close
CímlapEgyetemi életJogi tanácsadás hallgatóktól hallgatóknak

Jogi tanácsadás hallgatóktól hallgatóknak

Főleg külföldi hallgatóknak nyújt jogsegélyszolgálatot – de igény esetén a magyaroknak is adnak tanácsot - a PTE ÁJK karán működő Campus Legal Aid Clinic, létezik egy iroda, de a kapcsolatfelvétel már virtuálisan történik. – mondta Füzy Tibor, a CAMPUS Legal Aid Clinic szakmai vezetője.

Főleg a hallgatók lakásbérleti jogviszonyának problémásabb ügyeivel keresnek meg minket – mondta Füzy Tibor-, a szerződéskötéssel és a megszűnéssel kapcsolatos ügyekkel, de akár a bérlőtársak egymás közti jogi vitáival is. A fogyasztóvédelem is egy nagy terület, de a szolgáltatókkal is akadnak problémáik a külföldi hallgatóknak, mert van, ahol csak magyar nyelven tudnak szerződést kötni, aláírják, s nem is értik voltaképpen, milyen feltételekkel veszik igénybe a szolgáltatást. Azt is meg kell értetnünk a külföldi hallgatókkal, hogy Magyarországon a magyar jogszabályok vonatkoznak rájuk.

A szolgáltatást joghallgatók végzik, szakmai mentorok – végzett jogászok - felügyeletével. A szolgáltatás minden lépése szabályozott, az oktatásra épül rá. Egy irodai munkát végzünk, nemcsak szimuláljuk. Ez egész Európában unikális.

2017 őszén indult a tényleges munka, az Információs napon több százan kértek a Campus Legal Aid Clinicről tájékoztatást. Több mint húsz ügyet intéztek el eddig a hallgatók

– mondta Füzy Tibor. Egy ügy tucatnyi levél megírásából is állhat, a honlapot is ők üzemeltetik. Ez nem ügyvédi szolgáltatás, csak jogi tanácsadást végzünk. De a KTK-n működő Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztő központ keretében induló startup cégeknek is adtak jogi tanácsot.

Az ÁJK-n hallgatók tantárgyként vehetik fel a Jogklinika I-II-öt, ezáltal egymásra épülő tudást kapnak, s a második évben a már felkészítésen átesett hallgatók – egyszerre 20 hallgató vehet részt Campus Legal Aid Clinicben – már a gyakorlatban is alkalmazhatják az elméletben megtanultakat.

Az első évünk kísérleti szakasz csak – mondta Füzy Tibor -, szervezünk egy workshopot az orvoskaron, így jobban megismerkedhetnek a hallgatók a szolgáltatással, s mi is az igényeikkel. Szakmaspecifikusan jogismeretet szeretnénk átadni a jövőben. Hogy megtudják a hallgatók, milyen szabályok vonatkoznak rájuk munkájuk során. Ez lesz a következő lépcsőfoka a Campus legal aid-nek. Az érintett karokkal is szorosabban együttműködést terveznek. Az optimista végcél pedig az, hogy a hallgatók, ahogy kifutnak, olyan közösséget képezzenek, akik egymást tudják segíteni. A végzett hallgatók vigyék hírét annak, mit történik Pécsett a jogi karon. Egy Campus Legal Aid Clinic elődjén is tanult, már végzett hallgató egy nagy amerikai ügyvédi irodánál helyezkedett el, amikor meghallotta, hogy most hová fejlődtünk, a cég elvállalta a Campus Legal Aid mentorálását.

Az iroda címe: 7622 Pécs, Dohány utca 1-3. 2. emelet

E-mail: jogklinika@ajk.pte.hu

Weboldal: www.legalclinic.hu

Facebook: Campus Legal Aid Clinic

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni