close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseElismerték a tanár- és pedagógusképzés legkiválóbb mentorait

Elismerték a tanár- és pedagógusképzés legkiválóbb mentorait

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központ Tanévindító Mentor Fórumának célja a tanárképzésben résztvevő vezetőtanárok, gyakorlatvezető mentortanárok, intézményvezetők tájékoztatása volt a tanárképzés aktuális kérdéseiről, amelynek középpontjában ez alkalommal az értékelés állt. Az augusztus 29-ei ünnepségen a tanár- és pedagógusképzés legkiválóbb mentorai kitüntetéseket vehettek át a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

A Mentor Fórum rendezvénysorozatot dr. Font Márta professzor indította el sok évvel ezelőtt, amikor a Tanárképző Központ létrejött. A díjátadó ünnepségen a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda vezetőtanárai, mentortanárai, a PTE partnerintézmények gyakorlatvezető mentortanárai, a köznevelési intézmények fenntartói, a tanári felkészítés egyetemi oktatói, szakfelelős és szakmódszertanos oktatók, a gyakorlóhely iskolák igazgatói, oktatásszervezők, a köznevelés, szakképzés és felsőoktatás érintett vezetői vettek részt.

A rendezvényt dr. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese nyitotta meg, köszöntőjében a centenáriumi tanév jelentőségét emelte ki. „A gyakorlóiskolák mindig is kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a tanárképzésben. Ez a mentorfórum egy olyan platform, ami segíti a vezető és mentorkollegákat eligazodni a tanárképzés számos rejtelmében, amely türelmet, folyamatos tanulást, innovatív megközelítést igényel” – hangsúlyozta dr. Fedeles Tamás, majd hozzátette:

„a Pécsi Tudományegyetemen szeretnénk megújítani a pedagógusképzést.”

„Azt gondolom, akárhonnan is induljon el valaki tanárnak lenni, ha tanárrá akar válni, akkor nekünk azt segíteni kell. Mindannyiunknak, akik itt vagyunk, akik ebben szerepet vállalunk” – húzta alá Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója.

Ezután Dr. Gerner Zsuzsanna, a PTE Tanárképző Központ főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. „A mentorokra és a vezető tanárokra még ezekben a zivataros időkben is lehet számítani” – emelte ki a főigazgató, majd rövid értékeléstörténeti áttekintést követően betekintést adott a PTE pedagógusképzéseinek gyakorlati rendszerébe, az egyes gyakorlatokhoz kapcsolódó értékelésekbe. „A segítségnyújtás, a rugalmasság, a türelem, a nyitottság, a vezető- és mentortanárok felkészültsége, szakmai és módszertani tudásuk, a tanári munkaközösség befogadó jellege: ezeket rendkívül pozitívan értékelték a hallgatók a tanítási gyakorlatuk alatt” – tudhattuk meg dr. Gerner Zsuzsanna főigazgatótól.

Ezt követően Dugasz János, az Oktatási Hivatal, Köznevelési Programok Főosztályának vezetője az Általános mérésmódszertani szempontok az iskolai gyakorlatok értékeléséhez címmel tartott érdekes előadást. Vér Gábor a PTE Rektori Kabinet Oktatási Igazgatóságának tanulmányi rendszer szakértője az Iskolai gyakorlatok értékelő felületei és azok kitöltése a NEPTUN tanulmányi rendszerben című prezentációjában hasznos információkkal és tanácsokkal szolgált a gyakorlatvezető mentorpedagógusok számára.

A Fórum második részében átadták

Az Év Mentortanára, Az Év Mentorpedagógusa, Az Év Vezetőtanára, Az Év Vezetőpedagógusa címeket.

Majd a PTE Gyakorló Iskola nyugdíjba vonuló vezetőtanárai, Horzsa Gáborné és Klencsár Dezső, valamint a Tanárképző Központ kiváló kollégája, dr. Jelenszkyné dr. Fábián Ildikó köszöntésével zárult a rendezvény.

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja által alapított díjak és az idei év díjazottjai:

Az Év Mentortanára címet 2023-ban Gyetvai József, a pécsi Szent Mór Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium mentortanára érdemelte ki,

Az Év Mentorpedagógusa Miskei Vendelné, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető tanítója lett.

Az Év Vezetőtanára kitüntető díjban Kanyar Gyöngyi, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda 1. Számú Általános Iskolája vezetőtanára,

Az Év Vezetőpedagógusa kitüntetésben Ifjú Zsuzsanna, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda szakvezető tanítónője részesült.

A díjazott pedagógusok a PTE pedagógusjelölt hallgatóinak mentorálásában, iskolai gyakorlataik vezetésében végeznek tartósan kiemelkedő színvonalú, példa értékű munkát. A pedagógusutánpótlás kinevelésében végzett odaadó tevékenységük elismeréseként a Mentor Fórum ünnepi keretei között emlékplakettet, oklevelet vehettek át és pénzjutalomban részesültek.

A díjazottaknak és a nyugdíjba vonuló pedagógusoknak szívből gratulálunk!

Fotó: Hámori Gábor

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni