close
CímlapEgyetemi életKönyvtár karantén idején

Könyvtár karantén idején

Most nem csak ez Egyetemi Könyvtárban, hanem március 12-től az összes könyvtárban látogatási tilalom lépett életbe. Szeberényi Gábort, a Pécsi Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatóját kérdeztük a változásokról, valamint közreadjuk a könyvtár közleményét is.

Mi történik akkor, ha valaki tartozik az Egyetemi Könyvtárnak könyvvel? Akkor is vizsgázhat?

Hú, erős kezdés! A kérdés jogos: szabályrendszerünk „békeidőre” lett kitalálva, nem ilyen helyzetekre, mint ez a mostani. Ezt a szabályt nem a Könyvtár hozta, hanem az Egyetem, nyilván az Oktatási Igazgatóság útmutatásait fogjuk követni, rugalmasan fogunk viszonyulni a kérdéshez. De az az alapszabály, hogy jelen körülmények között, a vészhelyzetben nem számolunk fel késedelmi díjat, és egy ideig bizonyosan utána sem. Akinek március 10-e előtti tartozásai vannak, az rendezhető online, de a bezárás óta nem keletkezik késedelmi díj.
Mit csinálnak most a könyvtárosok?
Rengeteg mindent. Főigazgatói utasítás szerint dolgozunk, home office-ban és ügyeleti rendben. Minimális létszámban járunk most be a könyvtári terekbe, a Tudásközpontban hat ember teljesít ügyeletet egyszerre, a kari könyvtárak esetén egy-két kolléga támogatja rotációban a távoktatást vagy a kollegák otthoni munkavégzését. A home office elrendelése előtt tételesen végig vettük, milyen munkák végezhetők hatékonyan az ügyelet támogatása mellett otthonról, és néhány nap alatt sikeresen átszervezetük az életünket.
Az online szolgáltatások zavartalanul működnek?
Természetesen. Ez a hallgatók számára fontos elsősorban. Folyamatos az informatikai háttértámogatás is, és most több adatbázis ingyenessé vált, amelyeket távmunkával kell eljuttatni a felhasználókhoz. Rengeteg ügy folyik a háttérben, az MTMT-vel kapcsolatban és az egyetemi rangsorok kapcsán is. Bár ez esetben inkább az oktatók a célközönség. Jelentős sikert is értünk el március végéig: adatbázis-tisztításokat hajtottunk végre a kollegák hatékony részvételével. Így az Általános Orvostudományi Kar esetében egyértelműen kecsegtetőek a hatások, Nyitrai Dékán Úr meg is köszönte már az eredményes munkánkat. Vannak kollegáink, akik váltásban, kimondottan a távoktatás támogatására digitalizálják a könyvfejezeteket, cikkeket. Mindent, amit lehetséges, távellátásban oldunk meg: katalogizálunk, gondozzuk a gyűjteményt, szakmai ajánlásokat készítünk.
Milyenek a visszajelzések?
Nem ön-marketingként mondom, de pozitív visszajelzéseket kaptunk.
Ha most digitális távoktatás van, akkor ezt meg lehet becsülni, mekkora a rendelkezésre álló digitális tartalom mértéke?
Miben mérjük? Nagy adatbázis-portfólióval rendelkezik az Egyetemi Könyvtár. Ennek jó részét az EISZ-en keresztül szerezzük be és szolgáltatjuk is az olvasóknak. Vannak saját építésű elektronikus könyvtáraink, a Digitália, illetve a PEA – ezeknek is folyamatos a használata.
És volt már idő az új fejleményekre felkészíteni az olvasókat a weben?
Kollegáink folyamatosan tudásmegosztó és tartalomszolgáltató, oktatássegítő oldalalakról írnak a blogjainkra: a Kalauz-ra és a MyLib-re. Sok bejegyzés született a távoktatási eszközök hatékony használatáról, tippekről, trükkökről...
A könyvtári könyvek mennyisége hogyan aránylik a digitális tartalomhoz? Összevethető ez a két mennyiség?
Nehezen. Milliós nagyságrendű a papír-alapú állományunk, a könyvek, folyóiratok, egyéb dokumentumok. A fizikai állomány építése elvi alap, és nélkülözhetetlen is, de ami megtalálható elektronikusan azt  – a költséghatékonysági alapon – elektronikusan szerezzük be. Fontos kivételek is vannak, és ha szükséges duplikálunk is. A bővítést költséghatékonysági és tartalmi elvek szerint végezzük.
Orvosi szakirodalom téren gyorsabb az elavulás, mint a bölcsészetben.
A gyorsan változó tudományterületek esetében a gyorsan publikált tartalmakat nyilván elektronikus közegben kereshetjük hatékonyan. Tudományos szempontból a bölcsészet területén tényleg sokkal hosszabb az elavulási idő, sőt, bizonyos területeken nincs is. Itt a kutatásban is sokkal nagyobb a nyomtatott források jelentősége, de nagyon széles a digitális portfóliónk is, egyre több minden jelenik meg elektronikus formában ezeken a szakterületeken is. A tudományterületeken belül is nagyon különbözőek az arányok, de mindig minden változik.
És az e-könyvek?
Jogi szempontból ez még nincs igazán rendezve, a jogalkotónak kell lépnie ez ügyben, de törekszünk rá, hogy a jelen szabályok között is szolgáltassunk.
A papír-alapú Gutenberg-galaxist hátrányosan fogja érinteni az, hogy most tömegessé vált digitális munkavégzés?
A mostani helyzet kényszere megnöveli az igényt a digitális tartalmak iránt, de ez most „csak” kényszer. A hosszútávú hatást majd meglátjuk, de nem gondolom, hogy a koronavírus-járvány jelentené a Gutenberg-galaxis végét . Azt eleve egy fikciónak tartom, hogy a Gutenberg-galaxisnak belátható időn belül vége lenne a már harminc éve kezdődött digitalizáció miatt. Egy tudományegyetemen, ahol gyorsan kell hozzáférni az információkhoz, ott a digitális források előnyt jelentenek, más esetben meg akár a tudományterület hagyományai és gyakorlata diktálnak mást. Már tíz éve is a nyomtatott könyv halálát jósolták. De máig is rengeteg könyvet nyomtatnak, és nőtt ugyan az e-könyvek száma is, de nem szorította ki a nyomtatott könyveket.
Most generációk használják másképp a digitális technikát. Ha hónapokig eltart a karantén, akkor ez változást eredményezhet?
Természetesen. De az olvasóinktól sorra kapjuk a leveleket, hogy hiányzunk nekik. Szeretnének könyvtárba jönni. Országosan is ez a tapasztalat. Felértékelődött az online-kommunikáció szerepe, ez nyilvánvaló. De azt tippelem, hogyha lecsengenek a most kötelező online-körök, akkor pont, hogy a fizikai érintkezéssel járó kommunikáció kerül előtérbe majd ismét. Most a távkommunikáció uralkodik, a könyvtárban is, részben kényszerből De két hét után mi már a friss tapasztalatokat beépítve készülünk a normális működés folytatására.

Gyere online a Könyvtárba! - A Pécsi Egyetemi Könyvtár közleménye

Felhívjuk tisztelt Olvasóink és Felhasználóink figyelmét, hogy a 46/2020. sz. (III.16.) Korm. Rendelet értelmében- a járványügyi helyzetre tekintettel- a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont teljes hálózata (Tudásközpont, illetve kari és fiókkönyvtárak) meghatározhatatlan ideig nem fogad látogatókat. A helyben használat és a kölcsönzés szünetel.- olvasható a Könyvtár honlapján.

Jó hír azonban, hogy a könyvtár számos szolgáltatást és segítséget tud nyújtani a zárvatartás idején is a hallgatók, oktatók, kutatók és doktoranduszok részére egyaránt!

FONTOS! A hozzáféréshez érvényes könyvtári olvasójegyre, vagy Neptun-kódra van szükség.  Ha egyetemi polgár vagy és még nincs olvasójegyed, vagy lejárt és még nem érvényesítetted, akkor online regisztrálhatsz az alábbi oldalon: https://www.lib.pte.hu/hu/service/online_regisztracio-88

Hogyan használjam az adatbázisokat? Pontosan mire is jók azok? Hogy tudok bennük keresni?

 Minden kérdésedre választ kapsz az alábbi cikkben: https://my.lib.pte.hu/szakirodalom-e-konyvek-kozelebb-mint-gondolnad/

Amennyiben a fenti segédletek ellenére mégis akadályba ütköznél szolgáltatásaink használata során, úgy kollégáink  fogadják a megkereséseket az alábbi e-mail címen: info@lib.pte.hu

Csak egy gyors kérdésem lenne…- „Chat a könyvtárossal”
Hétköznap 8- 16 óra között érhető el a  „Chat a könyvtárossal” elnevezésű online szolgáltatás, ahol rövid időn belül válaszol kollégánk a feltett kérdésekre. Ezt az üzenetküldő alkalmazást az EKTK honlapjának minden oldalán, a jobb alsó szegmensben találod:  https://lib.pte.hu/hu/

Szaktájékoztatásra van szükségem, kihez forduljak?
A tajekoztatas@lib.pte.hu e-mail címet munkaidőben folyamatosan figyeli a Központi Könyvtár Szaktájékoztató Csoportja. A kari könyvtári szakértelmet igénylő kérdéseket innen osztják tovább a megfelelő kollégáknak, akik válaszolnak a hallgatók, oktatók kérdéseire.

MTMT adatfeltöltés és javítás oktatóknak, tanácsadás doktoranduszoknak
A PTE oktatói számára az MTMT-adatok (művek és hivatkozások) feltöltése továbbra is folyamatos. Az eddig megszokott eljárásban, a kari könyvtárak vezetőit kell e-mailben keresni a pontos, teljes adattartamú listákkal. Az MTMT-ben már rögzített adatok javítását a kari adminoktól kell kérni.

A doktoranduszok szintén a kari adminoktól kérhetnek tanácsot az MTMT-adataik kezelése ügyében.
További információk: https://lib.pte.hu/hu/service/mtmt-66

Oktatók számára digitalizált könyvtári dokumentumok rendelkezésre bocsátása
A távoktatás támogatására, oktatói kérésre, az oktató kurzusának teljesítését elősegítendő, a távoktatási felületen a hallgatók számára történő megosztás céljából a Könyvtár – a rendelkezésre álló kapacitások és veszélyhelyzeti ügyeleti rend által az EKTK saját hatáskörében megszabott mértékig és ütemezés szerint – digitális másolatot küld (szövegfelismerés nélküli PDF formátumban) az oktató e-mail címére folyóiratcikkekről, szaktanulmányokról, könyvrészletekről.
Az oktatók digitalizálási kéréseit kérjük az alábbi e-mail címre eljuttatni: digitalizalas@lib.pte.hu

Könyvtárközi kölcsönzés oktatók, kutatók, doktoranduszok számára
A könyvtárközi kölcsönzés oktatók, kutatók és doktoranduszok számára érhető el. A korábbi gyakorlattal szemben az ügyintézés és igénylés a papír alapú kérőlapok mellőzésével kizárólag e-mailben az ill@tudaskozpont-pecs.hu címen, vagy az online könyvtárközi felületen zajlik (https://www.lib.pte.hu/hu/service/konyvtarkozi_kolcsonzes_ektk-193).
A dokumentumokat belső postán juttatjuk el az oktatóknak, doktoranduszoknak.

Jogszerűen felhasználható művek online elérhetővé tétele oktatói kérésre
Oktató kérésére azokat a műveket, melyek felhasználására jogosult az Egyetem, vagy amelyek esetén a védelmi idő már letelt az EKTK online elérhetővé teszi az erre szolgáló felületein. Amennyiben az oktató nem tudja a művet elektronikus formában átadni,  az EKTK – a rendelkezésre álló kapacitások és veszélyhelyzeti ügyeleti rend által az EKTK saját hatáskörében megszabott mértékig és ütemezés szerint – digitalizálja azt.
Az oktatók digitalizálási kéréseit kérjük az alábbi e-mail címre eljuttatni:  digitalizalas@lib.pte.hu
Az oktatók digitalizált művei az alábbi felületen érhetőek el:

https://digitalia.lib.pte.hu/hu/  
https://pea.lib.pte.hu/

Doktori disszertációk elérése online
A Pécsi Egyetemi Archívum (PEA) felületén az Egyetemen védett doktori disszertációk közül 2380 db elérhető és tanulmányozható bárki számára.
https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/21

Open Access Publishing Iroda
A PTE-s szerzők open access cikkeinek publikálásában a Könyvtár Open Access Publishing Irodája nyújt segítséget. Az open access publikálás menetével és az open access publikálás témakörével kapcsolatos kérdésekben az oapublishing@lib.pte.hu e- mail címen ad a Könyvtár tájékoztatást.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni