close
CímlapEgyetemi életFehér Köpeny Ceremónia 2018

Fehér Köpeny Ceremónia 2018

2018. szeptember 19.

Az első két évüket sikeresen záró orvostanhallgatók idén szeptember 17-én, az immár harmadik alkalommal megrendezett Fehér Köpeny Ceremónián ünnepelhettek.

A rendezvényt Berta Anikó nyitotta meg az orvoskari aulában, bemutatva az oktatókat, professzorokat és a kar vezetőségét. Majd Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. Voltaire-t idézte, aki szerint „Az orvos feladata, hogy a beteget szórakoztassa, amíg a természet meggyógyítja.” A rektor kiemelte, hogy a francia filozófus szavai ma is rendkívül fontosak a technológiai fejlődések ellenére.

Ezt követően Dr. Nyitrai Miklós, a kar dékánja gratulált mindenkinek a sikeresen elvégzett két évhez, amely során elsajátították az alapokat.

Kitartást és céltudatosságot kívánt az elkövetkezendő évekre.

Dr. Tényi Tamás az orvossá válás hosszú folyamatáról ejtett szót, amely egy korai gondolattal kezdődik az általános iskolában, majd folytatódik a megfelelő középiskola kiválasztásával. Ezután pedig megkezdődik a kemény munka, sok-sok óra tanulás, hogy sikeresen letegyék a vizsgákat. Úgy fogalmazott: minden jelenlévő a megfelelő döntéseket hozta meg és keményen dolgozott, hiszen már a doktorrá válás útján haladnak.

A kommunikációs fontosságát hangsúlyozta Dr. Reglődi Dóra, s kiemelte az empátiát és azt a képességet, hogy az orvos az adott pillanatban csak a páciensre figyeljen, semmi másra, még egy rosszabb napon is.

Végül a köpenyek átadása előtt az angol, a német és a magyar diákönkormányzat elnökei emelték ki, hogy

ez a köpeny nem csupán egy tárgy, hanem egyben a jövő szimbóluma is.

Végezetül, amit mindenki várt, közel 400 hallgató vehette fel a jól megérdemelt fehér köpenyt, mely a legmagasabb szám volt az eddigi ceremóniák között. Reméljük így folytatódik és még sokáig fog élni ez a hagyomány.

Horváth Attila

Horváth Attila

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni