close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekKötődési mintázatok felsőfokon

Kötődési mintázatok felsőfokon

„Hogyan őrizzük meg örökdiákjaink kapcsolódását Alma Materük iránt?” címmel konferenciát tartott a Pécsi Tudományegyetem Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodája április 18-án a Rektori Kabinet Szenátusi termében. A rendezvény célja a tapasztalatcserén túl egy olyan szakmai közösség kialakítása volt, amely a jövőben segíti az azonos területen tevékenykedő kollégák munkáját és kommunikációját

A rendezvényen a résztvevő 13 felsőoktatási intézmény képviselői megosztották egymással jó gyakorlataikat arra vonatkozóan, miként lehet kialakítani, illetve fenntartani a minőségi kapcsolatot és a kommunikációt az intézmények alumni tagjaival.
A résztvevőket dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Pécsi Diplomások Körének elnöke köszöntötte.

„Az ilyen események azért fontosak, mert ténylegesen lehetőséget biztosítanak a tapasztalatcserére, ezáltal a jó gyakorlatokat még jobbá tudjuk tenni, a kevésbé jókból pedig sokat tanulhatunk” – mondta a rektor.
Az intézmények és cégek képviselőit Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóságának igazgatója is köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy az alumni rendszer a felsőoktatás egy még gyerekcipőben járó területe, amivel azonban fontos és kell, hogy foglalkozzunk.

„Az alumnik felbecsülhetetlen értéket jelenthetnek az intézményeknek, ha ténylegesen élő kapcsolatban tudunk velük maradni. A legfontosabb kérdés talán az , hogyan tudjuk velük ezt az élő kapcsolatot fenntartani. Ezt a fajta kapcsolatot már az első napoktól, a belépéstől kezdve el kell kezdeni építeni, hogy a hallgatók olyan információkat és élményeket kapjanak az egyetem alatt, melyek kialakítják, erősítik és megőrzik az intézményhez való kötődésüket” – emlete ki az igazgató.
Az előadók közül elsőként Zóka Gréta, a PTE Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodájának munkatársa mutatta be az egyetem alumni rendszerét, melynek jelenleg közel 33.000 tagja van, melyből 3.000 nemzetközi hallgató.

A pécsi örökdiákok konferenciákon, kari- és karrier programokon, workshopokon és tréningeken vehetnek részt az Alumni Iroda jóvoltából, emellett tagkártyájukkal számos kedvezményben is részesülhetnek legyen szó oktatásról, szolgáltatásokról, egészségmegőrzésről, vagy akár gasztronómiáról. A közelmúltban az egyetem ajándéktárgy palettája is kibővült, abban helyet kaptak a kifejezetten végzett hallgatóknak szóló tárgyak is.

A résztvevők hangulatos képeken keresztül ismerhették meg az alumni iroda egyik legnagyobb rendezvényét, a pedagógusnapi díszoklevél átadó ünnepséget, illetve az Irány a PTE fesztivált, ahol az érdeklődő középiskolások elsőként találkoznak a PTE alumni rendszerével.
Az előadásokból kiderült, hogy az örökdiákok köré szerveződő közösségépítés, kedvezményprogramok, rendezvények, workshopok az utóbbi 10 évben kezdtek felértékelődni.

Az elmúlt évtizedben sok egyetem szervezeti felépítése, campusa átalakult, ami helyenként visszavetette az alumni programok hatékonyságát, ám ennek ellenére is egyre több kolléga, egyre szervezettebben dolgozik azon, hogy kapcsolatban tudjon maradni az anyaintézmény egykori hallgatóival, melyből nem csak ők, de maguk a végzettek is profitálhatnak.


Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviseletében Bíró Balázs, a beiskolázásért és alumni tevékenységért felelős referens mutatta be intézményük 2020-ban újragondolt alumni rendszerét, melynek keretében idén szeretnék bevezetni, hogy az alumni tagkártya ne csak fizikailag, de már online formában is elérhető legyen. Az egri borvidék adottságait, illetve a saját egyetemi borászat előnyeit kihasználva életre hívták az Alumni Borklubot, mely az Alumni Bál mellett az egyik legnépszerűbb esemény.

Pataky Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Alumni Központjának osztályvezetője elmondta, 2016 óta tudatosan építik és fejlesztik alumni rendszerüket, ami a nagy hallgatói létszám miatt komoly kihívást jelent. Előadásában hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja, hogy az azonos területen dolgozó kollégák tapasztalatokat cseréljenek, inspirálják és segítsék egymást.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem örökdiák programja nagyon sokáig nem volt központosítva, azt a karok külön-külön kezelték, mondta Sebő-Käfer Csilla az intézmény kommunikációs osztályvezetője. A nemrégiben lezajlott campus költözés során ők azt figyelték meg, hogy a végzett hallgatóknak nem csak az intézmény, de annak épületei, földrajzi elhelyezkedése iránt is erős a kötődésük, ezért a közösségépítés során érdemes a helyszínekre is nagyobb hangsúlyt fektetni.
Molnár Szilvia a Budapesti Corvinus Egyetem alumni rendszerét mutatta be részletesebben, melyet a jövőben egy online alumni platformmal és egy applikációval szeretnék hatékonyabban működtetni, melyek nem csak a kapcsolattartásban, de a karrier tanácsadásban és a mentorálásban is segítséget nyújthatnak.

Jelenleg az alumni programok közös metszete a különböző

kedvezményekre jogosító tagkártya, az ajándéktárgyak és egyetemi relikviák beszerzését is biztosító webshopok, a képzések, tréningek, workshopok, valamint a szakmai és összegyetemi alumni napok/akadémiák.

Ugyanakkor a konferencia során kiderült, van még hová fejlődni, hiszen a dinamikusan változó közösségi médiumok világában nem csak a trendek változnak óriási sebességgel, de érvényesülni is egyre nehezebb. Éppen ezért a szervezők külsős partnereket is meghívtak a rendezvényre.

Fekete Kitti, a Prohuman cégcsoport munkatársa arról beszélt, hogy vállalatként milyen közös együttműködési lehetőségeket látnak a Pécsi Tudományegyetemmel. Példaként említette, hogy

a hallgatókkal közös projektmunkák alkalmával olyan megoldásokkal is találkoztak, melyek eltértek az addigi csapásirányoktól, így előremutatónak bizonyoltak.


Kenyeres Balázs
, a Daskalos Consulting ügyvezetője pedig az online alumni platformokban rejlő lehetőségeket mutatta be a jelenlévőknek. Ezek a webes felületek más online közösségi terekkel ellentétben

lehetőséget biztosítanak a csoporttagoknak arra, hogy névre, karra, évfolyamra szűrve rátaláljanak egykori hallgatótársaikra.


Előadást tartott Őry Fanni, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar doktorandusza is, aki arról beszélt, milyen pszichológiai és szociológiai szempontok érvényesülhetnek az Alma Materhez való kapcsolódás során, hogyan lehetséges a lojalitás fokozása, a megbecsültség érzésének elmélyítése, melyek azok a motivációs tényezők, melyek ezekben szerepet játszhatnak az egyetemi évek alatt, vagy azt követően.
A konferencia zárásaként dr. Szabó-Bálint Brigitta, a PTE Közgazdaságtudományi Karának adjunktusa, Schauermann Tamás karrier- és tanulás coach, és Csikós Gergő az I. Leőwey Világtalálkozó főszervezője egy kerekasztal beszélgetés keretében arról beszélgettek, mit jelent az alumni, az alumni életérzés, illetve milyen belső motivációk kötik őket az Alma Materhez. A beszélgetést Regényi Lilla, a PTE Kapcsolati Igazgatóságának munkatársa moderálta.

A nap végére a felsőoktatási intézmények képviselői hasznos piaci, oktatási ismeretekkel gazdagodtak, a kötetlen beszélgetések és előadások során új látásmódokat ismertek meg, emellett tovább mélyítették együttműködésüket az alumni rendszerek területén.

Résztvevő partnerek

Budapest Gazdasági Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Dunaújvárosi Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Károli Gáspár Református Egyetem
Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Prohuman Kft.
Daskalos Consulting Kft.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni