close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértA hazai egyetemek közül csak a PTE-n mutatja be legújabb ICT-fejlesztéseit a Huawei

A hazai egyetemek közül csak a PTE-n mutatja be legújabb ICT-fejlesztéseit a Huawei

Az információs és kommunikációs technológia (IKT) a digitális átalakulás hajtóereje az iparágakban, új lehetőségeket kínál a gazdaság fellendítésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A vállalatok a zöld, hatékony és intelligens infrastruktúra kifejlesztésére törekednek, amely felgyorsíthatja az iparágak digitális és intelligens átalakulását. Az e folyamatokhoz kapcsolódó legújabb fejlesztéseit mutatta be a hazai egyetemek közül csak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karára látogató Huawei „5G” kamion november 18-án.

Az esemény kiváló lehetőséget nyújtott a karon tanuló leendő mérnökök számára, hogy a fejlesztéseket kísérő vállalati szakemberekkel vezetett „túra” keretében a közelgő trendekről, a piac alakulásáról, a szolgáltatások fejlődéséről, az új iparági lehetőségekről és azok felhasználhatóságáról beszélgessenek. Rengeteg érdeklődő volt kíváncsi az IKT fejlődési irányaira a PTE MIK kampuszának parkolójában, ahol dr. Miseta Attila rektor és dr. Jakab Ferenc innovációért felelős rektorhelyettesi feladatok ellátásával megbízott egyetemi tanár is gratulált az ösztöndíjas hallgatóknak, akik már online megismerkedhettek az 5G technológiák működésével, előnyeivel, amelyekről a Huawei kamionon további érdekességeket tudhattak meg, valamint néhány eszközt ki is próbálhattak.

A Huawei Roadshow idén az üzleti életre (5G toC/toB és Home Business) és a zöld IKT-ra (Green Site, Green Network és Green Operation) összpontosít, és bemutatja a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai vállalata új jövőképét, valamint a TECH4 ALL-t is.

A hallgatók és oktatóik kihelyezett tanóra keretében ki is próbálhattak egy-egy jövőbeli megoldást.

Az ehhez hasonló szakmai programok kiváló alkalmat teremtenek mind a hallgatók, mind az oktatók számára, hogy megismerjék a rendkívül gyorsan fejlődő piac legújabb technológiáit, ami jól kiegészíti az egyetemi oktatás nyújtotta stabil alapokat.

Szintén e célt szolgálja a technológiai világvállalat által a karon az előző tanévben létrehozott kutatás-fejlesztést ösztönző pénzalapra épített Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram is. Ez gyakorlati tapasztalatok megszerzését teszi lehetővé a leendő mérnökök számára, akik a támogatás által akár interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek és digitalizációs demók fejlesztéséhez is kapcsolódhatnak. Az első sikeres pályázat megvalósítása már a finisben van, 12 nyertes pályázó hét hónapon keresztül részesült ösztöndíjban ötletük kidolgozására. A megvalósított innovatív projekteket a hónap végén mutatják be a Kari Tudományos, Művészeti Diákköri Konferencián.

„Az elmúlt egy évben kezdtünk együtt dolgozni az egyetemmel, és többet kaptunk, mint amire számítottunk. Számunkra nagyon fontos, hogy visszaadjunk a közösségnek azokban az országokban, ahol működünk, ösztöndíjprogramok és kutatásfejlesztés formájában” – emelte ki Bóday Tamás, a Huawei Magyarország integrált vállalati megoldásokért felelős igazgatója, majd hozzátette: „A kölcsönösen előnyös partnerkapcsolat egyik eleme

a SEEDs of the Future, amely egy minden évben megrendezett, nagyon intenzív, nyolcnapos tréning, ahol a hallgatók egy általuk választott szakirányban tudnak elmélyülni, valamint egy rövid kulturális áttekintést is kapnak.”

„A programban az általános például mobilhálózati alapok áttekintése után szakirányok közül választhatnak a hallgatók, hogy miről szeretnének többet megtudni, az 5G hálózatról, vagy a mobilhálózat menedzselésével kapcsolatos mesterséges intelligenciáról, a kiberbiztonságról, de van még felhő-számítástechnika, és még sok minden más is. Méri azt az időt is a platform, hogy mennyi időt tölt valaki tanulással, le kell vizsgázni a végén. Ez épp a múlt héten fejeződött be” – számolt be a nyolcnapos SEEDs tréningről Gecse Mariann, a Huawei kommunikációs vezetője, majd így összegezte a programot: „A hallgatók csapatokba szervezőtek, hogy a technológia segítségével milyen szociális, környezetvédelmi vagy gazdasági problémára dolgozzanak ki megoldási javaslatokat. Országosan negyvenen, a PTE Műszaki és Informatikai Karról közel tízen vettek részt. Ezért is jött ide ez a kamion, hogy a kar hallgatóinak egy kis záróünnepség keretében adjuk át az okleveleiket, valamint még többen megismerhessék, kipróbálhassák az 5G technológiához kapcsolódó eszközöket.”

Szintén sokat profitálhatnak a pécsi hallgatók a karon tavaly elindult Huawei ICT Academy programból, amelynek keretében a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásához köthető, illetve a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekről tanulhatnak. Megismerkednek azokkal a technológiákkal, amelyeket a jövendőbeli munkaadóik is alkalmaznak, különböző területeken tanúsítványokat szerezhetnek, ezek akár belépőt is jelenthetnek egy-egy magasabb pozícióba. Ez a diploma megszerzését követően számottevő előnyhöz juttatja őket a munkaerőpiacon.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni