close
Címlap13. Fellépés az éghajlatváltozás ellenEurópai pályázati program ismerte el a Tervezz te is ökoházat! versenyt

Európai pályázati program ismerte el a Tervezz te is ökoházat! versenyt

Az EUTeens4Green pályázati kerete – amely a zöldebb jövőért tevő fiatalokat segíti – elismerte és mint a fenntarthatóságot, annak gondolatát innovatív módon szolgáló programot támogatásban részesítette a mára már hagyományokkal bíró Tervezz te is ökoházat! versenyt. Az országos háromfordulós, ökoépítészetről szóló vetélkedőt építész technikumok diákcsapatai számára hirdeti meg évről évre a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) stratégiai partnerségben a Baranya Megyei SzC Pollack Mihály Technikum és Kollégiummal. A verseny az építkezési kultúra egy új aspektusát villantja fel a jövő építészei előtt, egyben új szemléletet visz szakmai fejlődésükbe. Idén ősszel már a negyedik megmérettetésre nevezhetnek a csapatok.

Az építőipari technikumokban végző szakemberek adják az építőipari szakemberek gerincét.

Az építőipar szerepe jelentős a környezetterhelésben, ezért igen fontos elkezdeni a szemléletformálást már a középiskolai évek alatt.

A hagyományos tananyagnak nem része az ökotudatos technológiák megismertetése. Ezért a verseny hiánypótló szerepet tölt be a tudásátadásban is. Fontos, hogy a diákok megismerjék: modern berendezések által milyen módon lehet ökotudatos egy épület, és miként volt az néhány száz éve, amikor olyan építőanyagokat használtak, amelyek az élettartamuk végén – annak károsítása nélkül – visszakerülhettek a természetbe. Sokan nem tudják, hogy a vályogfalazat például milyen kedvező a pozitív belső klimatikus állapot megtartása szempontjából, sem azt, hogy egészen más élni lélegző falak között, más élettér-minőség jön létre, mint műanyag buborékba csomagolva. Egészen másfajta építési, majd pedig karbantartási igénye van tehát egy mai kor szerint fenntartható energiagazdaságos háznak és egy hagyományos anyagokból megépíthető, de a technológiai folyamatban akár a mai elemeket és eljárásokat is hasznosító épületnek. A versenyben részt vevő diákok maguk fedezhetik fel az egyik vagy másik megoldás előnyét-hátrányát. Segítséget kapnak az eligazodásban, de a saját kreativitásukat használva kell javaslatot adniuk arra a kérdésre, hogy milyen lenne az általuk tervezett környezettudatos épület.

A versenyen háromfős középiskolás (15–19 éves) csapatok vesznek részt vezető, felkészítő tanárral. A fél éves intenzív munka során megtanulnak csapatban dolgozni, önállóan kutatni és támogató környezetben kibontakoztathatják a kreativitásukat. A verseny megszólítja az összes magyar építőipari szakközépiskolát. Három fordulójából kettő online formában valósul meg, a győzelem pedig az 5 addig legjobban teljesítő csapat között dől el, személyes megmérettetésben, Pécsett. A döntős csapatok egymásnak, valamint egy szakmai zsűrinek mutatják be az általuk tervezett ökoházat, tervrajzon, műleírás formájában és elkészített maketten. A verseny is egyfajta tanulási folyamat, amelynek végén a legjobb megoldásokból készült prezentációk valamennyi középiskola által hozzáférhetővé válnak.

A fenntarthatóság nem csupán a program legfontosabb tartalmi eleme, hanem a munkamódszerben is megjelenik, hiszen a verseny a PTE MIK és a Baranya Megyei SzC Pollack Mihály Technikum és Kollégium stratégiai partnerségében valósul meg.

Az idei évet az teszi különlegessé, hogy kísérleti jelleggel a kar hallgatói és az oktatók együtt dolgoznak,

együtt valósítják meg az innovatív tudásátadást. A projekt ötletgazdája Szaffenauer József építész, a Pollack Technikum igazgatója. 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni