close
CímlapEgyetemi életÉpítőipari nívódíj az Orvoskar bővítéséért

Építőipari nívódíj az Orvoskar bővítéséért

2023. március 17.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását huszonkettedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület által alapított díj a hazai építőipar teljesítményének legmagasabb elismerésének számít. Középület-oktatási kategóriában a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) új elméleti tömbje nyerte el a díjat. Az elismerésért járó táblát péntek délelőtt avatták fel a díjazott épületben.

A nívódíj kihirdetésének indoklásában többek között szerepelt, hogy „az új elméleti épület kapcsolódik a régi elméleti tömbhöz, és kutatási, oktatási, közösségi helyiségek sokaságát foglalja magába. Az épület külső és belső építészeti megfogalmazása elegáns és praktikus, jól illeszkedik a funkciókhoz. Többféle feladatnak megfelel, esztétikailag kifogástalan. Megfelelő komfortélményt nyújt, különösen az előadók világítása, szellőzése, funkcióváltása, belsőépítészete kiemelkedően megoldott. Domboldali, elegáns környezetbe illő, kiemelkedő építészeti alkotás.”

Mint ismert, a PTE ÁOK új épületét 2021 szeptemberében adták át. A nagymúltú pécsi orvoskar főépülete egy új, 12.000 m2-es szárnnyal bővült Magyarország első egyetemének megbízásából a Modern Városok Program keretében. A legmodernebb technológiai újításokat is felvonultató épületrész a korábbiaknál is magasabb szintű elméleti és gyakorlati oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára. Jelenleg több mint ezerötszáz magyar, és mintegy kétezer külföldi hallgató tanul a PTE ÁOK-án.

Miseta Attila, a PTE rektora elmondta, hogy amikor ő járt az orvosi karra, akkor 200 fős évfolyamok voltak, „ma meg nagyjából ugyanennyi magyar, angol és németnyelven tanuló hallgatót eresztünk be e falak közé. Nagy szükségünk volt arra, hogy új, korszerű felület álljon rendelkezésre az oktatáshoz.” Nyitrai Miklós az ÁOK dékánja avatóbeszédében köszönetet mondott a kivitelezőknek, mert szerinte „a kiválóságok egymásra találnak: egy nagyszerű egyetem nagyszerű kara vagyunk, s hála azoknak a nagyszerű kivitelezőknek, és az egyetemi szakemberek munkájának, akik részt vettek ennek az oktatási palotának a létrehozásában.”

Az Építőipari Nívódíjért járó táblát Bódis József, a PTE-f fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila, a PTE rektora, Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja, Dormán József, a beruházást végző ZÁÉV Zrt. vezérigazgató-helyettese és Sillye Imre, a PTE Kancellária főmérnöke avatta fel.

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni