close
CímlapEgyetemi életJó hír a tanár szakosoknak

Jó hír a tanár szakosoknak

Bővítette partnerintézményi hálózatát a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja. Az erről szóló címeket február 19-én adták át a PTE Szenátusi termében.

 

A rendszerváltás óta valamennyi kormány jelentős figyelmet szentelt a tanárképzésnek, ma is ún. kormányzati beavatkozási pont, s ennek megfelelően a PTE Intézményfejlesztési Tervének is része. A tanárképzés 2013 óta újra osztatlan képzés, s ehhez a félévről egy teljes évre emelt iskolai gyakorlaton túl közösségi pedagógiai gyakorlat is tartozik. A Pécsi Tudományegyetem 2015 decemberében ajánlott együttműködést alapítványok és civil szervezetek képviselőinek annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatot minél szélesebb palettából választva teljesíthessék a PTE hallgatói – foglalta össze az előzményeket dr. Berke Gyula rektorhelyettes.

A kiírásra pályázatott szervezetek közül 23 nyerte el a lehetőséget az együttműködésre.

20160219-csortos-szabolcs-06040326-pte-partnerintezmenyek.jpg

Font Márta, a Tanárképző Központ vezetője elmondta: az orvoskaron és a jogi fakultáson kívül minden PTE-s kar érintett, vagy érintett vagy érintett lehet a tanárképzésben – az ebbe bevont potenciális hallgatók száma természetesen karonként változó. A professzorasszony röviden ismertette a Tanárképző Központ céljait és működését is.

A pályázó intézmények, szervezetek az együttműködéssel lehetőséget tudnak nyújtani arra, hogy a hallgatók tapasztalatokat tudjanak szerezni egy adott tanulói korosztály tanórán kívüli, szabadidős tevékenységének (táboroztatás, szakkörök, érdeklődési körök stb.) szervezési, vezetési, programkészítési, közösségépítési területein, felzárkóztatásában, vagy pótvizsgára való felkészítésében. Mivel az 50 órás közösségi pedagógiai gyakorlat teljesítése lehetséges a képzéssel párhuzamosan, iskolaidőben, vagy iskolaidőn túl is,

a hallgató választhat, hogy hol szeretné teljesíteni a gyakorlatot.

A nyertes szervezetek többségében pécsi és Pécs környéki, komlói, sásdi, bonyhádi, aparhanti székhellyel rendelkező egyesületek, tanodák, de a hallgatók jelentkezését várják partnerintézményként távolabbi, budapesti, szegedi, Győr környéki, zalai egyesületek is. A szervezetek tevékenysége széles lehetőséget nyújt a tanárjelölt hallgatók számára, akik választhatnak abban, hogy hol és milyen tevékenységekben, a tanulók felzárkóztatásában, a hátrányos helyzetű tanulók segítésében, a környezeti nevelésében, vagy éppen a szabadidő hasznos eltöltésében, táboroztatásban szeretnék a civil szervezet munkáját segíteni.

Jó példa volt erre egy, a pécsi Lion’s Club-bal a tavalyi év során megvalósult együttműködés. Herner Ákos a sokak bevonásával lezajlott, 90%-ban sikeres programról beszámolva elmondta: szervezetük elsősorban daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek szüleinek biztosít szállást, s mivel helyiségeik nappal kihasználatlanok, a tanulásban lemaradt gyerekeknek szerveztek korrepetálásokat. A PTE hallgatói egy konkrét ütemterv alapján dolgoztak együtt a Lion’s Clubbal, s a tavaly a felzárkóztató órákra jelentkezett 30 gyerekből 27-en sikerrel teljesítették a nyár végi pótvizsgákat.

20160219-csortos-szabolcs-06160339-pte-partnerintezmenyek.jpg

Info: www.tanarkepzokozpont.pte.hu

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni