close
CímlapEgyetemi életFókuszban a dél-kelet-ázsiai térség

Fókuszban a dél-kelet-ázsiai térség

2022. december 07.

Korea és Magyarország két  kiemelt szereppel bíró felsőoktatási intézménye – a Sungkyunkwan University (elődjét 1398-ban alapították) és a Pécsi Tudományegyetem (az első magyar egyetemet 1367-ben), valamint a Magyar Nemzeti Levéltár között kezdődtek együttműködési tárgyalások dr. Fedeles Tamás vezetésével a PTE-n, december 6-án.

Az ázsiai és a V4-es térség közötti egyre intenzívebb tudástranszfer jegyében, valamint a tehetséggondozás küldetését és a kompetitív kutatási projektek célját szem előtt tartva kezdődtek a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Nemzeti Levéltár között. A december 6-án sorra került első találkozón az egyetemet dr. Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes, dr. Gőzsy Zoltán és Bordás Bertalan a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézetének munkatársai, valamint Huba-Varga Nikolett és Tóth Krisztián, a Pályázati és Projektmenedzsment Igazgatóság munkatársai képviselték, a levéltár delegációjának tagjai pedig dr. Szabó Csaba főigazgató, dr. Mikó Zsuzsanna főigazgató-helyettes, valamint dr. Kim Bogook, a Sungkyunkwan Egyetem kutató professzora és az MNL Kelet-Ázsiai Kutatóközpontjának vezetője voltak. A megbeszélésen

az intézmények együttműködési lehetőségeiről, illetve közösen indítható nemzetközi projektekről egyeztettek.

A kooperáció rövidtávú céljai közé tartozik egy vendégelőadókat is felvonultató kurzus-sorozat létrehozása. Az órák keretében a történeti-politikai, és társadalmi-gazdasági ismeretek átadásán túl a keleti országok kultúrája is kiemelt szerepet kaphat. Középtávú célként merült fel a koreai kulturális tanulmányok támogatása, a magyar–koreai, valamint más, dél-kelet-ázsiai kulturális kapcsolatok erősítése, az ehhez szükséges infrastrukturális keretek megteremtése. A közös pályázatok távlati, stratégiai célja az oktatási kapcsolatok élénkítése, továbbá vonzó környezet biztosítása a dél-koreai térségből érkező beruházások számára.