close
CímlapEgyetemi életIdén befejeződhet a PTE Balassa Kollégiumának felújítása

Idén befejeződhet a PTE Balassa Kollégiumának felújítása

Több mint 400 millió forint kiegészítő támogatást kapott a kormánytól a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Balassa János Kollégium felújításának befejezéséhez, jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese a döntés kapcsán elmondta: a kormány azt szeretné, hogy a magyar felsőoktatás versenyképes legyen – ezt szolgálja a modellváltás és a jelentős kormányzati támogatások is.

„A magyar fiatalok és az egész ország sikere is függ attól, hogy milyen a hazai felsőoktatás, ezért a kormány jelentős összegekkel támogatja az egyetemek és főiskolák infrastrukturális fejlesztéseit és szakmai tevékenységét” – mondta Schanda Tamás annak kapcsán, hogy a kormány mintegy négyszázmillió forint többlettámogatással járul hozzá a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Balassa János Kollégium bő 1,2 milliárd forint értékű felújításának befejezéséhez. Az ITM miniszterhelyettese hozzátette:

a modellváltás előnye, hogy az egyetemek az új keretek között még versenyképesebbekké és önállóbbakká válhatnak.

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője a támogatás kapcsán kifejtette: "Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem fejlesztésének első számú partnere Magyarország Kormánya. A 30 milliárdos új egyetemi campus építése mellett a kollégiumok teljes körű felújítása is hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, új munkahelyek teremtéséhez a térségben."

Mint ismert, Magyarország első egyetemének számos épülete újult meg vagy épült fel az elmúlt években a Modern Városok Program keretében. Ebbe a sorba illeszkedik a 6400 m2 alapterületű, kilencszintes, elsősorban orvoskari hallgatóknak otthont adó Balassa János Kollégium is.

A 388 férőhelyes kollégium 1972-ben épült, így nem volt kérdés, hogy rászolgál egy átfogó felújításra.

A Pécsi Tudományegyetem kollégiumfejlesztési programjában korábban megújult a Boszorkány úti kollégium, az UNIV Kollégium, a Szántó Kollégium, a Jakabhegyi Kollégium, a Szekszárdi Kollégium és a Damjanich Kollégium. A 11,4 milliárd forint összértékű fejlesztéseknek köszönhetően eddig közel 3000 kollégiumi férőhely komfortfokozata javult jelentősen.

Annak érdekében, hogy a Balassa Kollégium felújítása mielőbb befejeződhessen, a kormány újabb 405 millió forint támogatást ítélt meg az így már összességében 1,2 milliárdos fejlesztéshez. Az erről szóló kormányhatározat a közelmúltban jelent meg a Magyar Közlönyben. A támogatásnak köszönhetően, egy új közbeszerzési eljárás után a nyertes kivitelező – a tervek szerint még az idén – befejezheti a megkezdett munkálatokat, közel négyszáz hallgató egyetemi éveit megkönnyítve és kényelmesebbé téve.

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni