close
CímlapEgyetemi életA feltörekvő SkillVersum

A feltörekvő SkillVersum

2019. szeptember 03.

2500-an használják rendszeresen a Skillversumot, a PTE-ről indult feltörekvő pécsi startup vállalkozás oktatással, tudásmegosztással foglalkozik. Szüts Bálinttal, az ötletgazdával beszélgettünk, aki tanít a pécsi egyetemen, egy pesti cég számára fejleszt programokat, szabadidejében saját vállalkozását, a SkillVersumot fejleszti, ahogy ő mondta: buli helyett.

 

Mi az a Skillversum?
Egy közösségen alapuló karrier- és tudásfejlesztő oldal. Egy interaktív e-learning oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol mindenki megoszthatja a tudását és a lehető leginteraktívabban támogassa a tanulást. Játékosan, élvezetesen adjuk át tudást.

Miből, honnan származott az ötlet?
Egyetemisták voltunk és szükség volt egy ilyen rendszerre, ahol meg tudjuk osztani a tudásunkat. Az egyetemeknek általában nincs erre szolgáló rendszere, mert itt a diákok egymást tudják korrepetálni, segíteni. Általában az ilyen oldalakon egyirányú a kommunikáció, a tanárok feltöltenek egy ppt-t és kész. Nálunk kérdezni is lehet, mentorálunk, ha igény van rá.

Gondolom kezdetben jegyzetek voltak az oldalatokon és közösen oldottatok meg tételeket. Vagy tévedek?
Igen, így indult, de ez mára tovább fejlődött. A Java programnyelvből olyan tudásanyagunk van a SkillVersumon, hogy abszolút kezdő szinttől el lehet jutni a pályakezdő szintig programozásból. Ez nagy hiányunk volt. Egy-egy naprakész dolgot megtanulhattunk az egyetemen, de teljesen piacképes tudást nem mindig tudtunk megszerezni, ezt akartuk segíteni. Talán ezért oktatunk is már a PTE-n.

Milyen szakon indultál?
A TTK-n a programtervező informatikus szakán kezdtünk. Augusztus 10-én volt két éve, hogy elindultunk, 100-200 felhasználónk volt kezdetben, ma 2500-3000 között mozog, és nemcsak pécsiek, hanem akár romániai magyarok is regisztrálnak nálunk.

Kiknek való ez az oldal? Programozóknak? Másoknak?
Most zömmel programozóknak való tudásanyag van fenn az oldalon. De bárki megoszthat rajta tananyagot, már a biológushallgatók is felfedezték maguknak a Skillversumot. Már kétszáz fölötti tudásanyagot lehet letölteni tőlünk, a 60%-a programozás, a többi főleg marketing.

És ebben hol van a pénz? Mert ugye üzletről van szó.
Mi nem azt szeretnénk, hogy a hallgatók fizessenek nekünk, hanem a cégek tehetnek fel állás és képzési hirdetéseket. Mi konkrétan meg tudjuk mondani, hogy milyen tudásuk van a felhasználóinknak, így könnyebb konkrét állást ajánlani. Pécsi cégeknek is szeretnénk segíteni – még Pécsről származik a legtöbb felhasználónk – kiképzünk nekik hallgatókat, akiket nekik szeretnénk kiajánlani. Ezeken az üzleti tereken már megtörténtek az első sikereink. De sok cég azt mondja, hogy ők saját Skillversumot szeretnének. Lehetséges, hogy ilyen szolgáltatásokat is fogunk nyújtani, hogyha mondjuk egy egyetem, vagy egy cég szeretne egy saját Skillversumot, akkor bizonyos éves díjjért cserébe licencet kap. Ezáltal könnyebben fenntartható az oldalunk, s felhasználók továbbra is ingyenes marad a szolgáltatásunk.

Az első sportautót már meg lehetett venni a nyereségből?
Még nem, még mínuszban vagyunk, mindent a saját fizetésünkből finanszírozunk. Mivel szeretem ezt csinálni, azt szoktam mondani, ez olyan, mintha elmennék bulizni, tehát a bulizásra szánt pénzt a Skillversumra költöttük. Egy-két éven belül már profitot hozhat. Mindent saját kútfőből készítettünk, így többet tanultunk belőle.

A felhasználók száma mennyire nő?
Ez nem egy vicces oldal, tanulási célzattal minimális reklám hatására is havi 100-200 fővel növekszik a szám.

Meddig nőhet a Skillversum?
A digitalizáció korában még sok lehetőségünk van. Mi vagyunk a második ingyenes tudást megosztó oldal, amely ingyenesen kínál Java tananyagokat. Mi nem Pesten, hanem itt, Pécsett szeretnénk egy 100 fős céget felépíteni. Ha ez összejön, akkor lennék igazán boldog.

Hetente mennyit dolgozol a Skillversumon?
20-30 órát biztosan, de ha kell, szabadságot is kiveszek a pesti munkahelyemen.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni