close
CímlapEgyetemi életA PTE is alapítója a Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetei Világszövetségének

A PTE is alapítója a Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetei Világszövetségének

2024. január 24.

Kiemelt esemény zárta a tavalyi évet a kínai nyelvoktatás és kultúra szempontjából: a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézet munkatársai, Wang Zhijiang igazgató és titkársági koordinátora Köves Kitti is résztvettek a Kínai Nyelv Világkonferenciáján Pekingben, a kínai kongresszusi központban, az egykori olimpiai negyed híres Madárfészkének szomszédságában. Ez a rendezvény korábban a világ Konfuciusz Intézeteinek találkozója volt, a koronavírus-járvány előtt évente rendezték meg. A pandémia óta először 2023 decemberében élesztették újra a hagyományt, immár a Kínai Nyelv Világkonferenciája néven. A rendezvényen nemcsak a világban működő Konfuciusz Intézetek vezetőit, hanem bárkit szívesen láttak, akik a kínai nyelvvel és nyelvoktatással foglalkoznak.


A Konfuciusz központoknak egy része hagyományos kínai orvoslással is foglalkozik – a Magyarországon működő öt központ közül a PTE-é is ilyen. Emiatt volt kiemelt jelentősége annak, hogy a pekingi eseményen megalakult a Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetei Világszövetsége. „A szervezet ötlete egy Írországban működő Konfuciusz Intézethez kötődik, és online formában már 2019-ben elkezdődött az alapvető irányvonalak kidolgozása” – tájékoztat Köves Kitti titkársági koordinátor. „Az első eseményen kiderült, hogy kontinensenként, sőt, országonként más és más a hagyományos kínai orvoslás iránti nyitottság és érdeklődés.  A legtöbb ország még az érzékenyítés fázisánál tart. Földrajzi értelemben minél közelebb helyezkedik el egy ország Kínához, annál valószínűbb, hogy a hagyományos kínai orvoslás a gyógyítás integrált része. Thaiföldön vagy Dél-Koreában például a Konfuciusz Központok mellett külön klinika működik, vagyis az oktatás mellett a tudás alkalmazása is megjelenik.
A megbeszélés fókusza az volt, hogyan lehetne a hagyományos kínai orvoslásra vonatkozó szabályozást világszerte egységessé tenni, ugyanis a rendkívül különböző jogi környezet az, mely megnehezíti e diszciplína megismertetését és elfogadtatását. Igyekszünk majd évente, akár az éves konferenciához kapcsolódva egyeztetni, de szó esett arról is, hogy előremutató lenne egymás jó gyakorlatait is megismerni, akár egyfajta vándorgyűlést elindítva a különböző országok között”
– tájékoztat Köves Kitti.

Ami az esemény nyelvoktatáshoz kötődő részét illeti: a HSK vizsga központi weboldala megújult, melyet ünnepi ceremónia keretében mutattak be a nagyközönségnek. Olyan témákat jártak körbe a szekciókban résztvevők, mint a kulturális különbségek hatása a kínai tanulására vagy a mesterséges intelligencia nyelvoktatásban való felhasználási módjai. „Azzal is külön foglalkoztak, hogy hogyan hat a Konfuciusz Intézetek jelenléte az egyetemek nemzetköziesítési folyamataira, különösen a kínai hallgatók toborzására” – meséli Köves Kitti.
Az eseményre neves kínai egyetemek is kitelepültek, különböző programjaikat hirdetve. „Magyar kollégáinkkal is találkoztunk, illetve egyebek között nyári táboraink szervezésében is partner kínai egyetemünk, a North China University of Science and Technology képviselőivel is mód nyílt az egyeztetésre. Külön öröm, hogy a pécsi Konfuciusz Központ első igazgatóasszonya, Mao Hong professzor asszony is részt vett az eseményen” – jegyezte meg Köves Kitti.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni