close
CímlapEgyetemi életKét kategóriában is a nemzetközi elitben a PTE

Két kategóriában is a nemzetközi elitben a PTE

2020. június 30.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) két kategóriában is felkerült az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listájára. Az intézményt a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 401-500. helyre sorolták a klinikai orvostudomány, valamint a közegészségügy területén.

A lista tudománymetriai alapja a Web of Science, a 2014-2018 évek publikációival, a rangsorhoz az egyetemek nem szolgáltatnak adatokat, vagyis abszolút objektív szempontok alapján állítják össze a rangsort. 2007-től létezik ez a rangsor, és 2017 óta készítik el ezt a részletesebb, tudományterületi listát, melyen már 54 szakterületet rangsorolnak. Az értékelés százpontos rendszerben történik, főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérnek, figyelembe véve a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát. A Pécsi Tudományegyetem 2018-ban már felkerült a klinikai orvostudomány területének 500-as listájára, és tavaly, majd idén is sikerült megőriznie ezt a rangos pozíciót. Sőt, az úgynevezett "Category Normalized Citation Impact" szempontnál, ami egyfajta "tudományos hatás" mérőszám, a legjobb magyar egyetemnek bizonyult a PTE.

Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE rektora a rangsor kapcsán elmondta: „Alig három héttel ezelőtt számoltunk be a londoni Quacquarelli Symonds rangsorában elért sikeréről egyetemünknek, és máris itt egy újabb megerősítése annak, hogy jó úton járunk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy van még jónéhány tudományterület, amelyekben szintén jó lenne bekerülni ebbe a szűk elitbe. Ezen fogunk dolgozni a jövőben!” – vetítette előre a rektor.  

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni