close
CímlapEgyetemi életHunGeoContest, döntő

HunGeoContest, döntő

2017. március 13.

Az ország legjobb földrajzos diákjai versenyeztek Pécsett, hogy kijussanak az iGEO Nemzetközi Földrajzi Olimpiára.

A Modern Geográfus Alapítvány és a PTE Földrajzi Intézete március 10-11-én rendezte meg a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi verseny országos döntőjét. Nyolcadik alkalommal gyűltek össze Pécsett azok a 15-19 éves középiskolások, akik a megelőző két, online, illetve írásbeli fordulóban a legjobbnak bizonyultak az országban.

A versenynek önmagán túlmutató célja van, hiszen válogatóként működik az iGEO Nemzetközi Földrajzi Olimpiára.

A versenyzők az ország minden részéből érkeztek, Soprontól Budapesten át Miskolcig. A diákokat kísérő felkészítő-tanárok számára a terepi forduló alatt a Földrajzi Intézet munkatársai tartottak előadásokat a geográfia néhány aktuális, érdekes területéről.

Feszült várakozás előzte meg a március 11.-én, a BTK-TTK Kari Tanácsteremben tartott eredményhirdetést. Mint kiderült, a terepgyakorlat eredményei nem lettek túl jók, de ez markánsan más kihívás, mint amit a mai közoktatás megszokott feladatai jelentenek, és az olimpián is ebben a számban szoktak a magyar versenyzők alulteljesíteni. „A terepgyakorlathoz kapcsolódó számolás megoldása gyalázatos volt, az angol szaknyelvben viszont meglehetősen jók és precízek voltak a versenyzők.” - értékelte a versenyt Trócsányi András. A mezőny már az írásbeli után szétszakadt. A szombati szóbeli részt értékelő Pirisi Gábor viszont hozzátette: „Sok olyan feladat volt, melyekre előre nem gyakorolhattak a versenyzők, például amikor mindössze 20 perc állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy egy témában prezentációt állítsanak össze.

A iGEO Nemzetközi Földrajzi Olimpia tavaly Kínában volt, idén Belgrádban rendezik majd meg, augusztus elején. A verseny első 4 helyezettje biztosította a kiutazását és részvételét ezen a nemzetközi megmérettetésen. A csapat tagjai idén: Kovács Eszter, Kliment Dávid, Verkmann Zsombor és Ujvári Márton.

A tíz diák közül Ujvári Márton bizonyult a legjobbnak, aki budapesti Eötvös József Gimnázium diákja, idén fog érettségizni. „Egyik barátom küldte el az online forduló linkjét még tavaly októberben – mivel egy netes fordulóval kezdődött, poénból megpróbáltam, közben angliai felvételikre készültem földrajzból. Lehet, hogy az is hozzájárult a mai sikerhez, hogy rengeteget tanultam az angol földrajzi szaknyelvet. A versenyen számomra talán a terepi forduló jelentette a legnagyobb kihívást. Amikor a terepen mértünk és rajzolgattunk, az változatos volt, és akkora területet kaptunk, ami könnyen bejárható volt egy óra alatt, viszont amikor visszatértünk, esszét kellett írni, térképre berajzolni dolgokat – az nem volt a legkönnyebb. A kedvenc feladatom a szombati prezentációkészítés volt: jó témát is kaptam, és szeretek is előadni. Az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatairól kellett beszélnem, és próbáltam jósolgatni is, hogy mi lesz vége. A BA szakot külföldön tervezem tanulni, Oxford, Edinborough és egy skót egyetem is a látókörömben van, bár Oxfordból első körben elutasítottak. Még nem tudom, hogyan döntök, de a mesterképzést már mindenképpen Magyarországon szeretném majd teljesíteni. Az oxfordi elutasítás után nagyon komolyan vettem ezt a versenyt, szeretném, ha jól sikerülne szerepelnem az olimpián is - jól esne egy kis elégtétel.” - nyilatkozta Ujvári Márton.

A verseny következő kiírása 2017 szeptemberében lesz aktuális, a további információkat a www.hungeocontest.org honlapon teszik közzé. A 2018-as év iGEO Nemzetközi Földrajzi Olimpiája Kanadában lesz majd.

Az idei HunGeo versenyt rendező Modern Geográfus Alapítvány munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, mint közreműködő szervezet a Nemzeti Tehetség Program keretei között NTP-NTV-16-B-0003 számon 4 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni