close
CímlapEgyetemi életFogínyt is tudnak nyomtatni a PTE-n

Fogínyt is tudnak nyomtatni a PTE-n

2022. április 25.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja két korszerű háromdimenziós nyomtatóval lett gazdagabb. A hétfői sajtóbemutatón elhangzott, hogy az új nyomtatók folyékony műgyantát szilárdítanak meg lézerfény segítségével, ami az egyik leginkább költséghatékony és legmodernebb eljárás a 3D-nyomtatók világában. Az új eszközökkel többek között fogíny-modelleket, fogív-modelleket, fogászati sebészeti fúrósablonokat, fogászati koronákat és hidakat, valamint fogszabályozó és harapásemelő síneket is tudnak készíteni, ezzel is támogatva a PTE-n zajló fogorvosképzést.

A Rapidshape D20+ 3D nyomtató, melyből kettőt kapott ajándékba a Pécsi Tudományegyetem, úgynevezett DLP (digital light processing) technológiával működik. Ennek lényege, hogy a nyomtatni kívánt modell keresztmetszeti geometriájának megfelelően a lézerfény rétegenként szilárdítja meg a folyékony műgyanta alapanyagot. A nyomtatást követi az utómunkálat, melynek fontos elemei az alkoholban való mosás, mely eltávolítja a modellen maradt, felesleges műgyantát, valamint az UV kamrában való utókezelés, ami által a modell eléri a végső szilárdságát.

Ennek a típusú nyomtatónak a legfőbb előnye, hogy számos alapanyaggal lehet használni, így például biokompatibilis anyagokkal és olyan folyékony fotopolimerekkel is, melyek térhálósodva nemcsak szilárdak, de rugalmasak is lesznek. Ezt a szakemberek fel tudják használni fogászati modellek készítésekor a lágyrészek megalkotására. Korábban öntéssel, szilikonból hozták létre az ínyt, mostantól az új nyomtatókat használva nyomtatni is tudják majd a lágyrészeket.

Andreas Schultheiss, a nyomtatókat felajánló Rapid Shape GmbH vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjával kiváló az együttműködésünk, és úgy látjuk, remek munka folyik a központban. Ezért gondoltuk úgy, segítjük a két nyomtató felajánlásával a munkájukat, így közvetve hozzájárulunk az orvostanhallgatók modern képzéséhez is” – mondta el a vezérigazgató.

Andreas Schultheiss vezérigazgató

Miseta Attila, a PTE rektora megköszönte a felajánlást, majd hozzátette: „Egy felsőoktatási intézménynek amellett, hogy törekednie kell a magas színvonalú oktatásra, gyógyításra, kutatásra, tartania kell a lépést a technika fejlődésével is. A 3D központunk ékes bizonyítéka annak, hogy mi ezt nem frázisként kezeljük, hanem komolyan is vesszük” – emelte ki a rektor.

Miseta Attila rektor

Decsi István, a PTE kancellára szerint minden eszközzel támogatni kell a gyakorlatorientált képzéseket, hiszen az igazán értékes diplomához ez az egyetlen járható út. „Ma már épületeket készítenek háromdimenziós nyomtatóval, ami néhány éve még csak a sci-fi kategóriájába tartozott. A PTE-n elsősorban az orvosképzéshez készítenek eszközöket a 3D központban, de készült már végtagprotézis is ebben a tudásműhelyben, ami már előrevetíti a gyógyítás jövőjét is” – adott hangot reményének a kancellár.

Decsi István kancellár

A felajánlott két nyomtató, valamint az utómunkálatokhoz kapott alkoholos lemosó és UV-kamra együttes értéke mintegy tizennégymillió forint.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni