close
CímlapEgyetemi életKapás van! A PTE a FOO-n!

Kapás van! A PTE a FOO-n!

2024. június 27.

A Pécsi Tudományegyetemnek három egysége is képviselteti magát az idei Fishing on Orfűn: a Kapcsolati Igazgatóság Hazai Beiskolázási Marketing Irodája (HBMI), a Műszaki és Informatikai Kar és a Művészeti Kar. De miért érdemes felkeresni őket?

#PTEcsalád
A PTE-s életérzést hivatott a fesztiválozóknak átadni a Hazai Beiskolázási Marketing Iroda standja. Fesztiválkompatibilis nyereményeket is lehet nyerni a helyszínen, mind a meleg (legyező és napszemüveg), mind a hideg időre (takaró és zokni). A PTE MK révén a PTE-s vászonszatyrokra is lehet saját mintát nyomni, a szitaworkshopot a művkarosok koordinálják.  Elmaradhatatlan a csillámtetkó, amit szintén a standnál lehet beszerezni. De érdemes csak azért is odamenni, hogy a

babzsákokon elnyúlva beszélgessünk egy jót.

„Idén már a saját sátrainkkal vagyunk kint, messziről virít a PTE felirat, könnyű megtalálni minket” – invitálja a fesztiválozókat a standhoz Szalai Gréta beiskolázási koordinátor.

Fényorgona a Fishingen
Nem maradhatott ki a képzőművészeti téma miatt a meghívottak közül a PTE Művészeti Kara sem: festők, szobrászok, textilművészek települtek ki. A Kerámia Tanszék pedig egy speciális projekttel volt jelen, ugyanis a Fishing on Orfű szervezői azt szerették volna, hogy a tűzrakóhely lényegüljön át művészeti alkotássá. A PTE MK pályázatot írt ki, ebből született meg az a munka, amit tegnap az erdei galériában átadtak. 

„Eredetileg mást terveztem, de a FOO igényeihez szabtuk az alkotást, így született meg a helyszínen a 2,1 m magas, 3 méteres átmérőjű installáció” – mondja Pálinkás Dominika, a Kerámia Tanszék másodéves, porcelán-szobrászat szakirányon tanuló DLA-hallgatója, egyben óraadó oktatója. A Rátonyi Kinga intézetigazgató által vezetett intézmény hallgatói több projekten dolgoznak a nyár folyamán, így a FOO-re toborzott csapat a Budaörsi Köztér 18 posztgraduális keramikusképzés hallgatóiból állt.

"Összesen 600 kiló agyagot használtunk fel, 17-én reggel kezdtük az építést, csütörtökön száradtak az elemek, pénteken a kürtős színpad előtt az első sorban két kemencét építettünk, ahol a kerámiaelemek nagy részét ki is égettük. Az időjárás bizonytalansága miatt biztonságtechnikai okokból a tanszéken égettük az elemek második felét. Tegnap, közvetlenül a megnyitó előtt lettünk készen, összesen tíz napot dolgoztunk megfeszítve a projekten” – meséli Pálinkás Dominika. „Nagyméretű térrel dolgoztunk, és valami

totem-szerű installációt szerettünk volna létrehozni. Valóban van is egy ilyen hangulata,.13 oszlopból áll, az elemeket modulárisan, betonvas szerkezettel megerősítve illesztettük egymáshoz.

Kilencen dolgoztunk együtt, és szabadkezet adtam a kollégáknak, hogy mindenki kiteljesíthesse, szabadjára engedhesse a saját kreativitását, alkotó energiáját. Többfajta motívum látható az oszlopokon a szakrális szimbólumoktól az álltafigurákig, de vannak geometrikusjellegű felületi megmunkálások is. A koncepció része volt, hogy a tűzrakóban lévő köveket is felhasználjuk, azok is átessenek egyfajta metamorfózison. Az oszlopok közé helyeztük ezeket, így azon túl, hogy az alkotás részei lettek, a fesztiválkordon funkcióját is betöltik” – teszi hozzá Pálinkás Dominika. A Fényorgona a tűzrakóhelynél, a nagyszínpad és a borfalu közötti teraszon található, és érdemes éjjel is megnézni! „Áttörtük a kerámiákat, világítást helyeztünk a belsejükbe, így éjszaka világít” – mondja Pálinkás Dominika.
A nagy munka kapcsán még megjegyzi: „Mondtam a többieknek, hogy kidolgoztuk a lelkünket, feltettük a teraszra, meg lehet nézni!” Ami az installáció további sorsát illeti, még sok a kérdőjel. Pálinkás Dominika e kapcsán elmondta: „Fagyálló, de ősszel lebontjuk majd. Hogy visszatér-e jövőre, az a FOO szervezőitől függ, elvégre az alkotás az ő tulajdonuk. De azt megjegyzem: a kiégetett kerámia többezer évig képes megmaradni, biztos, hogy fogunk még találkozni valahol ezzel az installációval.”
Projektvezető: Pálinkás Dominika
Résztvevők: Deme Hanga, Szávai Zsófia Blanka, Piegel Flóra, Bottlik Csenge, László Mirjam, Bús Bea, Hinfner Zsófia Adél, Kucsora Kristóf.

PTE MIK a Fishing on Orfű-n: Közösségi Építészet és Kreativitás a Civil Ligetben
Idén is megtalálhatod a MIK-et a Fishing on Orfű Civil Ligetében! Számos workshoppal és kerekasztal-beszélgetéssel várják a fesztiválozókat, melyek az építészet és a közösségi alkotás világába nyújtanak betekintést. A kiállítás fő tematikája az „Együtt lakni” koncepció köré épül, amely az együttélés különböző formáit vizsgálja. „A kiállításunk fókuszában a közösségi lakhatás kérdései állnak. A kerekasztal-beszélgetéseken olyan témákról esik szó, mint a társasházi együttélés hatékonysága, a szociális alapon történő együttlakás, vagy épp a minimális lakhatási tér gazdaságos kihasználása” – magyarázta dr. Zilahi Péter, a PTE MIK egyetemi docense.

A kiállításaink tematikája főként hallgatói munkákra épül, amelyeket oktatóinkkal együttműködve hoztak létre. Ezek között találhatók kurzusok, pályázatok feladatai és diplomamunkák is.” – részletezte Zilahi Péter.
A kiállítás a MIK egyik legérdekesebb projektjét, a „Lakni kell” kezdeményezést, is prezentálja, amely dr. Dányi Tibor Zoltán vezetésével valósult meg. ” A Lakni kell” projekt keretében több szemeszteren átívelő programsorozatot mutatunk be tabló formájában, egy nagyon színes csokrot állítottunk össze” magyarázta a docens. Ez a kezdeményezés legutóbb egy hajléktalan házaspár számára épített kabin formájában öltött testet, amelyhez a szükséges építőanyagokat a közösség adományozta.

„Az építészetnek minden körülmények között szolidárisnak kell lennie, nemcsak az embertársainkkal, de a környezetünkkel is” – emelte ki Zilahi Péter. „Ez az attitűd áthatja az oktatásunkat is, amit igyekszünk a hallgatóinknak is átadni.”


A PTE MIK kitelepülése nemcsak a szakmabelieknek, hanem minden érdeklődőnek izgalmas programokat kínál. A naponta megrendezett kerekasztal-beszélgetéseken túl a fesztiválozók részt vehetnek a nyílt vesszőfonó workshopon is, ahol saját kezűleg alkothatnak.
Tavaly is sokan csatlakoztak hozzánk, és idén is nagy érdeklődésre számítunk. Minden nap 11-től 17 óráig várjuk a látogatókat, a kerekasztal-beszélgetésekre pedig 14 és 15 óra között kerül sor” – tette hozzá dr. Zilahi Péter.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni