close
CímlapEgyetemi életKarrierváltás: törés vagy fejlődés?

Karrierváltás: törés vagy fejlődés?

2022. május 11.

Aktuális és sokaknak húsbavágó témával indult a Karrierváltások kerekasztal-beszélgetés a BTK kommunikáció képzésének alumni napján.

A nap folyamán szervezett programokból is kiderült, hogy a végzett hallgatók milyen sokszínű életutat járnak be. Ezzel együtt fel kell készülniük nemcsak a szakmai megújulás folytonos szükségességére, hanem a törésekre is. Egy alumni nap egyik fontos üzenete lehet a nagy váltások és az azokból való építkezés, fejlődés bemutatása. Egy-egy valódi élmény megosztása nagy segítség lehet a pályaválasztók és az éppen újratervezők számára is.

Karrierváltás: törés vagy fejlődés?

Nógrádi László a pályája során változatos területeken dolgozó kommunikációs szakemberként, Egyed Zsuzsa az ENSZ-nél a nemzetközi diplomáciában tapasztalt szakértőként, Péntek Judit Tünde pedig a magyarországi politikai kommunikációs tapasztalatai és váltásai révén vett részt a beszélgetésben, melyet Pólya Tamás egyetemi docens vezetett.

Egy olyan őszinte beszélgetést hallhattunk, melyben kendőzetlenül esett szó a munkahelyi kiégésről és az ellehetetlenülésről. Arról a folyamatról, melynek során a munkavállaló felismeri, hogy a munkája felőrli, a továbblépéshez pedig segítségre, akár terápiára is szüksége lehet.

Kereakasztal-beszélgetés

A résztvevők egyik meghatározó élménye, amikor fel tudtak állni, ki tudták mondani, nem csinálják tovább, akár nemcsak a hetet, de már a napot sem az adott munkahelyen. Ezek az éles váltások és bátor döntések nemcsak a jelenlevőknek, hanem az aktív hallgatóknak is példát mutatnak rugalmasságból és újratervezésből.

A véletlen, a munkahelyi közösség szakmaiságának változása, vagy akár a szerelem is eredményezhet döntéseket, mások tudatosan belevágnak és építkeznek. Habitusfüggő? Csak a véletlenen múlik?

Karrierváltás: törés vagy fejlődés?

Az alumni találkozók nagy kérdésére – miszerint miben járult hozzá a képzés a munkahelyi sikerekhez – is megkaptuk a választ: a szemlélet, a reflektív megújulás képessége és a szakmai gyakorlat jelentősége végigkíséri a résztvevők életútját, döntéseit, sikereit.

A kapcsolatépítést továbbra sem szabad lebecsülnünk, a megszólalók kiemelték: karrierjük folyamán sok múlt a megfelelő kapcsolati hálón, nem minden magán az állásinterjún dől el, a szakmai kapcsolatok minden önéletrajznál többet mondanak…

Fotók: Radosnai Levente