close
CímlapEgyetemi életÉremeső a 17. nemzetközi földrajzi olimpián!

Éremeső a 17. nemzetközi földrajzi olimpián!

2021. augusztus 16.

Egy arany, két ezüst a magyar részről a PTE TTK által koordinált földrajzi diákolimpia hazai csapatának mérlege.

Augusztus 11-16. között rendezték meg a 17. nemzetközi földrajzi olimpiát, az iGeo-t, amely a Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) védnöksége alatt működik és rendszerint annak világkonferenciájához társítva rendezik. A világverseny a legnagyobb presztízsű és legjelentősebb közönséget vonzó esemény ezen a szakterületen, amelyet Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma a földrajz tantárgy hivatalos diákolimpiájaként ismer el. A 17. rendezvény hivatalosan 2020-ban Isztambulban kapott volna helyet, de ahogy sok más eseményt, ezt is felülírta a COVID-19 pandémia. A tavalyi és idei olimpiát rendhagyó módon online szervezték az isztambuli geográfusok, akik rendkívül nagy odaadással, fáradtságos munkával és találékonysággal oldották meg ezt a különleges kihívást. A nehézségekből csak egy példaként:

a világ minden szegletéből „érkező” diákok, tanárok és szervezők különböző időzónákban, eltérő otthoni technikai és járványügyi körülmények közepette vállalták a megmérettetést.

Mindezek ellenére a szervezőknek maradéktalanul sikerült biztosítani a verseny változatosságát, magas színvonalát, tisztaságát és esélyegyenlőségét is.

Magyarország 2006 óta delegál a nemzetközi versenyre csapatokat, ahonnan eddig minden évben sikerült éremmel hazatérni – idén sincs ez másként. Az olimpiai csapat tagjainak, Balogh Zsófiának (Révay Miklós Gimnázium, Győr), Csada Lilinek (Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest), Verkmann Dávidnak (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Vitkovics Patriknak (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg) a világverseny szokásos fordulóit, az írásbeli tesztet, a multimédiás feladatlapot és a terepi-térképezési feladatokat is elektronikus úton kellett megoldaniuk – ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetének falai között. A verseny egyéni, a diákok e három versenyfordulóban bizonyíthatták tudásukat földrajzból, a tantárgyi olimpiák közül egyedüliként angol nyelven. Az olimpián összesen 46 ország több mint 184 diákja versenyzett idén az elnyerhető bronz-, ezüst- és aranyérmekért a világ minden részéről.

Olimpiai csapatunk éremesővel zárta a 2021-es földrajzi olimpiát. Csada Lili, a magyar csapat történetében másodikként, de az eddig elért legelőkelőbb helyezéssel (10.) aranyérmes lett. Verkmann Dávid és Balogh Zsófia helyezését ezüstérmmel díjazták. Vitkovics Patrik kitartását, rátermettségét és felkészültségét elismerő oklevéllel jutalmazták.

A csapattagokat már hagyományosan a PTE TTK munkatársai választják ki és készítik fel a nemzetközi megmérettetésre. Ennek első és legfőbb színtere az országos angol nyelvű földrajzi tanulmányi verseny, a Hungeocontest, ami minden évben megszervezésre kerül, ahol az olimpián is jellemző feladattípusokkal és versenyszámokkal kerülnek a kerettagok kiválasztásra. A pendémiára tekintettel a Hungeocontest 2020-ban és 2021-ben is online került megrendezésre, így a diákok rutinosan állhattak a világverseny virtuális megmérettetése elé. A hazai verseny igazgatója, illetve a magyar olimpiai csapat vezetője dr. Trócsányi András egyetemi docens, a válogatás és a felkészítés adminisztratív feladataiért dr. Máté Éva tanársegéd felelt. A Hungeocontest-et, illetve a nyár elején megrendezett intenzív felkészítő tábort a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézete munkatársai végezték, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig az NTP-TMV-N-20-B-0022, illetve az NTP-NTMV-20-B-0001 számú pályázatokkal támogatta.
Az új versenyszezon októberben kezdődik majd az online fordulóval, a kiírás a www.hungeontest.org oldalon hamarosan elérhető,

2022-ben Párizs várja majd a világ legjobb fiatal geográfusait. Mindenkit, aki szereti a földrajzot és erőssége az angol nyelv biztatunk a jelentkezésre,

hiszen jövőre egy teljesen új csapatot delegálunk Franciaországba.

További info: https://www.facebook.com/hungeocontest

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni