close
CímlapEgyetemi életÉrtékes könyvadomány

Értékes könyvadomány

Az A. Szolzsenyicinről elnevezett Orosz Emigráció Háza könyveket adományozott a PTE Orosz Központ részére. Az erről szóló átadás-átvételi jegyzőkönyvet október 14-én írták alá Pécsett, az Ifjúság útján.

Az eseményt eredetileg áprilisra tervezték, de az a járványhelyzet miatt meghiúsult, és sajnos az október 14-ei aláíráson sem tudtak részt venni az adományozók képviselői.

Első alkalommal 2012-ben kapott az egyetem könyveket az Orosz Emigráció Házától.

Most 300 könyv érkezett: orosz nyelvi tankönyvek, orosz klasszikusok – Gogol, Turgenyev, Szolzsenyicin, Cvetajeva – művei, szótárak, enciklopédiák.

A könyvek ünnepélyes átvételének és bemutatásának eseményét a PTE Orosz Központ szervezte meg.

A Központ vezetője, Végvári Valentyina köszönetet mondott az Orosz Emigráció Házának a könyvekért. Röviden szólt a Ház tevékenységéről, amelynek központi feladata kutatni az orosz emigráció történetét és szerepét az orosz kultúrában, valamint megemlítette azt az érdekes tényt, hogy Magyarországon Pécsett az l. világháború utáni években az egyedüli képesített orosz nyelv és irodalom szakos tanár Vrangel tábornok tisztje, Alekszandr Lovjagin volt.

Wolosz Robert, a BTK dékánhelyettese felhívta a jelenlevők figyelmét az igen értékes könyvekre, melyeket nemcsak az orosz szakos hallgatók, hanem az orosz ajkú külföldi diákok is felhasználhatnak tanulmányaik során. A Szlavisztika Intézet vezetője, Szabó Tünde docens az Orosz Emigráció Házában szerzett személyes élményeiről beszélt.

Végül Wolosz Robert aláírta a jegyzőkönyvet az átadás-átvételről, majd a diákok is kezükbe vehették az értékes könyveket.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni