close
CímlapEgyetemi életKözel 300 millió forintból képezték tovább az egészségügyi szakembereket Pécsett

Közel 300 millió forintból képezték tovább az egészségügyi szakembereket Pécsett

2021. január 27.

Ezen a héten zárul a „Szakmai továbbképzések a Pécsi Tudományegyetemen” elnevezésű, hároméves projekt, amelynek során több mint 281 millió forintos támogatásból képeztek tovább 96 egészségügyi szakdolgozót és 25 szakorvost. A projektnek köszönhetően a PTE Klinikai Központ humánerőforrása minőségében és mennyiségében is javult, így csökkent a hiányszakmák aránya.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2017-ben sikerrel pályázott az EFOP 1.10.3-17 konstrukció „Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében” című felhívásra, az intézmény „Szakmai továbbképzések a Pécsi Tudományegyetemen” pályázatát 281.218.004 Ft támogatásban részesítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A projekt a humán erőforrás javítását, és az egészségügyben dolgozó munkatársak motivációjának fokozását tűzte ki célul.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ (KK) elnöke, a projekt szakmai vezetője a képzések kapcsán elmondta: „a pályázatban 96 egészségügyi szakdolgozót, továbbá 25 szakorvost képeztek tovább, annak érdekében, hogy a hiányszakmának minősülő munkakörök aránya csökkenjen, és növekedjen az egészségügyi képesítéssel rendelkezők aránya. Elmondható tehát, hogy a projektben végzett továbbképzéseknek köszönhetően a Klinikai Központ humánerőforrása minőségében és mennyiségében is javult. A pályázat lehetőséget nyújtott a motivációra is: a magasabb képzettséget szerző szakdolgozók ösztöndíjat kaptak a képzés ideje alatt, valamint munkaidő kedvezményben is részesültek, a megfelelő felkészülés érdekében” – hangsúlyozta Sebestyén Andor.

A projekt során az egészségügyi és orvostanhallgatóknak lehetőségük nyílt megismerni a betegellátás gyakorlati oldalát is. A megvalósítási időszak alatt a PTE Általános Orvostudományi Kar, valamint a PTE Egészségtudományi Kar hallgatói részt vehettek skill illetve szimulációs oktatásokon. Az utóbbi időben több európai uniós pályázat is támogatta a Skill laborok felszereltségének javítását, új eszközök beszerzését, így a Pécsi Tudományegyetemen működő egészségügyi szimulációs laboratórium is tovább fejlődött az elmúlt időszakban. Ennek köszönhetően immár a legmodernebb orvostechnológiai eszközökön tanulhatnak a leendő egészségügyi szakemberek Pécsett.

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni