close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértGyőrbe került a Tervezz Te is ökoházat verseny első díja

Győrbe került a Tervezz Te is ökoházat verseny első díja

Nagy sikerrel zárult a 4. Tervezz Te is ökoházat verseny a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK), valamint stratégiai partnere, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiuma szervezésében. A csütörtök délelőtti eredményhirdetésre számos csillogó tekintetű fiatal érkezett, akik nagy izgalommal várták a díjkiosztót, ugyanis a zsűritől csak ekkor tudták meg, ki hányadik helyezést ért el. Végül a győztes tervet a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola két tanulója készítette, Lukács Lili és Fleck Rajmund.

Ezúttal egy háromgyermekes fiatal házaspár számára kellett tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával ökoházat tervezniük a diákoknak. Az ősszel indult versenysorozat három fordulóból állt. Idén 18 pályázóból 7 csapat kapott meghívást a személyes részvétellel zajló dönt fordulóra. székesfehérvári, veszprémi, salgótarjáni, győri építőipari technikumok diákjai szerdán prezentálták az általuk tervezett ökoházakat.

Szaffenauer József, a Pollack Mihály Technikum igazgatója, a zsűri elnöke az eredményhirdetés során elmondta: „Évről évre egyre színvonalasabb pályamunkák érkeznek a Tervezz Te is ökoházat versenyre, ami jelzi, hogy az iskolák egyre komolyabban veszik a megmérettetést. A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás, ezért hasznos, ha az építészetet választó középiskolások mielőbb megismerkednek e szemlélet alapjaival.”

A kar vezetése nevében Várady Géza tudományos dékánhelyettes kiemelte:

„Nem véletlen, hogy a PTE stratégiájában is meghatározó szerepet tölt be a fenntarthatóság.

A jövő szempontjából ez az egyik leginkább kiemelt terület, és öröm látni, hogy már a fiatal korosztály is ilyen magas színvonalon törődik, foglalkozik a kérdéssel” – foglalta össze gondolatait a dékánhelyettes.

Az asztalon szebbnél szebb makettek sorakoztak, laikusként is percekig el lehetett gyönyörködni a nagyszerű alkotásokban. A zsűri persze nem kizárólag a makettek külcsínjét vette górcső alá, hanem a koncepciót, a felhasznált anyagok harmóniáját, a praktikumot. Széll Attila Béla egyetemi docens az építészeti, Fülöp Attila egyetemi docens pedig az építőmérnöki szakmaterületet képviselte a kar részéről a pályamunkák értékelésében.

Az építészeti és építőmérnöki szakmai megoldások, a tervek kidolgozottsága, a makettek minősége, és végül, de nem utolsósorban, a fenntarthatóság elvének való megfelelés tekintetében együttesen a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulói, Lukács Lili és Fleck Rajmund tervei minősültek a legjobbnak.

A győztes páros, az előtérben pedig a 3D-nyomtatással készült makettjük

Második helyen végeztek a salgótarjáni Stromfeld Aurél Technikum tanulói: Földi Milán, Szénási László és Vida Bálint.

A leglátványosabb makett díját, ha lett volna ilyen, minden bizonnyal ez az alkotás nyerte volna. A versenyen a második helyet érdemelték ki.

Értékelve a sok színvonalas munkát, két harmadik helyezettet hirdettek, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Technikum, Pap Gábor, Tatai Sándor, Vadász Bence, valamint a veszprémi Táncsics Mihály Technikum, Bokrossy Balázs, Németh Nóra, Szabó Bálint tanulói részére.

Ugyanakkor senki nem ment haza üres kézzel a döntőbe jutott csapatok közül, ugyanis a legjobb három csapat eredményét összértékben 300.000 forintnyi ajándékutalvánnyal díjazták, valamint Tervezz Te is ökoházat pólóval is gazdagodtak a résztvevők. No és persze rengeteg tapasztalattal és élménnyel, melyeket majd

minden bizonnyal hasznosítani tudnak a tehetséges fiatalok reményteli pályafutásuk során.

Az idei verseny az EUTeens4Green program támogatásával valósulhatott meg, mely a projektnek egyúttal nemzetközi láthatóságot is ad.

Az UnivTV videós összefoglalója itt tekinthető meg:

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni