close
CímlapEgyetemi életFolytatódik az együttműködés

Folytatódik az együttműködés

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Pannon Filharmonikusok (PFZ), Pécs két tradicionális intézménye folytatja a tavaly megkezdett együttműködését. A keretmegállapodás megkötéséről, valamint annak részleteiről egy sajtótájékoztató során számolt be a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Miseta Attila, és a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt 2019. november 13-án a Kodály Központban. Az eseményen a szerződés hivatalos aláírására is sor került.

A tavalyi évad során első alkalommal kötött széleskörű együttműködést a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Tudományegyetem, melynek célja egyedi kulturális, illetve szakmai lehetőségek biztosítása a PTE polgárai számára. A nagysikerű együttműködést a két intézmény a 2019/2020-as évadban kibővítve folytatja tovább.

Horváth Zsolt köszöntőjében hangsúlyozta: a duális képzés lehetősége magától értetődő a két nagy presztízsű intézmény esetében. Ugyanakkor szembe kell nézni azzal, hogy a magyar zenei élet komoly erőforrás problémákkal bír, ami messze túlmutat Pécs város határain. Ezen a helyzeten segíthet, hogy valóban megkezdődtek a duális képzés szakmai előkészületei, amellyel versenyelőnyt szerezhet magának a két intézmény, hiszen a magyar felsőoktatási térképről jelenleg hiányzik a zenekari zenész képzés mint strukturális elem, amely a nyugati egyetemeknek már évtizedek óta sajátja.

Miseta Attila, rektor köszöntőjében kiemelte: Abban a környezetben, amelyben létezünk a fenntartása nem könnyű bízunk abban, hogy a MK figyelet fordít arra, hogy az utánpótlás adott legyen. Sok a kísértés, tekintettel arra, hogy a materiális és nem materiális vonzerők elcsábítják Baranyából és Pécsről a tehetséges fiatalokat. Az egyetemnek és a városvezetésenek, de talán a PFZ-nek is az a fő feladata, hogy olyan környezetet teremtsen, amely ezt a folyamatot lassítja, megállítja, illetve visszájára fordítja. Lehetőségeinkhez képest az egyetem ebben a jövőben is támogatni kívánja a PFZ-t.  

A tavalyi megállapodásban foglaltak ebben az évadban is érvényben maradnak, illetve további együttműködési lehetőségekkel bővülnek. Az egyik legfontosabb lépésnek tartja a két intézmény vezetősége, hogy megkezdődik az egyeztetés egy duális képzés kidolgozására a Művészeti Kar számára. Emellett a most aláírt együttműködés értelmében ezentúl nemcsak a hallgatók, hanem a PTE valamennyi polgára számára biztosítja a Pannon Filharmonikusok a 40%-os kedvezménnyel történő jegyvásárlást.

Az intézményi partnerkapcsolat részeként továbbra is lehetősége van a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet hallgatóinak szakmai jegyek vásárlásra, valamint részvételre a nagyzenekari munkában. Több éves együttműködésre nyúlik vissza, hogy az opera tanszakos növendékek vizsgaelőadására a Kodály Központban biztosít helyet a Pannon Filharmonikusok. A PTE Közgazdaságtudományi Kar non-profit menedzserképzés kurzusán továbbra is a szakma jeles képviselői tartanak előadást, illetve folytatódik a gyakornoki programlehetőség a PTE különböző képzésein résztvevő hallgatók számára a Kodály Központban.

A Pannon Filharmonikusok elsősorban külföldi egyetemisták számára fejlesztette ki angol nyelvű Classical Chill Out koncertsorozatát, mely ebben az évadban is két előadással – december 4-én és április 1-jén – várja a PTE diákjait. Hasonlóan a tavalyi évadhoz, tavasszal a vállalkozó kedvű, hangszeres tudással is rendelkező hallgatók mind a tíz karról jelentkezhetnek résztvevőként a koncertre, és kipróbálhatják magukat a muzsikusok sorában a nagyérdemű előtt.

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni