close
Címlap1. A szegénység felszámolásaEgyüttműködik a PTE és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Együttműködik a PTE és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

A Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös célja a régióban, Baranya megye településein, Pécs városában a gazdaság versenyképességén keresztül a gazdasági, társadalmi fejlődésének elősegítése, tőke és munkabérjövedelmek emelése, az életminőség javítása, a prosperáló helyi gazdaság és társadalom létrehozása. Ennek érdekében a felek együttműködési megállapodást írtak alá az iparkamara székházában március 2-án. Az aláírást követően további meghívott vendégek részvételével kötetlen beszélgetés folyt a témában.

Baranya megye és a régió gazdasági, társadalmi fejlődése a XXI. században a tudásintenzív gazdaságon alapul. A helyi iparnak be kell kapcsolódnia a negyedik ipari forradalom technológiai fejlődési hullámába, a régió intézményeinek közös érdeke, hogy elősegítsék a digitális tudáson, az új technológiákon alapuló versenyképes szolgáltatások és termelőtevékenység kifejlődését Pécsett, Baranya megyében és a Dél-Dunántúlon.

A stratégiai megállapodást követően a legújabb, konkrétumokat és határidőket tartalmazó együttműködési megállapodást dr. Miseta Attila rektor, dr. Síkfői Tamás, a PBKIK elnöke, valamint Decsi István kancellár írták alá. „Az egyetem nyilvánvalóan utánpótlást jelent a térségben működő iparvállalatok számára. Amennyiben ezek a vállalatok elkötelezettek abban, hogy a hallgatókat a tanulásban ösztöndíjlehetőségekkel segítsék, akkor a térség megtartóereje is növekedni fog” – emelte ki dr. Miseta Attila rektor, majd hozzátette: „Jó lehetőség az ipar számára az, ha az egyetemmel közösen pályáznak.

Az egyetem oldaláról jóval reszponzívabbnak kell lennünk az ipari és szolgáltatóipari megkeresések irányába. Hiszem azt, hogy ez a szerződés ennek a kereteit meg fogja adni.”

Rabb Szabolcs, az iparkamara főtitkára bemutatta a PTE és a Pécs-Baranyai Iparkamara együttműködésének történetét, amely a régió fejlődését célozza. Hangsúlyozta, hogy „az első bilaterális együttműködési megállapodás az egyetem és kamara között rengeteg határidőt, felelősséget tartalmaz, és nagyon komoly, fegyelmezett munkát igénylő összefogás.” Az iparkamara elnöke, dr. Síkfői Tamás elmondta, hogy „ha tudásgazdaságot akarunk építeni, az iparosodás két nagy hullámából már kimaradtunk, most egy olyan harmadik hullámra fel tudunk ülni, amely a digitalizációval függ össze.”

Ehhez elengedhetetlen az egyetemi tudásbázis közös fejlesztése, az ipari forradalom technológiai kihívásait megoldó szakmunkások, technológusok, mérnökök, kutatók növekvő számú képzése és alkalmazása. Ki kell alakítani a helyi és regionális gazdaság és az egyetem új típusú együttműködését, amely lehetővé teszi a hozzáadott érték jelentős növelését a baranyai gazdaságban, hozzájárulhat az export erőteljes emelkedéséhez, ösztönzi a megyei vállalkozások bekapcsolódását a nemzetközi értékláncokba. A térség jelenleg alacsony befektetési, beruházási vonzerejének növelése szükséges.

„A fenntartóváltással együtt járó változások nem csak mennyiségben jelentenek plusz többletet, hanem minőségben is” – fogalmazott Decsi István kancellár. A kiemelt területek - mint a műszaki területek, az informatika, a közgazdaságtudomány, vagy az orvosi-egészségügyi területek – fejlesztéséhez

„szükségünk van a partnerekre is, a helyi cégekre, vállalatokra, családi vállalkozásokra, az itt lévő nagy, nemzetközi vállalatokra, és arra a keretrendszerre, amit a kamara nekünk erre biztosít.”

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni