close
CímlapEgyetemi életJószívű segítség

Jószívű segítség

2019. január 24.

Rendkívüli összefogásról tettek tanúbizonyságot a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, az EHÖK szervezésében létrejött karácsonyi jótékonysági adománygyűjtésen. Az akció sikerességéről egy sajtótájékoztató keretein belül számoltak be a szervezők. A január 23-i, a Made in Pécsben tartott eseményen részt vett Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, a Romológia Tanszék egyetemi adjunktusa, a Zenélő Egyetem megvalósítója és a szervezők részéről Gellai Gergő. Földényi Gabriella, a Pécsi Jótékony Nőegylet elnöke, Hajdu Krisztián, a pécsi Támasz Alapítvány szakmai vezetője szintén beszámoltak arról, milyen komoly segítséget jelentett a PTE polgárainak jótékonykodása.

Koltai Arnold, az EHÖK elnöke, egyben a kezdeményezés ötletgazdája kifejtette, hogy rendkívül fontos az egyetemi polgárok társadalmi felelősségvállalása, illetve annak megnyilatkoztatása.

„A kezdeményezés célja az volt, hogy a hallgatók az értelmiségi létükhöz mérten legyenek szenzitívek a társadalmi környezetükre vonatkozóan,

illetve hogy megismerjék a környezetüket és azokat, akik talán kevésbé szerencsés helyzetben élnek, hogy majd az egyetemről kikerülve is értelmiségi felelősséget tudjanak vállalni. Ezzel együtt azt is ki szeretném hangsúlyozni, hogy az erős hallgatói aktivitás mellett azonnali támogatást és hozzájárulást kaptunk az egyetem vezetése részéről, kérdés nem fért ahhoz, hogy ez a program meg tud-e valósulni, óriási nagy együttműködés volt ilyen tekintetben, és ez a befolyt adományokon is jól látszik.”

Számszerűsítve: 217 egyéni és további 14 céges/ közterületi felajánlás történt, mely során több mint 500 ruhadarab, több mint 1200 adag tartós készétel, további 200 kg tartós élelmiszer alapanyag, kb. 80 gyerekjáték, 216 000 forint pénzbeli támogatás, kb. 750 db koncertjegy pécsi zenekarok évzáró koncertjeire, és kb. 50 egyéb felajánlás érkezett.

Az adományokat december 17. és 20. között lehetett leadni az egyetemen a PTE EHÖK irodájában, valamint a belvárosban a Kossuth téren felállított adománygyűjtő sátorban.

 „Egy társadalom fejlettségét alapvetően meghatározza, hogy hogyan bánik a fiatalokkal, az idősekkel, illetve azokkal, akik valami oknál fogva a társadalom perifériájára szorultak.

Ilyen helyzetben a segítség minden módja jól jön, és örülök, hogy az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat ezt a fajta kezdeményezést magára vállalta.” – nyilatkozta Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, illetve azt is hangsúlyozta, hogy ezekre a segítségekre az év egészében szükség van.

Beck Zoltán úgy beszélt a nyilvánosságban való részételéről, mint egy olyan lehetőségről, ahol az emberek figyelmét rá tudják irányítani az igazán fontos dolgokra: „Azt lenne jó elérni, hogy amerre nézek, arra nézzenek a többiek is! És ha ezt a nyilvánosságban lévő emberek el tudják érni, akkor tud figyelem kerülni olyan fontos dolgokra a társadalmi térben, amelyeket kevésbé veszünk észre vagy olykor kényelmetlen észrevenni. Dolgunk figyelni! Hiszen

az értelmiségi lét egyik leghangsúlyosabb eleme az, hogy képesek vagyunk empatikusak lenni, túllátunk saját magunkon és folyamatosan tudunk reflektálni arra a világra, amelyikben mi magunk is benne gyalogolunk.

De ezt tennünk kell egész évben ahhoz, hogy egy jobb és igazságosabb társadalomban éljünk!”

Abban mindannyian egyetértettek, hogy bár a sajtótájékoztató a kampány zárórendezvénye volt, mégis inkább úgy kell rá tekinteni, mint valaminek a kezdetére, hisz már most újabb lehetőségek után kutatnak, hogy az egyetemi polgárokkal karöltve a továbbiakban is segítséget tudjanak nyújtani a rászorulóknak.

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia