close
CímlapEgyetemi életEmelkedett a PTE népszerűsége

Emelkedett a PTE népszerűsége

2022. április 08.

A 2022. évi általános felvételi eljárásban országosan közel 2700 fővel, 2,6% ponttal csökkent a jelentkezők száma, a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) jelentkezők adatai azonban az országos változásoknál kedvezőbben alakultak.

A Pécsi Tudományegyetemre beadott 14 449 fős jelentkezői létszám azt jelenti, hogy a jelentkezők száma 640 fővel, tehát 4,6% ponttal nőtt, és az első helyes jelentkezők száma is közel 300 fővel, 4,4% ponttal, az állami ösztöndíjas helyekre jelentkezők száma közel 800 fővel, 6,5% ponttal emelkedett.

A kari jelentkezési számok is szinte minden esetben növekedtek: az Egészségtudományi Karra 511 fővel, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karra 278 fővel, a Természettudományi Karra 257 fővel, a Műszaki és Informatikai Karra 189 fővel, az Állam- és Jogtudományi Karra 136 fővel, a Gyógyszerésztudományi Karra 63 fővel, az Általános Orvostudományi Karra 56 fővel, a Művészeti Karra pedig 12 fővel többen jelentkeztek idén a 2021. évi felvételi eljárásához képest. Az első helyes jelentkezők számának 6,5% pontos emelkedését szeretné a PTE tovább növelni, ennek érdekében a jelentkezési sorrendmódosításig újabb beiskolázási kampányt folytat Magyarország első egyeteme.

A kampány egyik kiemelkedő eleme lesz a korábbi évekhez hasonlóan méltán népszerű rektori ösztöndíj,

amelyre a PTE-t első helyen megjelölő jelentkezők pályázhatnak majd.

A Pécsi Tudományegyetemen évente több mint hétezer hallgató kezdi meg, vagy folytatja magasabb szinten felsőoktatási tanulmányait. A jelentkezési számok ismeretében várhatóan idén is emelkedni fog a pécsi egyetemisták száma. A felvételi ponthatárok, és így a felvettek véglegesített száma is júliusban derül majd ki.

További részletek a felvételi eljárással kapcsolatban: http://iranyapte.hu; https://felveteli.pte.hu/

A rektori ösztöndíjról: https://pte.hu/hu/felveteli/rektori-osztondij

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni