close
CímlapEgyetemi életElődeink nyomán

Elődeink nyomán

2022. szeptember 07.

Az 1912-ben Pozsonyban alapított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem száz évvel ezelőtt kezdte meg a működését Pécsett. Ebből az alkalomból a Pécsi Tudományegyetem 2021. szeptember 1. és 2023. október 14. között centenáriumi programsorozatot szervez. A százéves Jogi Karon kiállítással emlékeznek a jeles évfordulóra.

„A pécsi Jogi Kar mindig is színes intézmény volt, az elmúlt 100 évben megtörtént itt minden, meg annak az ellenkezője is. Csúcspontok éppúgy voltak, mint nehezebb időszakok, de száz év akárhogy nézzük is, jelentős időszak! – mondta Fábián Adrián, a kar dékánja. A kiállítás egy része a kar professzor elődei köteteiből összeállított válogatás, vagy hallgatóik régi jegyzetei, leckekönyvei láthatók, sőt egy százéves diploma is – ugyan nem az eredeti, mert az nem fért volna el a tárlóban, csak a kicsinyített változata. „Az utóbbi időszakra is utaltunk – mondta dékán – a COVID miatt egy maszk is helyet kapott a tárlaton.”

Fábián a kiállítást megnyitó beszédében elmondta, hogy maga az egyetemalapítás is egy jogi aktus volt, egy törvény miatt került Pécsre Pozsonyból a jogászképzés. „Azt a bizalmat, amit száz éve kaptunk, nagyon bízom benne, meg tudtuk szolgálni. A pécsi jogászképzés legalább annyit adott a hazának, amennyit kért tőle, és amennyi erőre és támogatásra szüksége volt az utóbbi időben.”

Arra a kérdésünkre, hogy mi érintette meg leginkább a kiállításon azt felelte, hogy „amikor a kiállított fotókra tekintek, felidéződnek bennem a volt tanáraim, vagy azok, akik mellett dolgozhattam. De tetszik az írógép is, nagyon jól megmutatja, hogy tartalmában, de külalakjában is rengeteget változott a jogászképzés. Azok a tárgyi emlékek, amit pár évtizede rutinszerűen használtak a kollegák, azok már vitrinekbe valók.”

Bódis József a PTE-t fenntartó alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, hogy 1367 a klasszikus évfordulója a Pécsi Tudományegyetemnek, a rövid életű egyetem után sokáig csak az universitas szellemisége maradt meg a városban, viszont 1923-tól már újra megindult itt az egyetem és a jogi képzés.

„Igaz az a slágerszöveg, hogy „ma van a holnap tegnapja”. Ma kell a jövőt megalapoznunk! Az, hogy ma nemzetközi egyetemmé váltunk, azt elődeink munkájának köszönhető. Száz év alatt sokat tettek azért, hogy a jogászképzés ilyen magas színvonalú legyen.”

Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes megnyitóbeszédében elmondta, hogy Pécsett tradicionális a jogászképzés, az 1367-ben alapított egyetem oktatói közül csak néhányat, főleg a jogászokat ismerjük. „A kiállítás a centenárium évében van – mondta Fedeles – amelynek csúcspontja 2023 októberében lesz, a kiállításon is látható egy fotó, amely az első tanévnyitót ábrázolta – a mai Halassy-Nagy aulában. Már a kezdetekkor is nemzetközi hírű professzorok dolgoztak itt, akik kapcsolatrendszerüket is belevonták az egyetem fejlesztésébe.”

Elődeink nyomán - A Jogi Kar 100 éve Pécsett” című kiállítás a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának munkatársai állították össze. A kiállítás anyagához többen kölcsönöztek az egykori professzorokhoz, hallgatókhoz köthető tárgyakat, fényképeket, dokumentumokat. Például Tamási Balázs, aki nagyapja, Holub József egykori professzor hagyatékának legértékesebb darabjait bocsátotta az egyetem rendelkezésére.

A kiállítás a PTE ÁJK épületében, a 48-as téri campus Molnár Kálmán előadója előtti aulában tekinthető meg, előreláthatólag 2023 tavaszáig.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni