close
CímlapEgyetemi életEgyiptomi lehetőségek

Egyiptomi lehetőségek

2024. március 12.

Az egyiptomi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium Új Kairó Kormányzati Adminisztratív Központjában került sor a Magyar–Egyiptomi Rektori Fórumra az egyiptomi és a magyar területért felelős miniszterek hivatalos megnyitójával március 3-án. A Pécsi Tudományegyetemet dr. Betlehem József általános és stratégiai rektorhelyettes képviselte.
Az Egyiptomi Rektori Konferencia és a Magyar Rektori Konferencia célja az volt, hogy a két ország minél több felsőoktatási intézménye dolgozzon együtt oktatási, kutatási és kulturális csereprogramok terén. A delegációt személyesen fogadta Mostafa Madbouly professzor, Egyiptom miniszterelnöke, aki mielőbbi konkrét megállapodásokat és együttműködéseket sürgetett – ennek érdekében a két kormányzat közös munkabizottságot állít fel a közeljövőben.

„Az európai felsőoktatási térség különösen azért érdekes számukra, mert az itt szerzett oklevelek belépést jelentenek az európai munkaerőpiacra és Egyiptomban is szívesen veszik az Európában szerzett oklevelet a munkáltatók.

Egyebek közt ezek miatt az okok miatt magas a magyar egyetemek reputációja Egyiptomban, amit tovább erősít, hogy a felsőoktatás kapcsán köttetett együttműködések révén a magyar kormányzat számos ehhez kapcsolódó kooperációt tervez, akár az innováció területén” – mondta el a Fórum kapcsán dr. Betlehem József. Hozzátette: „Az egyiptomi felsőoktatás szereplői az utóbbi időben többféle koncepciót dolgoztak ki az együttműködésre, köztük a különféle dual, illetve joint degree programot, sőt, az ún. branch campust, mely arra ad lehetőséget, hogy az együttműködő partner egy helyben, Egyiptomban működő campuson valósíthassa meg képzéseit.”
Élénk volt az érdeklődés a Pécsi Tudományegyetem iránt. A British University in Egypt felsőoktatási intézmény vezetője, Mohamed Loutfi professzor már járt is a PTE-n a pécsi egyetemalapítás 650. évfordulójára szervezett ünnepség keretében, és elkötelezett abban, hogy a két fél megvizsgálja az együttműködési lehetőségeket. Ugyancsak együttműködési szándék merült fel a Cairo University állami, a Future University in Egypt magán felsőoktatási intézmény részéről. Utóbbi általuk kiadott és a SCOPUS-ban is indexált folyóirataik nemzetközi szerkesztőbizottságában is szívesen fogadnak PTE-s tagokat a gyógyszerész-, fogorvos-, gazdaság-, mérnök-, és társadalomtudományi területekről.
A delegáció a 75 éve működő Ain Sharms University campusán is járt, mely az egyik legszélesebb portfóliót kínálja nemcsak a képzések, hanem az innováció területén is (https://www.asu.edu.eg/). 20 karán 200.000 alapszakos hallgató tanul, akik közül 11.600 nemzetközi hallgató, a posztgraduális képzésben 20.000 hallgató vesz részt.

„Magyarország lakosságának több, mint tízszerese Egyiptomé, ráadásul nem csak önmagában erre az országra lehet felsőoktatás tekintetében számítani, hiszen geopolitikai helyzete révén részben Afrikát, részben az arab országokat is be tudja csatornázni”

vázolta dr. Betlehem József, majd aláhúzta: „Érdemes átgondolni és további egyetemi szintű egyeztetést folytatni a PTE Nemzetközi Részstratégia keretében az egyiptomi – afrikai bővülés érdekében.”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni