close
CímlapEgyetemi életJanus Pannonius emlékművet avatott a PTE Klinikai Központ

Janus Pannonius emlékművet avatott a PTE Klinikai Központ

Janus Pannonius az első, név szerint ismert magyar költő és humanista. Annak ellenére, hogy pécsi püspökként tevékenykedett 1459-től haláláig, költészetében a vallásos eszmék mellett megjelenik a reneszánsz gondolkodás és életérzés, a humanizmus. Pécsi kötődése és a műveire jellemző emberközpontú gondolkodásmód juttatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetését többek között arra a döntésre, hogy a Dél-dunántúli régió legnagyobb egészségügyi ellátó központját – korábbi nevén 400 ágyas klinikát – Janus Pannonius Klinikai Tömbnek nevezze el. A teljes körűen felújított, és 2015-ben átadott épületegyüttes a legmodernebb infrastruktúrával ellátott intézmény, amely folyamatos fejlesztéssel a jövőben is központi szerepet vállal a régió betegellátásában.

A Janus Pannonius Klinikai Tömb

A névadó személye és emléke előtt tisztelegve, a Pécsi Tudományegyetem pályázati felhívást tett közzé 2019-ben egy emlékmű elkészítésére, melyet a Janus Pannonius Klinikai Tömb legforgalmasabb helyén, szigorú műszaki feltételeknek megfelelve kellett megalkotni a kijelölt fal sík adottságai és mérete miatt. Olyan emlékmű létrehozása volt a cél, amely által tisztelettel és méltósággal lehet emlékezni Janus Pannoniusra, így művészeti szempontból szabadjára engedhették fantáziájukat a pályázók, hiszen a költő fiktív ábrázolása is megengedett volt, vagy akár a humanista költészet világából is meríthettek gondolatokat.

Az egyetemi vezetés döntésének értelmében a nyertes domborművet Sápi Márton, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatója készítette el. A művészt Janus Pannonius egyik legismertebb műve, az „Egy dunántúli mandulafáról” írt epigrammája ihlette. A bronzból öntött dombormű megalkotója a költő attribútumává vált mandulafa egészét nem kívánta megjeleníteni, hanem a fa legjelentősebb részleteit mozaikszerűen illesztette a megadott fal csempéihez horizontális és vertikális elhelyezkedéssel, ezzel egy dinamizmust adva a síkfelületen elhelyezett reliefnek.

Az alkotó, Sápi Márton

A Janus Pannonius emlékművet – mely a klinikai tömb egyik legfrekventáltabb helyére, a földszintre került – csütörtök délután avatta fel és méltatta Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és Jankovits László, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar irodalomtörténész kutatója, oktatója.

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni