close
CímlapEgyetemi életEltekertünk a Holdig!

Eltekertünk a Holdig!

Két hónap alatt teljesült a PTE MOON BIKE 2020 projektje: a nemzetközi virtuális mezőny túl is szárnyalta az eredetileg kitűzött célt!

A Pécsi Tudományegyetem „MOON BIKE 2020” címmel kerékpáros kihívást indított június 26-án. A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító virtuális közösséget formáló projekt lényege az volt, biciklivel eljutni a Holdra 80 nap alatt, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 km-t.

Király Dóra ötletadó, főszervező és Dr. Cselik Bence, a projekt kapcsolati menedzsere

A Moon Bike 2020 program résztvevői a mindennapi kerékpárhasználatuk során a vállalt határidőn belül, pontosan két hónap alatt teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, de a bringások nem álltak meg. Megpihentek, és a több mint 600 lelkes kerékpáros visszaindult a Földre. Szeptember 13-ig, 80 nap alatt összesen 937 531,72 km-t tekertek, azaz az eredeti kihívást duplán teljesítették, sőt, örömükben még négyszer a Földet is körbetekerték.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE), mint Zöld Egyetem kiemelt célja a programmal a - tömegközlekedésnél a pandémiás helyzetben jóval biztonságosabb – környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt. Ha a Föld-Hold-Föld távolságot közepes benzines (1700cm3 -2000cm3) autóval tettük volna meg, akkor a CO2-t kibocsátás 233,7 tonna lett volna. A Hold biciklivel történő jelképes elérése és a visszatérés támogatta a hazai mérséklési törekvéseket. A program végére 233,7 tonna széndioxidkibocsátás-megtakarítás realizálódott. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 3400 db, 50 éves fa egy teljes vegetációs időszakban megkötött CO2 tömegével egyenlő.


A kampányban a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködtek a hallgatóin túl, partnerek, öregdiákok, a diaszpórában élő honfitársaink, akik mind közreműködtek abban is, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól Indián át Ausztráliáig terjedjen a kihívás híre. A szervező Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság együttműködő partnere az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség, a Pannon Hőerőmű Zrt., a Veolia csoport pécsi tagja is, de a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot. Külföldi egyetemek közül a denveri, orleans-i, a bécsi, az újvidéki, a zágrábi, a pulai, a kárpátaljai, a vukovari és a brno-i. Külföldön élő magyarok csoportjai Amerikából, Hollandiából, Dél-Tirolból, Erdélyből. A MOON BIKE 2020 a nemzetközi láthatóságot előtérbe helyezve egyedülálló módon népszerűsítette a Pécsi Tudományegyetemet.

Már a projekt startjára sok lelkes kerékpározó érkezett!

A kihívásban résztvevő lelkes biciklisták között a Pannon Hőerőmű Zrt., a Nemzeti Közművek Zrt. és a Dráva Hotel Harkány felajánlásában egy értékes kerékpárt és biciklis tartozékokat, valamint egy wellness utalványt sorsol ki a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatósága.
Az őszi, téli időszakban inkább beltéri, majd tavasszal újabb kültéri bringás kihívással várja a PTE a lelkes partnereket!

 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni