close
CímlapEgyetemi életHunGeoContest 10. döntő

HunGeoContest 10. döntő

2019. március 11.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara immár tizedik alkalommal adott otthont a Földrajzi és Földtudományi Intézet, valamint a Modern Geográfus Alapítvány által szervezett angol nyelvű földrajzi versenynek, a HunGeoContest-nek.

A versenynek októberben mintegy 70 középiskolás vágott neki, most, egy online és egy írásbeli forduló után a legjobb tízre várt a feladat, hogy eldöntsék, ki az idei év bajnoka, és ki képviselheti Magyarországot az iGeo földrajzi olimpiáján. Március 8-án, pénteken terepi feladatokban, másnap pedig egy multimédiás teszt megoldásában, illetve szóbeli képességeik bizonyításában versengtek a diákok. Az évről évre egyre több indulót vonzó verseny színvonala idén is kiemelkedő volt: a diákok mind nyelvismeretben, mind pedig szakmai kompetenciákban felnőttek a feladatokhoz. Végül, igen szoros versenyben eldőlt, hogy az alábbi négy fiatal képviselheti hazánkat a 16. Nemzetközi Földrajzi Olimpián:

  • Első helyezett: Kaszap Kinga, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola-és Gimnázium tanulója, felkészítését Szabó Györgyi segítette.
  • 2. helyezett: Sarkadi-Nagy Lili Sára, a budapesti Eötvös József Gimnázium tanulója, felkészítői Ujvári Márton és Tisza László.
  • 3. helyezett: Mészáros Márton, a pápai Türr István Gimnázium és Kollégium tanulója, felkészítő tanára Szabó Ildikó.
  • 4. helyezett: Kiszely Anna, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Bálint Dóra.

A győztesekre komoly munka vár, hiszen a következő hetekben folyamatosan kapják majd a felkészítésüket segítő feladatokat, majd egyhetes intenzív tréningen vesznek részt Pécsett az intézet oktatóinak szervezésében.
Mindezt azért, hogy eséllyel vehessék fel a versenyt július 30. augusztus 5. között a kínai Hongkongban várhatóan mintegy 40 ország 160 versenyzőjével, ahová dr. Trócsányi András egyetemi docens, versenyigazgató vezetésével utazik majd a csapat.

A verseny következő, 11. kiírása 2019 szeptemberében lesz aktuális, további információkat a www.hungeocontest.org honlapon teszik közzé.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni