close
Címlap3. Az egészség és a jóllétGyógytornász képzést indított a PTE ETK Zomborban

Gyógytornász képzést indított a PTE ETK Zomborban

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara (PTE ETK) a Szerbiában található Zombor városában székhelyen kívüli képzésként, magyar nyelven indította el 14 fővel a közelmúltban legújabb szakirányát, az ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakirányát. Erről tartott Zomborban sajtótájékoztatót a PTE ETK kedden koraeste.

- A magyar nyelvű népesség megtartásához és boldogulásához kiemelten fontos, hogy az oktatás anyanyelven is elérhető legyen, az óvodától a felsőoktatásig. Úgy látjuk, sikeres volt a kezdeményezésünk, hogy az egészségtudományok területén hozzunk létre Zomborban képzési központot, a PTE ebben messzemenőkig partnerünk volt, és ez a központ most új lendületet vett a gyógytornász képzéssel. A létszámból azt látjuk, a visszajelzések is azt erősítik, ezzel helyes irányban bővült a Vajdaságban magyar nyelven elérhető képzések skálája – vélekedett dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

A gyógytornász szakirányú képzés az Egészségtudományi Kar legnépszerűbb képzése, amelyet három helyszínen, Pécsett, Szombathelyen és Zalaegerszegen is oktatnak. Mindez jól mutatja azt a tapasztalatot, amely a képzés szervezéséhez és szakmai tartalmának elmélyítéséhez a PTE rendelkezésére áll. A székhelyen kívüli képzések megvalósításához szükséges infrastrukturális feltételek megteremtésében az ETK továbbra is támaszkodik a helyi társadalmi beágyazottságot biztosító zombori Magyar Polgári Kaszinóra, amellyel nyolcadik éve harmonikusan, testvérintézményekként működnek együtt.

- Egyetemünk, Zombor városa, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a magyar kormányzat és a magyar felsőoktatás aktorai, ahogy ennek 8 éve folyamatosan tanúbizonyságát teszik Zomborban is, és más határon túli magyarlakta területeken is, bizonyítva azt, hogy elkötelezett hívei a határon túli magyar felsőoktatási képzés megvalósításának és szélesítésének – mondta el dr. Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja. - Őszinte szívvel hisszük, hogy a legnagyobb érték, ha a betegségtől kiszolgáltatott helyzetben lévő magyarokhoz a szülőföldjükön anyanyelvükön szólnak az őket ápoló, gondozó munkatársak.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács jelenleg elfogadás alatt álló közoktatási és felsőoktatási stratégiájának fontos eleme a kihelyezett képzési központok kérdése. Fremond Árpád elnök úgy nyilatkozott, elsősorban a képzések elfogadtatásával és az itt megszerezett diplomák honosításának megkönnyítésével tudják segíteni, hogy ezek a központok, a szabadkai és zentai mellett a PTE zombori képzései is eredményesebben működhessenek.

Az UnivTV Zomborban készített videója itt tekinthető meg:

 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni