rugalmas és gyors szolgáltatásaival végig vezeti a feltalálókat azon az úton, amely a találmány megszületésétől a gazdasági eredményhez vezet, beleértve mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon történő hasznosítást. Szolgáltatásai magában foglalják a találmányok mentorálását, értékelését, validálását, menedzselését, finanszírozását és piacra juttatását. Mentorált projektjei közé tartozik többek közt a Bayz Audio Courante hangszóró, vagy a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légi járműve. 

A most megkötött együttműködési megállapodás jelentősége kiemelkedő, hiszen

a PTE egyik legfontosabb célja innovációs tevékenységének fejlesztése, amelyhez a Valor lényegében hasznosítási partnerséget, mentorálást, képzést, ipari kapcsolatrendszert, prototípus gyártást, finanszírozási lehetőségeket, nemzetközi piaci pozicionálást kínál.

Az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt missziója a hallgatók és fiatal kutatók vállalkozási képességeinek fejlesztése, a piaci szereplők igényeire épülő közös projektek létrehozása, a gazdasági szereplők számára transzparens, könnyen elérhető kutatási és szolgáltatási kapacitások biztosítása és a nemzetközi projektek számának növelése. A PTE innovációs tevékenységének fejlesztését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 130 millió forinttal támogatja.

A Pécsi Tudományegyetem 2020-tól még többet kíván tenni azért, hogy a régió tudásbázisaként a helyi vállalkozások igényeire gyorsan reagálva, a korábbinál mélyebb és sikeresebb együttműködésekben vegyen részt, és hogy kutatás-fejlesztési kompetenciáit a korábbinál hatékonyabb módon hasznosítsa. Kiemelt szerepet szánunk a hallgatói innovációk támogatásának. Célunk, hogy inspiráló, az innovációs kezdeményezéseket, start-up törekvéseket és vállalkozóvá válást segítő környezetet biztosítsunk egyetemünk hallgatói számára, hogy ezzel a háttérrel sikeres üzleti szereplőként kapcsolódjanak be a régió gazdasági életébe. Ennek érdekében szervezi a Kancellárián belül műkődő Gazdaságstratégiai, kapcsolati és innovációs főosztály a Hackatonok-, az innovációs és start-up versenyeket, számos ismeretbővítő képzést. És ezt a célt szolgálja a közelmúltban elstartolt „DEMOLA Pécs”, amely egy merőben új típusú együttműködési lehetőség az egyetem és a vállalkozások között.

Az Egyetem 21. századi missziója, hogy oktatási, kutatási kiválóságból adódó kapacitásaival és kapcsolatrendszerével Pécs város és a régió gazdasági növekedését szolgálja, és aktívan részt vegyen a kreatív energiák innovációt ösztönző környezetté történő transzformálásában.

E misszió beteljesítését segíti, támogatja a Valor Zrt és a PTE közötti megállapodás ” – monda el Jenei Zoltán kancellár. 

A Demola egy finn gyökerű, globális innovációs platform, amely jelenleg a világ 17 országának több, mint 50 egyetemét (750 ezer hallgatóját) és az egyetemek gazdasági ökoszisztémáját alkotó szereplőket fogja össze.

A „Demola-koncepció” középpontjában, az úgynevezett Demola Challangek állnak, amelyek valós, vállalatoktól érkező problémák megoldására fókuszálnak. Innovációs challanget - adott belépési díj fejében – bármely vállalati szereplő indíthat, amely a központi Demola rendszerbe kerülve láthatóvá válik az összes csatlakozott egyetem hallgatója számára. A PTE Demola csapata minden „challange”-re gondosan szelektált, egyetemi hallgatókból álló multidiszciplináris csapatot állít össze, amely a vállalat szakértőivel szorosan együttműködve 8-10 héten keresztül dolgozik az adott vállalati problémán. A Demola Challangek nemzetközi szinten tesztelt és igazoltan eredményes standardizált munkamódszer, eszköztár és szakemberek közreműködésével zajlanak. A challange-időszak főbb mérföldköveit a Demola Global szakemberei felügyelik, majd a folyamatot a nyolcadik hét végén egy prezentáció zárja le, ahol a csapat a vállalat számára bemutatja az időszak eredményét.

A Demola challangek minden fél számára tartogatnak lehetőségeket, amelyekkel érdemes élni. A Régió gazdasági szereplői számára lehetőség nyílik megtalálni és próbára tenni a tehetséges, motivált hallgatókat, akik potenciális munkatársakká válhatnak. A hallgatók szakmai támogatás keretében dolgozhatnak valós vállalati problémákon.  Miközben az egyetemi tudás hasznosul, az egyetem és a környező gazdasági ökoszisztéma közötti együttműködés tovagyűrűző hatásai az akadémiai és a gazdasági szféra számára egyaránt előnyösek lehetnek.

Both Vilma

Both Vilma

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni