close
CímlapEgyetemi életHorvát-Magyar Rektori Fórum

Horvát-Magyar Rektori Fórum

2022. szeptember 22.

A Magyar Rektori Konferencia kezdeményezésére a Pécsi Tudományegyetem adott otthont a horvát és magyar rektorok első találkozójának szeptember 22-én. Az eseményre Pécsre érkezett többek között Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, illetve Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete is.

A Horvát-Magyar Rektori Fórumon több mint 20 egyetem képviseltette magát a két országból, a megtárgyalandó témák között volt a felsőoktatás helyzete a két országban, a kétoldalú kapcsolatok állapota és fejlesztési lehetőségei, valamint a nemzetiségi képzések kérdésköre.

„Kölcsönös kapcsolatkeresés és többéves előkészítő munkálatok eredményeképp jött létre a Magyar és Horvát Rektori Konferencia találkozója – a COVID-járvány miatt éveket késett a megegyezés aláírása” – mondta Borhy László, az ELTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára

2018-ban ünnepeltük a Magyar Rektori Konferencia alapításának 30. évfordulóját – mondta Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára - akkor a V-4 országok valamint Horvátország és Szlovénia rektorai tanácskoztak két napon keresztül, de az nem bilaterális tanácskozás volt, mint most.

Borhy László, az ELTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy miről szólnak a Horvát-Magyar Rektori Fórum tanácskozásai, Borhy László azt felelte, hogy a meglévő kapcsolatok bővítése a cél, illetve új, több egyetemet érintő kapcsolatok építése, tudományos, oktatási, képzési területeken lehetőséget kínálunk az egyetemeknek, hogy közeledjenek egymáshoz. A Magyar Rektori Konferencia 64 felsőoktatási intézményt foglal magába, így azonnal kapcsolatokat tudunk teremteni a Horvát Rektori Konferencia tagjaival.

Damir Boras, a Zágrábi Egyetem rektora

Damir Boras, a Zágrábi Egyetem rektora, a horvát delegáció vezetője kiemelte, hogy a találkozó nem előzménymentes, nyolc éves rektorsága alatt is jól működő kapcsolatokat tartottak fenn a magyar egyetemekkel, így a PTE-vel is. A Zágrábi egyetem rektora azt mondta, hogy a két Rektori Konferencia közötti megegyezésre ráépülő kapcsolatok folyamatos bővülését várja a mai találkozótól, például a mesterséges intelligencia kutatása is fontos irány lehet vagy akár az alumni kapcsolatok működtetése során megszerzett tapasztalatok megosztása is hasznos lehet, de az inspirálódás, új irányok felé nyitottság is kölcsönös előnyökkel járó közös kutatásokat eredményezhet.

Damir Boras szerint a két ország között jó a kapcsolat akár a gazdasági együttműködések, akár a kulturális és az oktatási területeket vizsgáljuk. A kisebbségek fontos szerepet játszanak mindkét országban, a helyzetük rendezett. Pécsett, Eszéken és Zágrábban is rendezett a képzésük, s elárulta, idén Zágrábban meglepően sokan szeretnének magyarul tanulni.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni