close
CímlapEgyetemi életHol tart most a PTE Innovációs Parkja?

Hol tart most a PTE Innovációs Parkja?

2022. szeptember 21.

Hat egyetem innovációs parkja lett nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás. A MOL-Pannon Egyetem innovációs parkja Nagykanizsán, a 7-es főút és a vasút kereszteződése mellett valósul meg;
a Miskolci Egyetem az egyetemváros melletti területen hozza majd létre az innovációs parkot;
a Szegedi Tudományegyetemen az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet melletti területeken valósulhat meg;
a Győri Széchenyi István Egyetem a volt Kekszgyár területén hoz majd létre komplexumot,
a Semmelweis Egyetem Budapest VIII. kerületében, a Kőris-Diószegi-Dugonics-Kálvária utca közötti területen fejleszt majd.

A Pécsi Tudományegyetem leendő innovációs parkja - melynek a PTE és az UQA stratégiájához illeszkedve elsősorban a biotechnológia áll majd a központjában - is a támogatottak között van, a PTE minden karát és Pécs városát is érinti.

A tervezet földrajzi szempontból a Szentágothai Kutatóközponttól és az Ifjúság úti campustól a Nyár utcai telephelyen át a Műszaki és Informatikai Kar területéig nyúlna. Dr. Betlehem József rektorhelyettest kérdeztük a részletekről. 

„A teljes programcsomag arra alapul, hogy a PTE intenzívebben működjön együtt a vállalati szektorral, vagyis a cél az innováció, piacosítható termékek közös létrehozása. Mindezt nagyban segíti az a típusú felsőoktatási modellváltás, mely révén egyetemünk alapítványi fenntartásba került, hiszen ez teszi lehetővé azt is, hogy olyan gazdasági társaság formában is lehessen az egyetemmel számolni, mely versenyképességet jelent az innovációs területen.
A tudományos és innovációs park (TP) hálózat fejlesztése kormányzati célként fogalmazódott meg. Az elmúlt időszakban e téren jelentős előrelépések történtek, melyek a felsőoktatási intézmények egyetemi központi ökoszisztémáinak fejlesztésében meghatározó mérföldkövek lesznek. Magyarországon a legnagyobb egyetemeket érinti a fejlesztés: van, ahol előrehaladottabb a folyamat, máshol még a tervezési fázisnál tartanak.

Ami a Pécsi Tudományegyetemet illeti: egy komplex programcsomaggal indult a projekt, mely elsősorban az egyetemen meglévő, földrajzilag is viszonylag egymáshoz közel eső karok és kompetenciák szervesebb összeillesztését célozza.

Számos egyeztetés zajlott e kompetenciák integrált, interdiszciplináris kiaknázása érdekében.
Három nagy elemet tervezünk:
az Innovációs és Üzleti Szolgáltatások Tömbjét, mely a Nyár utcai telephely átalakításával valósul majd meg, funkcionálisan és térben is fókuszálja majd az orvos- és egészségtudományi, valamint a természet- és mérnöktudományi kutatásokat a termékfejlesztéshez szükséges jogi és közgazdasági ismeretekkel,valamint menedzsment  háttértámogatással;
a Technológia-intenzív Szolgáltatások Tömb a Természettudományi, illetve a Műszaki és Informatikai Karok bázisán alakul majd ki, műszaki támogatást nyújtva a termékfejlesztés folyamatához.
a Tudományos Kutatási Szolgáltatások Tömbje a Szentágothai Kutatóközpont bázisán pedig a tudományos kutatás és kutatás-fejlesztési szolgáltatások helyszínévé válik.
A három nagy elem várostervezési szempontból is kihívás, hiszen a cél az, hogy fizikailag is átjárhatóbbak tudjanak lenni a kompetenciaközpontok. Természetesen zajlanak az egyeztetések Pécs városával a megfelelő területrendezést illetően.

Ennek a fejlesztő munkának első eredményeként a Pécsi Tudományegyetem elnyerte a TP1, négy milliárd összértékű fejlesztési projektet, ami tulajdonképpen ennek az egész projektnek szívében található infrastruktúra-fejlesztést tűzte ki célul.

Ez a három nagy elem közül a Nyár utcában kialakításra kerülő ún. Innovációs és Üzleti Szolgáltatások Tömb központi épületegyüttes rekonstrukcióját és új funkciókkal történő megtöltését teszi lehetővé. Az első ütem elindult, a támogatói okirat is megérkezett, és ennek tükrében az előkészítő tervezési munkálatok elindultak. A közelmúltban jutottunk el a tervezői pályázat kiírásáig és a nyertes kiválasztásáig. Jelenleg a tervek közbeszerzési kiírásánál tartunk.
Azt is hozzá kell tegyük, hogy ez a projekt a kialakult gazdasági helyzet és egyéb körülmények miatt részben építőipari, részben egyéb gazdasági környezetből adódó kockázatokat rejt magában - ezek felmérése, áttekintése a szakmai egyeztető testületekkel egyeztetve megtörtént. Reménykeltő, hogy a TP2 nemzetgazdaságilag is kiemelt projekt, ami értelemszerűen megkönnyítheti ezeknek a beruházásoknak a kivitelezését.”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni