close
CímlapEgyetemi életHőkomfortot mérő bábuval kutatják az ideális épülethőmérsékletet a PTE-n

Hőkomfortot mérő bábuval kutatják az ideális épülethőmérsékletet a PTE-n

2020. december 14.

Az idei évben a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) több beszerzés valósult meg Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programok keretében, melyek közül a közvélemény számára az egyik legérdekesebb minden bizonnyal a PTE Műszaki és Informatikai Karra a közelmúltban megérkezett hőkomfort-mérő bábu.

 Az épületeinket azért építjük, hogy megvédjenek bennünket az időjárás viszontagságaitól, és megfelelő komfortot biztosítsanak. A komfort azonban több összetevőből áll, melyek egyike a hőkomfort. A téli és a nyári hőkomfort követelmények különbözőek. A hőkomfort fő tényezői a levegő hőmérséklete, a hőmérséklet ingadozásának mértéke és sebessége, továbbá a felületek, tehát a falak, padló, mennyezet, ablakok, fűtőtestek hőmérséklete. A hőérzetet befolyásolja a légáramlás sebessége és a levegő páratartalma is. A hőkomfort tehát nem jellemezhető egyetlen paraméterrel, hanem több tényezőt kell egyidejűleg figyelembe venni.

 „A hőkomfort elsődleges összetevője maga az ember.” – szögezi le Fülöp László professzor emeritus, a PTE Műszaki és Informatikai Kar Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszékének tanára, a projekt szakmai vezetője. „A tevékenység meghatározza a belső hőfejlődést, a ruházat pedig a hő és a pára leadását. A megfelelő komfort jó hatással van a munkavégzés teljesítményére és a pihenés minőségére is. E szempontok szerint megfelelően kialakított épületben kevesebb a megbetegedés is. A komfortmérések egy része elvégezhető emberekkel, kérdőíves módszerrel, de a mérésben résztvevők túlterhelését el kell kerülni. Hosszútávú, vagy extrém terhelésekkel járó mérésekre sokkal jobban alkalmazható a termikus mérőbábu.” – hangsúlyozta Fülöp László. 

Fülöp László (jobbra) konzultál Ozdi András hallgatóval (balra) és Cakó Balázs Phd-hallgatóval

 A projekt keretében mintegy 50 millió forintból beszerzett felnőtt méretű mérőbábu a testet 22 zónára osztja. Alap üzemmódban a bőrfelület hőmérsékletét tartja, és méri, hogy ehhez mennyi fűtőteljesítmény szükséges. Ezzel szimulálja, hogy az élő alany mennyi hőt adott volna le, tehát, hogy esetleg fázott volna, vagy melege lett volna. Emellett szimulálható a test alkalmazkodó képessége is, azaz, hogy bizonyos határokon belül változik a test felületi hőmérséklete, csökkentve, vagy éppen növelve a hőleadást. Lehet a hőleadást rögzíteni is, ebben az esetben a kialakuló bőrhőmérsékletet méri. Használható fűtés nélkül is, ez esetben az úgynevezett operatív hőmérsékletet méri, ami beszámítja a határoló felületek hőmérsékletét is, továbbá az ekvivalens hőmérsékletet, ami a páratartalmat is figyelembe veszi. Sőt, a bábu méri a ruházat hőszigetelési értékét is. A tartozék szoftver kiszámítja a hőkomfort mérőszámokat, és megállapítja a várható elégedettek-elégedetlenek arányát.

 A mérőbábu a tartozék berendezéssel légzés szimulációra is alkalmas, be- és kilégzés az orron és/vagy a szájon keresztül. Ennek köszönhetően a közeltéri, „személyes” szellőző berendezések működése is ellenőrizhető.

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni