close
CímlapEgyetemi életEgyre népesebb mezőny a Simonyi Hackathon 2020 versenyén

Egyre népesebb mezőny a Simonyi Hackathon 2020 versenyén

A PTE öt karáról érkezett 140-en hallgató – egyharmaduk külföldi –, hatfős csapatokban dolgozott ki a zöldebb és egészségesebb élet megvalósítására alkalmas termékeket és szolgáltatásokat február 14-én, az egyetem Közgazdaságtudományi Karán. A versenysorozat legjobbja a Hackathonon idén a külföldi hallgatókból álló Voyanteer csapat lett. Alapötletük egy olyan applikáció volt, amely az önkéntes munkalehetőségeket gyűjti össze a tenni akarók számára. A gárda méltán érdemelte ki az első helyezést. Második helyen a Fluminus, harmadik helyen pedig a Driveless csapata végzett. A legjobb prezentációért járó díjat Kékkői Zsófia nyerte el. A versenyről Bedő Zsolt főszervezőt kérdeztük.

Miről szól a Simonyi Hackathon?

A Simonyi Hackathon egy nagyon intenzív és koncentrált egynapos problémakeresés, amely a zöldebb és egészségesebb élet megvalósítására alkalmas termékek illetve szolgáltatások kitalálásának szenteltünk. PTE-szerte invitáltunk hallgatókat, amire 140-en jelentkeztek. A hatfős csapatok multidiszciplinárisak – esetenként multikulturálisak is –, ugyanis a résztvevők egyharmada külföldi. A hallgatók az egyetem műszaki és informatikai-, természettudományi-, bölcsész-, orvos és természetesen a közgazdaságtudományi karáról érkeztek.

Hallgatókat kérdeztem az imént, azt mondták rengeteg problémát mint megoldandó feladatot kaptak, amin csapatban dolgoznak, és amiből remélhetőleg majd kisül valami.

Ez így van, így működik a dolog. Minden probléma egyben egy új üzleti lehetőség is egyben. Elsőként a problémákat kell megtalálni. Elsőre ez könnyűnek tűnik: ha elkezdjük sorolni ezeket, akkor 30-40-nél megakad, még akkor is, ha hatfős csapatban dolgozunk. Ezt a készséget, képességet kell fejleszteni és meg kell jegyeznem, hogy ebben mi magyarok nem vagyunk jók.

Ezt követően, ahogy a hallgató hölgy is elmondta, egy problémát i kell választani, amiről úgy gondoljuk, hogy arra valamilyen terméket vagy szolgáltatást tudnak kitalálni. A nap végére ezt a megoldást kell strukturált formában előadni: hogy működne, ki lenne a fő felhasználó és végül, hogy üzletileg hogyan működne.

Mi a nyertes „jutalma”?

Saját és vállalati szponzorok ajándékcsomagait adjuk át, illetve lehetőséget adunk hogy részt vegyenek a nyári Simonyi társadalmi vállalkozási programban.

A Simonyi Hackathon jelentőségét, a csapatok hallgatói összetételét Deák Máté, a bölcsészkar oktatója árnyalta, aki évek óta mentorként vesz részt a versenyen:

A Hackathon napjaink kihívásaira próbál válaszokat adni; olyan fiatalokat tudunk bevonni egy relatíve tét nélkül versenyen, ahol az ötlettől a megvalósításig. A folyamat végén pedig adott esetben valós befektetővel is találkozhatnak a versenyzők. Jellemzően műszaki-informatikai, közgazdász, valamint az orvos- és természettudományi karról érkeznek hallgatók. Néhány kar esetében – mint a bölcsészettudományi vagy a művészeti kar – kevesebben érkeznek, vagy nem is jönnek. Ennek az lehet az oka, hogy az innováció szó az ő esetükben nem hívószó, holott komoly szükség van arra a fajta tudásra, amelyet egy bölcsész, vagy egy művész tud bevinni a csapatba – gondoljunk csak a kommunikáció, dizájn, kreatív írásra, vagy egyáltalán a széles látókör és műveltség területére.

 

 

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni