close
Címlap4. Minőségi oktatásEldőlt, kik utazhatnak Írországba, a Nemzetközi Földrajzi Olimpiára

Eldőlt, kik utazhatnak Írországba, a Nemzetközi Földrajzi Olimpiára

Március 22-én és 23-án 15. alkalommal találkoztak Pécsett, a Modern Geográfus Alapítvány és a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézete szervezésében az ország legtehetségesebb ifjú geográfusai a HunGeoContest országos tanulmányi versenyen, hogy az érmek elnyerése mellett azt is eldöntsék, kik utazhatnak augusztusban Magyarország képviseletében Írországba, a Nemzetközi Földrajzi Olimpiára.

A verseny idén 2023 októberében rekordszámú nevezéssel indult, több mint 140 magyar középiskolás vágott neki a három fordulóból álló megmérettetésnek, köszönhetően az elmúlt évek kimagasló magyar szerepléseinek. Hagyományosan egy online, majd egy írásbeli fordulót kellett teljesíteniük a versenyzőknek, akik közül a tíz legjobb kapott meghívót a kétnapos pécsi döntőre. Itt a nemzetközi földrajzi olimpia standardjai szerint egy multimédiás és egy terepi forduló után következett a mindent eldöntő szombati szóbeli.

A versenyzőknek angol nyelven, a hazai közoktatásban megszokottnál némileg eltérő feladatokkal szembesülve kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. A hangsúly nem annyira a ténybeli tudáson, hanem a megfigyelésen, összefüggések felismerésén és alkalmazásán van. A döntőbe idén bejutott fiatalok között idén is jelentős számban képviseltették magukat budapesti iskolák diákjai, de volt miskolci, debreceni, szekszárdi és pécsi versenyző is.

Végül az aranyérem Gödöllőre került, hiszen Kurják Szabolcs, a Török Ignác Gimnázium diákja (felkészítő tanára Guba András) a két nap alatt végig imponáló magbiztossággal versenyzett, és a korábbi években szerzett helyezéseit megkoronázva megnyerte a HunGeoContest 15. kiírását. Az ezüstéremmel az a Hajdu Márton (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, felkészítő tanára Kádárné Szalay Eszter) gyarapíthatta gyűjteményét, aki 2023-ban negyedikként az olimpiára utazó csapat tagja volt és ott bronzérmet szerzett – az idei csapatban ő képviselheti a nemzetközi rutint. Harmadik helyen Kaposvári Péter Gergő, a miskolci Avasi Gimnázium tanulója (felkészítő tanára Nyíri Zoltán) végzett, míg negyedik helyezettként Horváth Gábor, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákja (felkészítő tanára Baumgartnerné Wigand Katalin) teszi teljessé a 2024-es magyar csapatot.

A képen balról: Horváth Gábor, negyedik helyezett; Hajdu Márton, második helyezett; Kurják Szabolcs, első helyezett; Kaposvári Péter Gergő, harmadik helyezett.

Dr. Trócsányi András, a PTE TTK dékánja és a HunGeoContest versenyigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a versenynek sikerült presztízst kivívnia a hasonló megmérettetések között, eredményeit számon tartják ösztöndíjak, felvételik kapcsán is, így a legtehetségesebb hazai diákok számára is vonzó alternatíva.

A nemzetközi szereplés lehetősége is komoly motivációs tényező, idén augusztusban az írországi Dublinban gyűlik majd össze majdnem 50 ország kétszáz versenyzője.

A HunGeoContest-en kiválasztott fiatalokra sűrű hónapok várnak, amellett, hogy valamennyien érettségiznek, fel kell készülniük a nemzetközi versenyre. A felkészülés egyénileg és online kezdődik, majd nyár elején egy intenzív pécsi felkészítő-táborral folytatódik. A korábbi évek sikeres szereplése magasra tette a mércét, idén is érmekben reménykednek a felkészítő stáb tagjai.

Terepen is jártak a versenyzők

A verseny megrendezésében a PTE Természettudományi Karának voltak elévülhetetlen érdemei, ugyanakkor a Nemzeti Tehetség Program támogatása tette a megmérettetést lehetővé, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyújtott a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő közreműködésével a Modern Geográfus Alapítványnak. 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni